Így grillezünk sertéshúst, hogy igazán finom legyen

A nyárias időjárás még lehetővé teszi, hogy egy kis ideig grillezhessünk a szabadban. Ezúttal a disznóhús szerelmeseinek szeretnék kedveskedni néhány tanáccsal, hogyan hozhatják ki a maximumot az elkészítendő hússzeletekből.

Vannak, akik tartanak a sertéshús grillezésétől, holott a tévhitekkel ellentétben pontosan olyan könnyű dolgozni vele, mint a csirkehússal. Amennyiben jó minőségű alapanyagot választunk és figyelünk a megfelelő technológiára, abban az esetben, ahogy más húsfélék esetében is, szinte garantált a siker.

hamburger-ge1b275032_1280.jpg

A vörös húsoknak, így a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szempontjából. A sertéshús fontos ásványi anyag-, zsír-, fehérje- és vitamin forrás. Jellegzetes illata miatt pedig kifejezetten ínycsiklandó fogásnak számít a grillezés szerelmeseinek. A hamisítatlan grillélmény érdekében a lehető legfontosabb, hogy már a boltban megfelelő alapanyagot válasszunk ki a kerti partihoz.  

Jól grillezhető húsnak számít a tarja, amely kitűnő ízű, kissé szaftos húsféle. Egyik legfontosabb előnye, hogy a benne lévő vékony zsírréteg nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, ezért igazán zamatos lesz a végeredmény.

Grillezett pikáns sertésnyárs

Az egyik legkönnyebb és legegyszerűbb grillmegoldás az, ha nyársra tűzzük a hússzeleteket. Ettől azonban még ugyanúgy elő kell készíteni őket, mint bármilyen más húsfélét.

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 tk csilipor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 2 tk édes-nemes paprika
  • 2 ek olívaolaj
  • 65 dkg sertéstarja

Elkészítése:

Sütés előtt a hűsokat alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat, a felesleges zsíros részeket. Pácolás után pedig a húst fóliával lefedve hagyjuk a hűtőszekrényben érlelődni. Amennyiben minden grillezésre kerülő alapanyagot egyforma vastagságúra szelünk, sütéskor egyszerre készülnek el. A grillezni kívánt ételeket csak közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, és csak annyit készítsünk el, amennyi egyszerre elfogy.

Első körben a pác összeállítására van szükség. Ehhez a megtisztított fokhagymát a présen átnyomjuk, majd egy tálban összekeverjük a csiliporral, a fahéjjal, a paprikával és az olajjal. A hideg vízben megmosott, leszárított húst ezután körülbelül 3 centiméteres kockákra vágjuk, a pácba forgatjuk és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Következő lépésben a grillt előkészítjük a közepes hőfokon történő direkt sütésre. A pácból kiemelt húskockákat konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, majd fém sasliknyársakra vagy előzőleg beáztatott fapálcikákra húzzuk. Ezután a megfelelő ízesítés érdekében megsózzuk, megborsozzuk, illetve a forró rostélyra helyezzük őket, majd körbe forgatva kb. 10 percig sütjük a hússzeleteket míg sötétbarna-vöröses színük nem lesz.

Fontos, hogy grillezés közben sem feledkezzünk meg betartani az alapvető higiénés szabályokat! A hússal való foglalatoskodás előtt alaposan mossunk kezet, a nyers hús mosásra, szeletelésre, tárolására használt eszközöket semmiképpen se használjuk a kész ételekhez.

Ha neked is vannak jó tippjeid az ízletes sertéshús grillezéséhez, akkor ne felejtsd el velünk megosztani hozzászólás formájában!