Hogyan porszívózd ki a nehezen elérhető helyeket az otthonodban?

Bizonyára minden otthonban, legyen szó lakásról, vagy családi házról, vannak nehezen elérhető helyek. Természetesen minden élettérben más-más akadályokkal kell szembesülni porszívózáskor, de azért most megpróbálok pár hasznos tanácsot adni annak érdekében, hogy ne fogjon ki rajtad a tavaszi nagytakarítás

Radiátor

Hacsak nem padlófűtésed van otthon, akkor bizonyára a legtöbb helyiségben megtalálható radiátor. Ennek a rendszeres takarítása igazi kihívás, mivel ezeket úgy tervezik meg általában, hogy minél több hőt tudjanak leadni. Következésképpen, bár kívül sima téglatestnek tűnnek, belül hullámosak és rács is van a tetejükön. Ahhoz, hogy ezeket rendesen ki tudd takarítani, nagyon kitartónak kell lenned. Először is vedd le a rácsot a felső részéről, hogy jobban hozzáférj a belsejéhez. Majd csatlakoztasd a porszívó csövéhez a részívó fejet. Ezzel mind a felső részéből, mind pedig az alsó részéből el tudod távolítani az összegyűlt porcicákat.

alloporszivo.jpg

Konyhabútorok alatt

Szerintem ezt a területet 10-ből 9 ember elhanyagolja ideaza. Ez abból ered, hogy a konyhabútorok alján általában van valamilyen védőlemez, vagy védőlap, ami meggátolja, hogy bekerüljenek alá a szennyeződések. Igen ám, de dacára ennek a legtöbbször mégis megjelenik a morzsa a konyhabútorok alatt, amire pedig aztán megérkeznek a hangyák is. Éppen ezért, ha tudod pattintsd le ezeket a védőlemezeket és alatta jó alaposan porszívózz ki legalább hetente egyszer. Hidd el, a tudat, hogy a konyhabútorok alatt nincs semmilyen ételmaradék, ami odavonzaná a bogarakat, vagy egyéb más rovarokat, hihetetlenül fel fog villanyozni egy-egy takarítás után.

Kanapé

Ha nagyobb lábakon álló kanapéd van, akkor a porszívózás minden bizonnyal nem fog problémát jelenteni, mert be fog férni alá a porszívó. Ha viszont olyan kanapét vettél, aminek kihajtható a belseje és ezáltal ággyá alakítható, akkor minden bizonnyal küzdelmes lesz kivarázsolni alóla a szennyeződéseket. Első körben ilyenkor is jól jón a résszívó fej, amivel, ha körbe porszívózod a kanapét, akkor máris sikerült kicsit tisztábbá varázsolni a környezetét.

Alatta pedig úgy fogsz tudni hatékonyan takarítani, ha kihajtod az ágy részét, mert ebben az esetben oldalról könnyedén hozz tudsz férni az ülőfelület alatti területekhez is a porszívó fejével. Amennyiben a készülékedhez van csatlakoztatható forgókefés fej, akkor menj végig vele rajta a kanapé kárpittal ellátott felületein, mert a por és a hajszálak akár oldalról is hozzá tudnak ragadni.

41010130-36.jpg

Szekrények teteje

Ha vannak az otthonodban olyan beépített szekrények, amelyek nem érnek a plafonig, akkor ezeken elképzelhetetlen mennyiségű finompor gyűlhet össze. Ennek az az oka, hogy a por szeret felfelé szállni és télen pedig, mikor a meleg levegő kering a helyiségben, akkor ez fokozottan igaz. Ezek takarításához szükséged lesz egy kisebb létrára vagy székre. A porszívó fejével könnyedén le fogod tudni takarítani ezeket a részeket, csak arra kell figyelni, hogy a porszívófej ugyanolyan simán guruljon végig a saját kerekein a szekrény tetején, mintha csak egy járólapon húznád vagy tolnád végig.

Csillárok tisztítása

Végül, de nem utolsósorban a csillárok takarításáról kell néhány szót ejteni. Ezeket általában normál esetben úgy tiszítja az ember, hogy létrára áll és akkor egy nedves ruhával végig törli óvatosan kívül-belül. Nos, ha van egy extra hosszú résszívó kéznél, akkor azt is a porszívó csövéhez lehet csatlakoztatni, hogy megszabaduljon a csillár belsejében összegyűjtött porcicáktól. Az extra hosszú résszívó egyébként a radiátor takarításánál is jól jöhet.

A nehezen elérhető helyek tisztítása és takarítása tehát nem lehetetlen feladat, de szükség van némi kreativitásra hozzá. És persze a kiegészítőknek is nagy hasznát vehetjük, mivel ezek segítenek elérni a titokban megbúvó szennyeződéseket. Ha neked is vannak ötleteid a bajosan hozzáférhető helyek takarítására, akkor ne felejtsd el velünk megosztani komment formájában!