Így készíthetsz ehető karácsonyi dekorációkat

Az ehető karácsonyi dekorációk készítése nagyon szórakoztató és kreatív tevékenység. Egyik legfontosabb előnye, hogy nem igényel nagy sütési tudományt, mindössze egy kis felkészülés kell hozzá. Mutatom, hogyan készíthettek otthon ehető karácsonyi dekorációkat!

Az évnek ennek az időszaka az ünnepi készülődésről, a sütésről-főzésről és természetesen a közös együttlétekről szól. Egy kis kreativitással könnyedén megfűszerezhetjük a karácsonyra való készülődést!

Csoki fenyőfa

A csoki fenyőfal látványos és ízletes karácsonyi dekoráció. Tökéletes lehetőség arra, hogy a Mikulás által hozott csokoládékat felhasználjuk. Elkészítéséhet mindössze tetszőleges mennyiségű tejcsokoládéra van szükség, amit egy tálba téve, a tűzhelyen könnyedén fel tudunk olvasztani. Ha ezzel megvagyunk, akkor a csoki masszát öntsük ki egy karácsonyfa formába és hagyjuk, hogy megdermedjen. Ha van hozzá kedvünk, akkor különféle színes cukorkákkal megszórhatjuk, sőt akár cukormázbevonattal is diszíthetjük. Utóbbiba csak akkor szabad belevágni, ha már megdermedt!

4559-4642.jpg

Forrás: Sütnijó

Habkarika

A habkarikából a boltokban is van bőven ellátmány. A házit viszont nem pótolja semmit. Elkészítéséhez 4 tojásfehérjére, 1 csipet sóra, 200 g porcukorra, 50 g étkezési keményítőre van szükség.

Összeállításához első lépésben a tojásfehérjéket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és kemény habbá verjük. Ezután apránként hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük, amíg a hab kemény és fényes nem lesz. Végül, de nem utolsósorban a habkarikákat egy habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk őket. Ezután a habkarikákat 80 fokra előmelegített sütőben három órán át szárítjuk. Figyeljünk arra, hogy ne repedezedjen ki, ha szükséges, akkor vegyük ki előbb.

karacsonyi-habkarika-recept-foto.jpg

 

Az elkészült habkarikákat az asztalon díszként, vagy a fára aggatva is fel lehet használni

Szárított narancskarikák

A szárított narancskarikákat gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. Ráadásul nemcsak a fa dekorálására alkalmasak, hanem akár bármilyen ünnepi dekorációhoz felhasználhatók. Elkészítéséhez szeletelj fel tetszőleges mennyiségű narancsot, majd 50-60 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, félig nyitott ajtó mellett szárítsd ki őket.

Kézenfekvő megoldás lehet még egy szárítógép beüzemelése, de akár a radiátorra téve is könnyedén ki tudod őket szárítani. A fára aggatva kellemes citrusos frissességet kölcsönöznek a karácsony fának.

Mézeskalács díszek

A mézeskalács kézenfekvő és klasszikus ötlet lehet a fa dekorálására. Elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükségünk:

  • 33dkg liszt
  • 10dkg porcukor
  • 1ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1tk szódabikarbóna
  • 10dkg vaj
  • 1dl méz
  • 1db tojás

A mézeskalács elkészítéséhez elsőként a lisztet, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát szükséges összekeverni egy nagy tálban. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és a tojást. Átkeverjük, és kézzel egynemű tésztává gyúrjuk.

A mézeskalács tésztáját liszttel alaposan megszórt deszkán körülbelül egy centiméter vastagra gyúrjuk, majd karácsonyi formákkal (csillag, angyal, fenyőfa, csengettyű) tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Ezután a mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek cukormázzal lehet őket díszíteni!

mezeskalacs-diszites-mintak-2.jpg

Forrás: Mézeskalács receptek

Bízom benne, hogy tippjeimmel én is hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy a karácsonyod békés, örömteli és élvezetes legyen!