Így hűtsd le otthonodat a nyári kánikulában

Állítólag rövidesen megérkezik az év első hőhulláma. Ha nem akarod, hogy éjszakára elviselhetetlen meleg legyen az otthonodban, akkor jobban teszed, ha már napközben gondot fordítasz a lakás megfelelő hűtésére. De a legjobb, ha egyszerűen nem hagyod felmelegedni. Következzen néhány tipp, amiket már a gyakorlatban is kipróbáltam, így bátran tudom őket ajánlani mindenki számára!

sac_mt1411c_1_1.jpg

Árnyékolás mesterfokon

Azt hiszem nem állítok nagy újdonságot azzal, hogy a lakás vagy a ház felmelegedéséhez nagy mértékben hozzájárul a kintről beszűrődő napfény. Ha sok tetőablak van egy épületen akkor ez a folyamat rendkívül gyorsan, akár már a reggeli órákban végbe mehet. Éppen ezért a hőhullámok idején érdemes figyelni arra, hogy minden ablakon legyen valamilyen sötétítést szolgáló eszköz, például reluxa, függöny, esetleg roló.

A régebbi építésű parasztházaknál pontosan ezt a célt szolgálta a zsalu, illetve belül az ablakok elé hajtogatható fa árnyékoló. Ezt manapság a redőnyök helyettesíthetik, vagyis, ha nincs belső védelem a sötétítésre, akkor elég csak leengedni a redőnyt úgy, hogy azért némi fény is be tudjon szűrődni. Már az is hozhat némi enyhülést, ha legalább a Nap felé néző ablakokat és a nem használt helyiségeket besötétíted. Az is jó megoldás lehet, ha az ablakokra hővédő fóliát teszel, ami visszaveri a napfényből eredő hő 30-80 százalékát. Ennek viszont szerintem leginkább a panellakásokban van létjogosultsága.

sfn_4070wh_1.jpg

Szobanövényekkel a meleg ellen

A szobanövényeknek számos előnye van, ezek közül az egyik legfontosabb nyáron, hogy hűvősebbé tehetik az otthoni levegőt. Az aloe vera, vagy a pozsgás növények ideális választásnak bizonyulhatnak, de az anyósnyelv, a fikusz és a pálma is megfelelő lehet otthonra. Ezek ráadásul kevés gondozást igényelnek, időnként persze át kell ültetni őket nagyobb cserépbe. Amennyiben napos ablakokba, vagy erkélyablakok mögé tesszük őket, két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen így felfogják a napsugarak egy részét és megkaphatják a fejlődésükhöz szükséges napfényt is. Persze, azért locsolni ne felejtsd el őket, mert egy kiszáradt szobanövény nem sok mindenre jó! Egy rendszeresen megöntözött szobanövény viszont a levegőt is tisztítja, ami szintén fontos szempont lehet. Mielőtt azonban elkezdenéd telerakni a lakásod növényekkel térképezd fel, nincs-e olyan, amire esetleg a veled egy fedél alatt lakók allergiásak lehetnek.

Ventilátor, vagy mobil klíma?

Amikor a nyár igazán „hardcore” fokozatba kapcsol akkor előfordulhat, hogy szükséged lesz egy hűtéstechnikai eszközre. Olyanra, amit a nagyon fülledt júniusi éjszakákon be tudsz üzemelni, hogy egy kicsit járjon a levegő. Ha ventilátorban gondolkozol, akkor érdemes olyat választani, ami állítható magaságú, hogy asztali, vagy álló ventilátorként is helyt tudjon állni. Emellett szerintem az is fontos, hogy működés közben forogni (oszcillálni) tudjon a tengelye körül, mert így nem csak egy irányba kavarja a levegőt.

Elképzelhető, hogy minden módszert bevetsz, de mégsem tud lehűlni úgy a lakás, hogy elviselhető legyen a hőmérséklet számodra, amikor otthon tartózkodsz, legyen szó a nappali órákról vagy az éjszakáról. Ilyenkor jól jöhet egy nagy teljesítményű mobil klíma, ami a használat ideje alatt kellemes, hűvös érzetet biztosít. Legfontosabb előnye, hogy a lakás bármely pontján elhelyezhető, sőt, akár egy üzlethelyiségben, vagy egy irodában is beüzemelhető. A mobil klíma rugalmas tömlőjét szellőzőnyílásokhoz, illetve akár az ablakokhoz is lehet csatlakoztatni. Utóbbiban eleinte egy picit kételkedtem, de a készülékhez adott adapternek és a takaró textilnek köszönhetően az elhasznált levegő mindössze egy résnyie nyitott ablakon keresztül is kivezethető a lakásból. A tömítés pedig nem engedi be a lakásba a kinti meleg levegőt. Otthoni felhasználásra szerintem érdemes legalább 1500 wattos készüléket választani, amivel már egy 138 köbméteres helyiséget is le lehet hűteni.

sfn_9011wh_1.jpg

Friss eső érzete

Vannak, akiknek nincs szükségük a levegő hűtésére, mert elegendő felfrissülést jelent számukra a vízpára. Számukra találták ki a léghűtőt, ami lényegében egy olyan ventilátor, amivel hideg vízpárát is elő lehet álltani. Na, de hogy? Ezt rendszeresen megkérdezik tőlem, ha meglátják a nappalimban a Sencor léghűtőmet. Pedig egyszerű az egész: csak fel kell tölteni vízzel a készülék aljába behelyezett 5,5 literes tartályt, ezután be kell kapcsolni a párásítás funkciót és máris fújja a készülék a friss vízpárát. Ha csapvíznél is hidegebb vízpárát szeretnénk előállítani, akkor a készülék víztartályába két jégakkut kell betenni pluszban, így akár 1-2 Celsius fokkal is csökkenthető a szoba levegőjének hőmérséklete.

Remélem sikerült rávilágítani arra, hogy még a nyári hőhullám idején sem vagyunk eszköztelenek a meleggel szemben. Kis tudatossággal és praktikus megoldásokkal el lehet kerülni a lakás olyan mértékű felmelegedését, hogy már elviselhetetlen legyen benne a létezés. Ha neked is vannak nyári praktikáid a lakás hűtésére, kérlek ossz meg velünk párat hozzászólás formájában!