Három isteni tea őszi estékre
Imádom az őszt, a hangulatát, a színeit, az illatát. Megvan neked is az az érzés, amikor este kinyitod az ablakot és megcsap a hideg illata? Sokszor csak nyitva hagyom az erkélyajtót és betakarózva szívom magamba a friss őszi levegőt. Ilyenkor rám tör valami eszméletlen sóvárgás a teák iránt. A napokban hivatalosan is megnyitottam az idei esti teázó szezont. Mutatok is 3 isteni receptet, amit ki kell próbálnod neked is!
Gyömbér tea fahéjjal és naranccsal
Hozzávalók 1 személyre:
- egy kb 1,5 – 2 cm nagyságú gyömbérdarab
- egy rúd fahéj
- szegfűszeg
- narancs
- citrom
- méz
Vizet forralok a vízforralóban, a többi hozzávalót pedig egy kisebb fazékba teszem. Ehhez a gyömbért apróra szelem, egy fél narancsot és citromot megmosok és szeletkere vágok, ezt is beleteszem. A fűszereket szintén, végül leforrázom és lassú tűzön, lefedve még kb 10 percig „főzöm”. Ha elkészült hagyom kicsit kihűlni, hogy ne forrón ízesítsem a mézzel. Ha hőfokszabályozós vízforraló van otthon, akkor érdemes ezt a teát kb. 80 Celsius fokon készíteni.
Felturbózott fekete tea
Tudom, a fekete tea alapjáraton élénkít, ezért sokan este kerülik. Na én akkor biztosan rosszul vagyok bekötve, de egyáltalán nem zavar, ha este is azt iszom. És mivel a kedvenc teám, imádom felturbózni itthon. Ez a recept tulajdonképpen egy Grog recept, mivel rummal is felturbózom. Reggelre is elkészítheted, ha este már te is inkább kerülöd a fekete teát. Akkor hagyd ki a rumot és kapsz egy fűszeres, illatos finom teát.
Hozzávalók 1 személyre:
- 2,5 dl fekete tea
- 2 db szegfűszeg
- csipet fahéj
- csipet vaníliaaroma
- narancskarika
- fél dl rum
Összekeverem a száraz fűszereket, cukrot, fahéjat, szegfűszeget illetve a vaníliaőrleményt. Elkészítem a fekete teát – teafűből vagy filterből, de jobb az előbbi. Amíg ázik – nem kell sok idő neki, addig karikára vágok egy fél narancsot. Leszűröm a fekete teát, összekeverem a fűszeres cukorral, beleöntöm a rumot, beledobok 2 narancskarikát (a többit megeszem) és már megyek is ablak közelébe.
Citromfűtea almalével
Hozzávalók 1 személyre:
- 1 teáskanál citromfű tea (kb. 60-70 fokos víz kell hozzá)
- méz
- fél dl almalé
Forralok vizet és hagyom állni picit. Kb 2 dl vízzel leöntök egy bögrében 1 teáskanál szárított citromfüvet. 10 percig hagyom ázni, leszűröm és hozzáadok egy kevás mézet és fél dl almalevet. Nagyon finom nyugtató tea lesz belőle.
Általában teafüvet használok a teákhoz, de van pár jól bevált klasszikus filteres teám is. Ha nincs időm/kedvem pepecselni ezeket választom inkább. Az almás-fahéjas alap, hogy van otthon, ahogy fekete tea és csipkebogyó is. Amire még rákaptam, az a vaníliás roiboos, eszméletlen finom. Múltkor láttam a boltban egy üveg vízforralót, annyira régóta szerettem volna egyet, hogy most felbuzdulva a hideg estéken, végül megvettem. Imádom a dizájnos dolgokat, annyira feldobja a konyhát. Erre tegnap jön velem szembe egy üveg teafőző a neten. Ilyen:
Most meg azon gondolkozom, hogy karácsonyra egy ilyet kérek a családtól. :D