Házi fehér kenyér gyorsan és egyszerűen

Augusztus 20-án nemcsak a magyar államalapítást, hanem az új búzából sütött kenyeret is ünnepeljünk. Én ilyenkor mindig szoktam csinálni otthon valamilyen finom kenyeret, ami egy kicsit akkor is közelebb hozza az ünnep körüli napok hangulatát, ha éppen nem tudok kimenni az állami ünnepségekre. Idén az időjárás úgy hozta, hogy gyakorlatilag egy hétig ünnepelhetjük kis hazánkat, mert elhalasztották a tűzijátékot. Így hát miért ne tolhatnánk ki egy kicsit az új kenyér ünnepét is egy finom, kívül ropogós, belül pedig foszlós fehér kenyér receptjével?

sencor_kenyersuto.jpg

Ahogy a kenyérsütéseknél általában, én most is a szuper kenyérsütő gépemet hívom segítségül, mert ebben az esetben nem kell fáradni sem a dagasztással, sem pedig a kelesztéssel. A gép ugyanis ezeket megcsinálja magának. A házi kenyérben az a legjobb, hogy nem tartalmaz semmilyen extra adalékanyagot, mégis finom és puha lesz, amelyekből aztán mennyei szendvicseket készíthetünk magunknak.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl víz
  • 2 dl tej
  • 3 dkg cukor
  • 7 gramm porélesztő (vagy 2,5 dkg friss élesztő)
  • 50 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1,5 teáskanál só (9 gramm)
  • 3 evőkanál étolaj (vagy vaj esetleg olívaolaj)

bread-g4fa61ee78_1280.jpg

Elkészítés

Első lépésben először is a kenyérsütő tál aljába öntsük bele az előrít mennyiségben a vizet, a tejet, a cukrot és a porélesztőt. Utóbbi esetén fontos arra figyelni, hogyha nem száraz, hanem friss élesztőt szeretnénk használni, akkor azt természetesen előtte hagyjuk egy kicsit felfutni, mielőtt még hozzáadnánk a lisztet! Miután ezzel megvagyunk, akkor öntsük a massza tetejére a lisztet. Fontos, hogy lehetőleg ezt egy szitával csináljuk, mert akkor a gép könnyebben össze tudja dolgozni a vízzel és a tejjel a lisztet.

Következő lépésben helyezzük be a kenyérsütő keverőtálját a gépbe és válasszuk ki a megfelelő sütési programot. Az én kenyérsütő gépem esetében ez a Basic, amit kifejezetten a finom búzalisztből készülő fehér kenyér sütésére lehet használni. A teljes sütési idő nagyjából 2,5-3 órát vesz igénybe. A program kiválasztása után érdemes megadni, hogy mennyire szeretnénk átsütni a héját (világos, közepes, sötét). A kenyérsütés általában a dagasztással kezdődik. Ha ezzel megvan és összeállt a tészta, akkor nyissuk fel a készülék tetejét és csorgassuk rá az utolsó összetevőt is, az olajat, mert csak így lehet foszlós belseje a kenyérnek. Dagasztás végén, ha szükséges, akkor lapogassuk le a tészta tetejét, mert ennek eredményeképpen kaphatunk végeredményben egy szép, sima felületű kenyeret.

fresh-g0fad804cf_1280.jpg

A dagasztás után a kelesztés következik, ami zárt térben, langyos hőfokon történik, így biztosan duplájára kel a tészta. Végül körülbelül 50-60 perces sütés alatt a kenyérsütő gép belül puhára, kívül pedig ropogósra süti a kenyerünket. Ha a készülék elkészült, akkor a kenyeret érdemes kiborítani egy konyharuhára. Ezután gyakorlatilag szinte bármikor fogyasztható, de azért érdemes megvárni, hogy egy kicsit kihűljön. Ha vendégek számára készítjük, akkor akár nemzeti színű szalaggal is díszíthetjük, így tisztelegve az új kenyér ünnepe előtt.

Végül nem marad más hátra, mint a kenyérsütő gép tisztítása, ennek során érdemes arra figyelni, hogy vegyük ki a dagasztólapátokat, mert bizony én már jártam úgy, hogy véletlenül kidobtam a szemétbe. Azután csak hosszas utánajárással tudtam pótolni őket. Ha neked is van valamilyen ínycsiklandó fehér kenyér recepted, akkor ne habozz velük megosztani komment formájában!