Zabpelyhes ünnepi kenyér

Augusztus 20-a számomra nemcsak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is egyben. Ilyenkor mindig szeretem meglepni a szeretteimet egy friss, ropogós kenyérrel, amelyet akár magában is szívesen elfogyaszt az ember.

corn-bread-738244_1280.jpg

Én az idei évben egy zabpelyhes, teljes kiőrlésű kenyérrel szeretném egy kicsit különlegesebbé tenni ezt a nemzeti ünnepet. A teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően nem okoz hirtelen vércukorszint ingadozást éppen ezért ideális választás lehet egy finom ropogós kenyérhez. (A tönkölybúza kedvező élettani hatásairól ebben a tanulmányban találhatsz bővebb infót.) Magas fehérje, rost és ásványi anyag tartalmának köszönhetően (ami a fehér kenyérből hiányzik) sokkal laktatóbb, mintha mondjuk valaki fehér kenyeret enne. Így reggelire elég mindössze egy-két vékony szelet ebből a finomságból. De lássuk, mire is van szükségünk az elkészítéséhez!

Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5 dkg 100%-os zabpehely
  • 8 dkg búzasikér
  • 5 dkg magkeverék vagy ízlés szerint kiválogatott magok
  • 270 ml langyos víz
  • 1 evőkanál extra szűz olivaolaj, vagy olvasztott kókuszzsír
  • 1 teáskanálnyi só
  • 3 dkg élesztő

sencor_kenyersuto_gep.jpg

Elkészítés

A hozzávalókat az alábbi sorrendben tegyük a kenyérsütő tartályába: langyos víz, só, száraz hozzávalók. Ezt követően szórjuk a tetejére az élesztőt, majd indítsuk el a teljes kiőrlésű programot a kenyérsütő gépen. Díszítésképpen akár egy maréknyi magot is szórhatsz a tetejére, garantáltan tetszetősebb lesz tőle a kenyér.

Ha lejárt a program, akkor vegyük ki a kenyeret a sütőtartályból és helyezzük rá a rácsra, hogy az alja ne fülledjen be. Mindenképpen várjuk meg amíg kihűl és utána akár fogyasztható is. Egyébként legalább 3-4 napig eláll, de ha ennyi idő alatt valamiért mégsem fogyna el, akkor nyugodtan szeleteljük fel és fagyasszuk le a kenyeret! Jó étvágyat kívánok a fogyasztásához! Ha Neked is van valamilyen tuti kenyér recepted, akkor oszd meg velünk hozzászólás formájában!