Megúszós karácsonyi sütemény az ünnepi asztalra
A kuglóf az egyik legmegúszósabb sütemény, amit az ünnepi asztalra tehetsz. Kevert tésztája miatt gyorsan össze lehet álltani, a nem mindennapi sütőforma miatt pedig látványos desszertet süthetsz belőle.
Ez a kuglóf nemcsak kevert tésztája, de hozzávalólistája miatt is különleges: tojás nélkül készül, hiszen a felhasznált almaszósz tökéletesen helyettesíti azt, emellett pedig hívogató mézeskalácsfűszerek teszik még ellenállhatatlanabbá.

A kuglóf egy univerzális sütemény, mert kávé-. vagy tea mellé, de akár desszertként is fogyasztható egy kiadós ebéd, vagy vacsora után. Ha van valamennyi hátránya, akkor talán az az, hogy sokféle hozzávalóra van szükség, de úgy gondolom a legtöbbje ilyenkor, az ünnepek idején amúgy is megtalálható a családi éléskamrában.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg barna cukor
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg mandula (apróra vágva)
- másfél tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- fél tk só
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 5 dl növényi ital (zab, kókusz, szója)
- másfél dl kókuszolaj (olvasztva)
- 10 dkg növényi vajhelyettesítő vagy margarin (olvasztva)
- 20 dkg almaszósz
- 1 ek vaníliakivonat
Elkészítéséhez egy nagyobb edényben először is keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót. Ezután adjuk hozzájuk a növényi italt, a vajhelyettesítőt, az olajat, az almaszószt és a vaníliát, majd egy konyhai gépben keverjük selymes állagúra a tésztát.
Ezt követően alaposan olajozzunk ki egy körülbelül 22-23 centiméter átmérőjű, 9-10 centiméter magas, kuglófsütő formát, ezután pedig szórjunk bele kevés lisztet, hogy beleragadjon az olajba, majd fordítsuk lefelé és finoman ütögessük meg az alját, hogy a felesleges liszt kihulljon belőle. Ez a módszer segít a kész kuglófot könnyebben kivenni a formából.
Ezután öntsük bele a masszát és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 55-60 percig, majd vegyük ki a sütőből és pihentessük a sütőformában legalább 15 percig. Következő lépésben fordítsuk fel, majd tegyünk alá egy sütőpapírral fedett vágódeszkát vagy tányért, és óvatosan ütögetve emeljük le a sütiről a formát.
Ezután porcukorral megszórva tetszőleges mázzal kínálhatjuk. A látványa garantáltan íncsiklandó és fenséges lesz!