Megúszós karácsonyi sütemény az ünnepi asztalra

A kuglóf az egyik legmegúszósabb sütemény, amit az ünnepi asztalra tehetsz. Kevert tésztája miatt gyorsan össze lehet álltani, a nem mindennapi sütőforma miatt pedig látványos desszertet süthetsz belőle.

Ez a kuglóf nemcsak kevert tésztája, de hozzávalólistája miatt is különleges: tojás nélkül készül, hiszen a felhasznált almaszósz tökéletesen helyettesíti azt, emellett pedig hívogató mézeskalácsfűszerek teszik még ellenállhatatlanabbá.

gugelhupf-3643259_1280.jpg

A kuglóf egy univerzális sütemény, mert kávé-. vagy tea mellé, de akár desszertként is fogyasztható egy kiadós ebéd, vagy vacsora után. Ha van valamennyi hátránya, akkor talán az az, hogy sokféle hozzávalóra van szükség, de úgy gondolom a legtöbbje ilyenkor, az ünnepek idején amúgy is megtalálható a családi éléskamrában.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg mandula (apróra vágva)
  • másfél tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • fél tk só
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 5 dl növényi ital (zab, kókusz, szója)
  • másfél dl kókuszolaj (olvasztva)
  • 10 dkg növényi vajhelyettesítő vagy margarin (olvasztva)
  • 20 dkg almaszósz
  • 1 ek vaníliakivonat

Elkészítéséhez egy nagyobb edényben először is keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót. Ezután adjuk hozzájuk a növényi italt, a vajhelyettesítőt, az olajat, az almaszószt és a vaníliát, majd egy konyhai gépben keverjük selymes állagúra a tésztát.

Ezt követően alaposan olajozzunk ki egy körülbelül 22-23 centiméter átmérőjű, 9-10 centiméter magas, kuglófsütő formát, ezután pedig szórjunk bele kevés lisztet, hogy beleragadjon az olajba, majd fordítsuk lefelé és finoman ütögessük meg az alját, hogy a felesleges liszt kihulljon belőle. Ez a módszer segít a kész kuglófot könnyebben kivenni a formából.

Ezután öntsük bele a masszát és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 55-60 percig, majd vegyük ki a sütőből és pihentessük a sütőformában legalább 15 percig. Következő lépésben fordítsuk fel, majd tegyünk alá egy sütőpapírral fedett vágódeszkát vagy tányért, és óvatosan ütögetve emeljük le a sütiről a formát.

Ezután porcukorral megszórva tetszőleges mázzal kínálhatjuk. A látványa garantáltan íncsiklandó és fenséges lesz!