Lélekmelegítő karácsonyi leves, ami elűzi a rezsidémont

A neten rengetegféle borleves recept kering. Kétség nem fér hozzá, az emberek szeretik, a vendégek pedig egyenesen odáig vannak érte. Nincs tehát semmi, ami a borleves ellen szólna. Desszert vagy előétel? Ezt a legnehezebb eldönteni, egy dolog biztos, ennek karácsonykor van a szezonja!

hagyomyanyos-borleves-feherborbol-720x400.jpg

Amikor egy kollégám először mesélt a borlevesről, azt gondoltam, hogy valamilyen bólé utánzatról van szó. De nem, ez tényleg leves, mert főzni is kell. Elfogyasztása után viszont kellemes meleg járja át az ember testét, ami jól jön azokban az időkben, amikor az ember fél attól, hogy az éjszaka leple alatt lecsap rá a rezsidémon.

Hozzávalók:

  • 5 dl édes fehérvor
  • 1 darab citrom
  • kis darab egész fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 8 darab tojás sárgája
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dl főzőtejszín

Díszítéshez:

  • 8 dkg mazsola
  • tejszínhab

A borleves elkészítése ott kezdődik, hogy beszerezzük hozzá az édes fehérbort. Ennél a résznél mindenkinek a pénztárcájára van bízva, hogy mire esik a választása. Nyilván nem kell egy ötputtonyos Tokaji Aszút feltépni ehhez, de mondjuk egy jobb minőségű, valóban szőlőből készült bort célszerű választani. Én személy szerint a BB Tramini édes fehérborát, vagy a Varga Pincészet Hárslevelűjét szoktam levenni ehhez a leveshez a polcról.

lead_social_karacsonyi-borleves-recept.jpg

Az elkészítéshez először is öntsd ki egy magas falú, lehetőleg fogantyúval ellátott fazékba a bort és hígítsd fel 3 dl vízzel. Ezután facsard bele a citrom levét, majd tedd bele a szegfűszeget és a fahéjat is. Forrad fel a mixtúrát és ezalatt – lehetőleg botmixerrel - keverd habosra a tojássárgáját a cukorral, valamint a tejszínnel. Ezután egy merőkanál segítségével vegyél ki 2 dl forró bort és öntsd rá a tojássárgás-cukros-tejszínes keverékre. Alaposan keverd össze, majd az egészet öntsd bele a forrásban lévő borra. Egy fakanállal alaposan keverd össze a levest. Körülbelül még 2-3 percig melegítsd így, de figyelj arra, hogy ne túlságosan nagy lángon csináld, mert akkor nagyon hamar felforr.

41013895-13.jpg

Végül öntsd át a borlevest egy szűrön egy másik lábosba. Ezután mazsolával és tejszínhabbal díszítve már fogyasztható is a remekmű. Ha valaki inkább hidegen szereti fogyasztani, akkor érdemes fél órára betenni a hűtőbe. Ebben az esetben értelemszerűen nem kell díszíteni, mivel az a tálalásig ráér.

Az interneten vannak olyan receptek is, amelyek lisztet javasolnak még hozzáadni. Én ezt nem javaslom, mert a végeredmény túlságosan pépes lesz. Elveszíti a leves jellegét. Így viszont egy egészen kellemes és lélekmelegítő levest kaphatsz, amiből garantáltan nemcsak egyszer szedsz majd. Jó étvágyat kívánok!