Így készíthetsz isteni sütőtökös süteményt!

Ha valaki szereti a sütőtököt, akkor szinte minden formában, akár levesként, akár kisütve, akár pedig süteménybe sütve is az asztalra tudja varázsolni az őszi időszakban. Utóbbi ráadásul nagyon könnyű, még komolyabb tapasztalat sem kell hozzá. Mutatom, hogyan süthetsz fenséges sütőtökös sütit!

sweet-g8cee04c33_1280.jpg

Te gondolkoztál már azon, hogyan került a sütőtök hozzánk? Ez engem is érdekelt, ezért kicsit utánanéztem. Történeti források szerint Amerika felfedezés után került a földrészünkre, mert eredeti őshazájának Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke tekinthető, ahol leginkább az inkák, a maják és az aztékok asztalára került fel a leggyakrabban. A sütőtök Európában is hamar közkedveltté vált, a XVI. század óta pedig ismert és termesztett növénynek számít Magyarországon is. Nálunk leginkább magas karotin- és C-vitamin tartalma miatt örvend nagy népszerűségnek, de kitűnő rostforrásként is számon tartják, emellett az energiatartalma is igen magas. Ennél is fontosabb azonban, hogy melegen nagyon finom, illata narancssárga színe pedig jól passzol a természet őszi árnyalataihoz.

Hozzávalók:

  • 45 dkg sütőtök (sült sütőtökből készült tökpüré)
  • 10 dkg vaj
  • 17,5 dkg finomliszt
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 5 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 kávéskanál fahéj (őrölt)

Elkészítése:

Első lépésben először is süsd puhára a sütőtököt a sütőben. Ehhez legalább 200 fokos sütési hőmérsékletre, valamint másfél órára van szükség. Inkább szánj tehát időt erre a folyamatra, mert ha elsieted, akkor a végeredmény sem lesz túlságosan sikeres.

cake-g06b0e163a_1920.jpg

A sütés után tedd ki a tepsit egy vágódeszkára és hagyd, hogy teljesen ki tudjanak hűlni a sütőtök szeletek. Következő lépésben vedd le a héjukat, majd egy tálban nyomkodd, illetve turmixold őket össze. Ezt követően egy másik, lehetőleg nagyobb edényben a vajat keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a tojásokat is. Miután ezzel megvagy, akkor jöhet a tálba a sütőtökpüré, a liszt, a sütőpor, a só, a fűszer, valamint a tej. Ezeket jó alaposan keverd össze, a megfelelő végeredmény érdekében érdemes konyhai robotgépet használni, hogy teljesen csomómentes legyen a sütemény tésztája.

A keverést követően nem marad más hátra, mint előkészíteni ezt a finomságot a sütésre. Ehhez egy kicsit magasabb oldalfalú tepsibe tegyél sütőpapírt, majd öntsd bele a masszát úgy, hogy teljesen kitöltse a tepsi négy sarkát. Fontos, hogy minél egyenletesebben oszlasd el a mixtúrát, ne legyenek szintkülönbségek, mert akkor a teteje nem lesz szép egyenletes. Ha ezzel megvagy, akkor körülbelül 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig szükséges sütni a sütőtök süteményt. Amennyiben sütés közben le akarod csekkolni a tésztát, akkor a villás tükröt alkalmazd, azaz nyomj bele egy villát és ebből fogod látni, hogy nyers-e még a közepe, vagy sem.

cake-gd43dc04af_1920.jpg

Én azért szeretem a sütőtökös süteményt, mert a tésztája még napokig megőrzi a nedvességét, ha olyan helyre teszed, ahol nem szárad ki könnyen. Ennél jobb halloweeni nasit el sem tudok képzelni! Ha neked is van egy jó recepted, ne habozz velünk megosztani hozzászólás formájában!