Így válassz tévét gyorsan, hogy ne maradj le a fociról

Te meddig tudnád nélkülözni a televíziót? Egy napig, esetleg egy hétig? Én azok közé tartozom, akik bár otthonosan mozognak az internetes stream-ek világában, ettől függetlenül szükség van arra a vizuális élményre, amit egy nagy képernyővel rendelkező tévé tud számomra nyújtani. Mostani összeállításomban azoknak szeretnék segíteni, akiknek egyik-napról a másikra tönkremegy a tévéjük, de nem akarnak sokat várni a következőre.

soccer-488700_1920.jpg

A televízió vásárlásánál három fontos paramétert kell először átgondolni. Mekkora keret áll rendelkezésre, illetve mennyi helye van az embernek. Na és persze az is kérdés, hogy milyen funkciókra tartasz igényt és mire nem.

Sportközvetítésekhez

Ebben a kategóriában már ötvenezer forint alatt is elérhető olyan televízió, ami viszonylag nagy (47 cm) képátlóval rendelkezik, felbontása pedig 1366 x 768 pixel. Ez már a sima tévézéshez bőven elegendő, de sportközvetítéseket is lehet nézni rajta, mert kellően éles és szép képet biztosít. Ezeknél a tévéknél már gyárilag beépítésre került egy jelátalakító berendezés, így teljes mértékben megfelelnek a digitális földfelszíni televíziózás szabályinak. Ha belefér a keretbe, akkor érdemes olyat választani, amely mellé egy állványt is adnak, így akár később a falra is felszerelhetjük. Azt viszont fontos még számításba venni, hogy videójátékozásra, vagy házimozizásra az olcsóbb HD-tévék még nem feltétlenül alkalmasak.

sle1963tcs.JPG

Ha Netflix is kell

Ha valakinek kicsit nagyobb keret áll rendelkezésre, akkor százezer forint körül már olyan televíziót is választhat magának, ami a nappali egyik fő ékességévé válhat, köszönhetően a számtalan plusz opciónak és lehetőségnek. Ennyiért már 106 centiméteres képátlójú full HD okos televíziót is lehet kapni, így egy nagysebességű otthoni internet kapcsolattal nemcsak a szokásos, vagy az előfizetői csomagban lévő csatornákat követhetjük nyomon, hanem akár Youtube-on nézhetünk vicces, vagy oktató videókat, sőt akár a Netflix sorozatokat is megtekinthetjük, feltéve, ha van rá előfizetésünk. Ezek a televíziók már jóval kedvezőbb, 1920 x 1080 pixeles felbontással rendelkeznek, így jóval részletgazdagabb képminőséggel rendelkeznek.

sle42fs601tcs.jpg

Csúcsok-csúcsa

Azoknak, akiknek a lehető legjobb felbontású képernyővel rendelkező televíziókra fáj a foguk, én az UHD készülékeket ajánlanám. Az Ultra HD, vagyis 3840 x 2160 pixeles felbontású, akár 139 centiméteres képátlójú tévék csúcskategóriás vizuális élményt nyújtanak a részletgazdag élénk képeiknek köszönhetően, ezért nemcsak sportesemények, hanem akár filmnézésre, vagy videójátékozásra is alkalmasak. Bár az UHD tévéknél sokkal jobban be kell nyúlni a zsebünkbe, ezek már nemcsak a kép, hanem az audió élmény terén is sokkal többet nyújtanak, mivel vannak olyan változatok, amelyek Dolby Digital Plus technológiát használnak. Ez azt jelenti, hogy a készülék sokkal fejlettebb „sorround” vagyis a tévénézőt körülvevő hangminőséget tud produkálni, ami még izgalmasabbá és élményszerűbbé teszi a tévénézést. A legújabb UHD-készülékeket pedig már az LG által fejlesztett AI ThinQ hangasszisztenssel is ellátják, ennek köszönhetően az ilyen tévék összekapcsolhatók a háztartásban lévő más okoseszközökkel (például robotporszívókkal, légtisztítókkal), emellett lehetővé teszik a hangalapon történő kezelést. Ennek köszönhetően például felszólíthatjuk a televíziónkat arra, hogy csökkentse, vagy növelje a hangerőt, de azt is beállíthatjuk, hogy figyelmeztessen a televízió minket, mielőtt elkezdődne a kedvenc sorozatunk.

sle65us800tcsb-2.jpg

Jól látható tehát, hogy a tévék választéka az egyszerűtől egészen a high-tech megoldásokig terjed, éppen ezért mindenki ki tudja magának választani az igényeinek és az elképzeléseinek megfelelőt.