Így készíthetsz otthon isteni francia krémest

A francia krémes közkedvelt sütinek számít idehaza. A cukrászdákban az árak viszont annyira felmentek, hogy lassan már jobban megéri otthon elkészíteni. De amúgy is, ha odahaza csináljuk, több marad belőle. Következzen egy isteni francia krémes receptje!

francia_kremes.jpg

Szögezzük le már rögtön az elején, nem állítom, hogy a francia krémes összeállítása könnyű. De ha az ember odafigyel és mindent úgy csinál, ahogyan az megvan írva, akkor nem nagyon lehet mellé lőni vele. Én kezdőknek mindig azt szoktam javasolni, hogy eleinte inkább bolti leveles tésztalappal vágjanak neki, mert így sokkal gyorsabb és kényelmesebb lehet az elkészítése.

Egy dolgot fontos észben tartani a siker érdekében: tálalás előtt mindenképpen pihentetni kell az elkészült süteményt a hűtőben, ezért úgy kalkulálj, hogyha vendégvárónak szánod, akkor érdemes legalább egy nappal a barátok, rokonok érkezése előtt betenni a hűtőbe. Az alapanyagok előkészítése nagyjából fél órát vesz igénybe, az elkészítése pedig egy órát. Nem lehet tehát azt mondani, hogy olyan gyorsan megvan, mint egy bögresüti, de nem is tart olyan sokáig, mint az aranygaluska.

Hozzávalók (4 személyre):

Tészta: 1 csomag leveles tészta

Krém:

  • 6 darab tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • másfél csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 30 g porcukor

A mázhoz:

  • 1 darab tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

Első körben a leveles tésztát először is kettévágjuk, majd mindkét részt vékonyra kinyújtjuk. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és villával megszurkáljuk a tészta felszínét. Ezt követően 180 fokos előmelegített sütőbe helyezzük, majd 18-24 perc alatt aranybarnára sütjük.

francia_kremes_01.jpg

Amíg a tészta kihűl, addig bele is lehet vágni a krém kikeverésébe. Ehhez első lépésben keverd össze a robotgépben a tojásfehérjét 5 dkg cukorral. Ha minden jól megy, akkor egy kemény habot fogsz kapni. Én ennél a lépésnél annyit szoktam „csalni”, hogy a tojásfehérjéhez egy pici citromlevet is adok. Ha megvagy ezzel, akkor ezután melegítsd össze a 4 dl tejet a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral. Ebbe a mixbe aztán öntsd bele a vaníliás pudingport, majd sűrítsd bele a meleg tejet. Ezután még 2-3 percig főzzük, majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

Következő lépésben az egyik lapot a magas peremű tepsibe tesszük, majd a még meleg krémet egyenletesen elkenjük rajta. Amennyiben kihűlt, hűtőbe tesszük dermedni, majd a porcukorral felvert habtejszínt egyenletesen elkenjük a kihűlt krémen.

A francia krémes persze nem is lenne francia krémes, ha nem lenne rajta az az isteni karamellás máz! Ez az egyik legfinomabb része! Ennek elkészítéséhez a hozzávalókat folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre, majd még azon melegében kend rá a tetőnek szánt lapra. (Persze, el lehet készíteni máz nélkül is, akkor csak simán porcukrozd meg a krémes tetejét). Miután ezzel megvagy szeleteld fel a tetőt, majd rakosgasd rá a tejszínhab rétegre és már készen is vagy a francia krémessel!  

Ha van valamilyen tipped, vagy praktikád a francia krémes elkészítésére, ne felejtsd el velünk megosztani hozzászólás formájában!