Így lesz gondoltalan a karácsonyi ajándékvásárlás

Alig négy hét van hátra karácsonyig, szóval most már szinte biztosan mindenki azon töri a fejét, hogy mit vegyen a szeretteinek. Mutatom, mire érdemes odafigyelni a gondtalan karácsonyi ajándék vásárlás érdekében!

Én meglehetősen gyakran vásárolok online és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ez a legtöbbször gördülékenyen és problémamentesen megy, de az ünnepi szezonban előfordulhatnak kellemetlen meglepetések, így jobb ezeket elkerülni.

Ellenőrizd le az oldalt

A negatív élmények elkerülése érdekében csak megbízható webáruházból, vagy internetes piactérről vásárolj. Ellenőrizd az adott oldallal kapcsolatos véleményeket és ha először veszed igénybe, akkor olvasd el a vásárlási, vagy regisztrációs feltételeket. Előfordulhat ugyanis, hogy bár magyar oldalról vásárolsz, az áruk külföldről érkeznek, ami azt jelenti, hogy be kell várnod, míg az adott termék beérkezik. A karácsonyi szezon miatt ez jóval több idő lehet az átlagosnál, mivel a csomagszállítók nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is jobban le vannak terhelve az átlagosnál.

dreamstime_m_62921612_1.jpg

A különféle internetes akciók ilyenkor különösen csábítók lehetek.  Ha azt látod egy áru mellett, hogy fele annyiba kerül, akkor élj a gyanúperrel és ellenőrizd le egy internetes keresőben máshol is. Amennyiben pedig „már csak 3 darab van ebből”, vagy „még 10 ember nézi ezt a terméket” feliratokat látsz a kiszemelt ajándék mellett, akkor ne hagyd, hogy ezek befolyásoljanak. Ezeket a megoldásokat vásárlásösztönzésre használják, nem feltétlenül fedi a valóságot. A kapkodásból pedig előbb-utóbb baj lehet, ezért mindig józanul és megfontoltan dönts az adott termék megvásárlásáról.

Nem mindig jár

Az internetes vásárlásoknál megilleti a fogyasztót a vásárlástól való elállás joga, amit 14 napon belül tehet meg. Ez szinte már köztudott dolog, de a helyzet nem ennyire egyszerű. Vannak olyan termékek, amelyeknél már ez nem igaz és azokat nem lehet minden további nélkül visszaküldeni. Érvényes ez azoknál az áruknál, amelyeket kifejezetten a fogyasztó utasítása alapján vagy kérésére állítottak elő, így például egy póló a vásárló által megadott egyedi felirattal.

Zárt csomagolású termékeknél sincs indoklás nélküli elállási jog abban az esetben, ha azt egészségvédelmi, vagy higiéniai okokból a felbontás után már nem lehet visszaküldeni. A lezárt csomagolású CD-, DVD-lemezeknél, így számítógépes játékoknál, szoftvereknél sincs lehetőségük a fogyasztóknak arra, hogy meggondolják magukat, ha a csomagolást már kibontották. Fontos, hogyha meggondolnád magad a vásárlást illetően, akkor ezt mindenképpen írásban jelezd, mert csak annak van nyoma! Azzal pedig biztosan számolnod kell, hogy ha meggondoltad magad, akkor a termék visszaküldésével kapcsolatos költség általában a vásárlót terheli.

house-g8c4a8a6cf_1280.jpg

Jótállási idő

Ha értékesebb ajándékot, például háztartási gépet, vagy valamilyen műszaki cikket veszel, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mekkora a jótállási idő?  Nos, ez bruttó 10 és 100 ezer forint közötti vételár esetén egy év, míg a 100 ezer forint feletti gépeknél két év. 250 ezer forint felett pedig három évet kötelesek vállalni a kereskedők. A gyártók vagy márkák természetesen adhatnak ennél kedvezőbb feltételeket is.

Én nemrég bukkantam rá, de a Sencor például idén megajándékozza a vásárlóit egy extra évvel. Ennek jó üzenete van, mert látszik, hogy hisznek abban, hogy a termékeik sokáig bírják. Ők a jogszabályban meghatározott kötelező és az önkéntesen biztosított jótállási időn felül további egy éves időszakra kiterjesztett (2+1 év) garanciát biztosítanak a vásárlók részére. Az ingyenes kiterjesztett garancia igénybevételéhez a vásárlóknak 30 napon belül regisztrálni kell a terméket a www.sencor.hu-n a vásárlást igazoló blokk segítségével. Az akcióhoz nyereményjáték is kapcsolódik, amiben konyhai robotgépeket, robotporszívókat, valamint rúdporszívót lehet nyerni.

Bízom benne, hogy sikerült hozzájárulnom a gondtalan és felhőtlen karácsonyi ajándékvásárláshoz. Ha neked is van valamilyen tipped, ötleted ezzel kapcsolatban, akkor ne felejtsd el megosztani komment formájában!