3 könnyen elkészíthető finomság Szilveszterre

A szilveszter akkor is az éjfélig tartó falatozásról szól, ha otthon, vagy egy buliban tölti az ember. De ez így van rendjén, mivel ilyenkor mindenki szeret sokáig fennmaradni, ezért kell az energia. Összeszedtem három könnyen elkészíthető finomságot az év utolsó estéjére!

dreamstime_s_197489207.jpg

Tegnap bemondta a híradó, hogy már mindenki a szilveszteri menühöz vásárolgat. Az összeállítás szerint ilyenkor sokan keresik a lencsét és a virslit is. Előbbit a szerencsehozó tulajdonsága miatt, utóbbit pedig csak úgy. Mert mi magyarok szeretjük a virslit, éppen ezért az első általam javasolt fogásnak is ez az alapanyaga.

Leveles tésztába göngyölt virsli

Ez a fogás szerintem pofon egyszerű, látványos és gyors is, mivel hat adag elkészítéséhez mindössze 30 percre van szükség. Ráadásul nem is kell túl sok minden hozzá. Mindössze egy csomag leveles tésztára, 15 darab virslire, 1 tojásra, sajtra és némi szezámmagra van szükséged hozzá.

Elkészítéséhez először is vedd ki a hűtőből a leveles tésztát és hagyd, hogy szobahőmérsékleten felengedjen. Ezután körülbelül fél centi vastagságúra nyújtsd ki. Ezután a tésztát szeleteld fel 3 centiméteres csíkokra, majd a három részre vágott virsliket egyenként göngyöld be ezekbe a csíkokba.

virsli.jpg

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a sütés! Vedd elő a tepsit, tegyél bele sütőpapírt és helyezd rá a kis bundás virsliket úgy, hogy lehetőleg ne érjenek össze. Én régen túl szorosan raktak őket, ezért sütés közben sokszor összeragadtak. Bár késsel el lehet utólag választani őket, ennek ellenére a végeredmény nem lesz szép, ha nem figyelünk rá. Ó, és a legfontosabbat nem is említettem még: maximum 200 fokra előmelegített sütőbe rakd be a virsliket és legalább 15-20 percet szánj a sütési időre! Sütés után 15-20 perccel már fogyasztható is.

Egyszerű lencsefőzelék

Ha karácsonykor az ember reggeltől estig a konyhában volt, akkor Szilveszter előtt már nem akar feltétlenül órákat a tűzhely mellett tölteni. Ezért jó ez a lencsefőzelék, ami az áztatást leszámítva egy óra alatt megvan. Elkészítéséhez tetszőleges mennyiségű lencsére van szükséged, a többi hozzávalóból minden bizonnyal akad otthon.

hagyomanyos-lencsefozelek.jpeg

Először is áztasd be a lencsét körülbelül egy órára, majd szűrd le a szemeket. Ezt követően hideg vízbe öntve tedd a tűzhelyre főni. Adj hozzá még sót, babérlevelet és apróra vágott hagymát is. Lencsétől függő, hogy milyen gyorsan puhul meg a fazékban, nekem az a tapasztalatom, hogy 30-45 perc kell a lencseszemeknek. Mindeközben készíts olajból és lisztből rántást, majd tedd bele a fokhagymát és a pirospaprikát. Ezután öntsd bele a rántást a fazékba és hagyd, hogy összeforrjon. Végül, miután lekapcsoltuk a főzőlapot adjunk még hozzá két evőkanál mustárt és tejfölt is.

Bellini koktél

Szilveszterkor gondolni kell az édesszájúakra is. Tapasztalatom szerint ilyenkor még bőven akad a karácsonyi süteményekből, de azért én szoktam egy kis meglepit is készíteni. Ez nem más, mint a Bellini koktél, amit általában prosecco-val, vagy pezsgővel készítenek. Én inkább az utóbbit választottam, mert egy kicsit nagyobbak a buborékok benne. �

baby-bellini.jpg

A Bellini koktél elkészítéséhez őszibarackbefőttre lesz szükségünk, amit óvatosan nyissunk ki, mert tapasztalatból tudom, hogy nagyon éles a széle. Vegyük ki a gerezdeket és tegyük bele a turmixkehelybe. A cukros levét lehetőleg ne öntsük hozzá! Turmixoljuk össze a gyümölcsöket egészen addig még pépes nem lesz az állaga. Ezután öntsük át a pépet pezsgőspoharakba. Nagyjából egyharmad-kétharmad arányban adjunk hozzá édes, vagy félédes pezsgőt. Az így elkészült koktélt szívószázzal és esetleg apróra szelt barackdarabkákkal díszíthetjük! Ha nektek is vannak tuti szilveszteri receptjeitek, akkor osszátok meg itt a blogon komment formájában!