Ezekre figyelj, hogy a vasalás Jimmy de Frennéje lehess!

Nem ismerős a név? Pedig ő volt az a pali, aki 2016-ban megdöntötte a legtovább tartó vasalás világcsúcsát, mintegy 82 órányi kitartó munkával! Hogy szeretheti a felesége ezt az embert! Valljuk be, néha napján jól jönne egy ilyen „vasaló gép”. Főleg ünnepek idején, amikor mindenki egyfolytában vasal, hogy szép ruhában ülhessen az asztalhoz.

Ilyenkor mindenki jön oda hozzám a „csak ezt vasald ki légyszi”, vagy a „te olyan szépen tudsz vasalni” jellegű felkiáltásokkal és akkor azon kapom magam, hogy órák óta vasalok.  De az igazság az, hogy szeretem csinálni még akkor is, ha mások ezért úgy néznek rám, mint egy földönkívülire.

A következő tippjeimmel szeretnék azoknak segíteni, akik még nem annyira tudnak, vagy szeretnek vasalni. Nem akarok előítéletes lenni, de szerintem a férfiaknak több tanulnivalójuk van ezen a téren. Ezért is nagyon tetszett, amikor egy spanyol iskolában elkezdték vasalásra tanítani a fiúkat.

iron-3215795_1280.jpg

Vasalás előtt
Ha vasalás előtt odafigyelsz egy-két dologra, akkor már rengeteg fáradtságot spórolhatsz meg magadnak. Először is moss kisebb adagokat, mert ilyenkor a szárítógép is nagyobb hatásfokkal tud dolgozni. Ha nincs szárítógéped, akkor is érdemes megfogadni a tippet, mert több helyed marad a teregetésre, ezáltal kevesebb gyűrődéssel tudnak megszáradni a ruhák. Miután kivetted a mosógépből a ruhákat, alaposan rázd ki őket egyesével, mert így nagyon sok gyűrődéstől megszabadulhatsz!

Akár szárítógépben, akár szárítón száradnak a ruhák, aranyszabály, hogy lehetőleg ne várjuk meg, mire a ruhák csont szárazzá válnak, mert sokkal könnyebb úgy eltüntetni a gyűrődéseket, amikor még van az anyagoknak egyfajta természetes nedvességtartalma.

Nyilván ezekkel azért a vasalást nem fogod megúszni, de talán kevesebb idődbe kerül. A vasaláshoz azonban elő kell készülni, nem lehet csak úgy fejest ugrani. Vegyél elő egyszerre mindent – vasalódeszkát, vízzel teli kancsót, ruhákat – amire csak szükséged lehet, hogy ne kelljen megszakítani a folyamatot. Vasaláskor jó, ha van a közelben egy szobainas, vagy asztal, esetleg szék, amire a kész ruhákat lehet tenni.

Figyelj a hőfokra!
Veled is előfordult már, hogy kimostad a pasid kedvenc ingjét, aztán hirtelen két számmal kisebb lett? A ruhákra nem véletlenül írják rá az optimális mosásra vonatkozó hőfokot, nincs ez másképp a vasalással sem. Válogasd szét a ruhákat hőfok szerint! Célszerű a vasalást azokkal a darabokkal kezdeni, amelyek kisebb hőmérsékletet igényelnek. Ezek közé tartoznak például a szintetikus anyagok és a selyem, de a gyapjút már közepes hőfokon, míg a pamut és len ruhadarabokat magas hőfokon szükséges vasalni. Vasalás közben próbáld meg a ruhákat kifordítva vasalni, hiszen egyrészt így el tudod kerülni, hogy a textíliák „kifényesedjenek” vagy „üvegessé váljanak”, másfelől pedig megóvhatjuk a pólókra nyomott mintákat, feliratokat a sérülésektől.

sencor_vasalo.jpg

Gőzölj!
Hogy ne gőzölj be a gyűrődésekkel szembeni harcban, használd a vasalód gőzölő funkcióját! Vannak olyan ruhadarabok, például a pólók, vagy nadrágok, amelyek száradás után durvábbnak, keményebbnek tűnnek, mint normál állapotukban. Ennek ellenére nem szabad őket erővel vasalni, mert ez fárasztó, másfelől pedig kárt tehetünk a textíliájukban. Éppen ezért érdemes a ruhák címkéinek figyelembevételével a megfelelő hőfokon, gőz segítségével vasalni. Persze, ennek érdekében szükség van egy olyan vasalóra, amely fokozatmentes gőzszabályozással rendelkezik. Nekem Sencor SSI 8710VT típusú vasalóm van, mert tavaly ezt hozta a Jézuska.

Farmernadrágoknál és egyes ingeknél akár a készüléken található „vízpermetezési” funkciót is ajánlott bevetni, hiszen egy-egy munkaigényes részen könnyebben el lehet tüntetni a gyűrődéseket. Ha pedig gyorsan és egyszerűen szeretné valaki megszüntetni a kisebb ráncokat és gyűrődéseket, akkor javasolt kihasználni a vasaló függőleges gőzölés funkcióját. Ennek köszönhetően a ruha sokkal természetesebb hatású lesz.

Anyám tippje
Végül szeretném megosztani édesanyám praktikáját, amit még sok-sok éve tanított nekem, mikor a pasim folyton konferenciákra járt és én bőröndnyi inget vasaltam ki neki hetente. A vászon, pamut, vagy más kényes szövetek vasalásához takard le a vasalódeszkát alufóliával, így egyszerre vasalhatod ki mindkét oldalt.