Hogyan készítsük el a tökéletes steaket?

Kisokos kezdőknek

Aki rendszeresen követi a blogomat, az bizonyára már olvasta a grillkészülék kiválasztásával kapcsolatos kalandjaimat. Nem titok, lelkes amatőrként kezdtem bele ebbe a témába, de elhatároztam, hogy nem várok sokat, elkészítem a tökéletes steaket, kerül, amibe kerül.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, mitől tökéletes egy steak? Nyilván attól, ha olyan, mint amilyet szerettünk volna csinálni. És nem attól, ha szénné és kopogóssá sült. Persze, mégsem ilyen könnyű a meghatározása. A nagykönyv szerint az igazán tökéletes steak egy 2,5 centiméter vastag, közepesen átsütött, New York Strip-nek nevezett hússzelet, aminek nemcsak a látványára, hanem az illatára is összefut a nyál a szánkban. Lássuk, miként tudunk ilyet otthon az asztalra varázsolni!

Vásárlás

Az elkészítésből talán ez viszi el a legtöbb időt. Ugyanis ki kell választani a húspultnál azt a fajta húst, amiből ízletes steaket lehet készíteni. A New York Strip-hez alapvetően szeletelt csontos hátszín szükséges, de azért bőven akad választék a húsfajtákból. Nehéz választani, igazi gourmet-nek kell lenni, hogy pontosan meg tudja mondani az ember, milyet szeretne, de próbálok most ezen a téren némi segítséget nyújtani.

A választható húsok között van a marha hasaalja, vagy másnéven a lebernyegből vágott hússzelet, ami általában sokkal rágósabb, mint mondjuk egy bélszínből, vagy bordából készült változat, ezért ezeket érdemes elkészítés előtt megpárolni. Ha a leglágyabb részre vágysz, akkor érdemes a bélszín mellett dönteni, mivel ez alapvetően a marha hátrészének a közepén található, ezért azokat az izmokat ritkán használja az állat.

A porterhouse egy, szintén marha hátán található rész, ami tartalmaz egy T-alakú csontot és egy nagyobb vesepecsenyét is. Ez a hússzelet az egyik legkedveltebb steakfajta, így én is inkább ezt választottam, mert szerettem volna biztosra menni. Aki viszont szaftosabb és zsírosabb hússzeleteket kedveli, annak érdemes a magas hátszínt, vagy rostélyost kérni a hentesnél vagy a húspultnál, mert ezek állagukat tekintve lágyabbak és telt ízűek.

sencor_grill_1.jpg

Elkészítés

A valódi steaket nem szükséges pácolni, hanem hagyni kell, hadd süljön meg a saját zsiradékában. A neten sok receptet találtam, ami többféle olajos pácot is említ, de szerintem ezek félreviszik a folyamatot, megbontják a húsok természetes karakterisztikáját és nem teszik lehetővé, hogy megőrizzék állagukból fakadó előnyeiket, így például a lágyabb állagú keménnyé válhat, a sűrűbb tónusú hússzeletek pedig rágóssá transzformálódhatnak a hozzájuk nem illő pácok következtében.

Mindenképpen kerüljük tehát a pácolást, mert ezzel csak jót teszünk a steaknek. Természetesen egy kis fűszerezés nem árthat, de nem szabad túlzásba vinni a dolgot. Elegendő néhány alapvető hozzávaló, de figyelni kell arra, hogy ne nyomjuk el a hússzelet eredeti ízét. Én a sütéshez amúgy is elektromos kontaktgrillt használok, ahol nincs szükség olajra, de ha valaki enyhén fűszerezni szeretné, akkor javasolt egy kis tálba elkészíteni egy kenéshez elegendő minimálpácot.

steak-2272467_1920.jpg

Ennek alapja lehet egy pici olivaolaj, amibe tetszés szerint adagolható friss kakukkfű őrlemény, zsálya, rozmaring, vagy oregánó. Ezzel a minimál páccal vékonyan be lehet kicsit kenni a húst sütés előtt, de tényleg csak annyira, hogy a fűszerek kellemes illatot kölcsönözzenek a hús oldalainak. Ha valaki karakteresebb élményre vágyik, akkor érdemes lehet esetleg a hússzeleteket vörösborba megforgatni előtte. A bor savai ugyanis fellazítják az izomrostokat a hússzeletekben, ezért azok több nedvességet és ízt tudnak felvenni, mindamellett puhábbak és zamatosabbak lesznek.

A steak szeleteket közepes vagy magas hőfokon kell sütni és a sütési idő meghatározásához figyelembe kell venni a hús vastagságát, valamint azt, hogy van-e benne csont, vagy sem. Az elektromos kontaktgrilleknél az alsó és a felső lap használatával a steak mindkét oldala egyformán, egyenletesen süthető, ezért nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg az egyik jobban átsül vagy leég.

Az elkészült steak szeleteket érdemes pihentetni 5-10 percig, majd valamilyen zöldséges körettel, esetleg dijoni mustárral, vagy mártással lehet tálalni. Jó étvágyat kívánok!