3 izgalmas kávérecept az őszi estékre

Szerintem nem vagyok azzal egyedül, hogy a szürke, borongós őszi estéken már sokkal nehezebben tudok kikelni az ágyból. Délután pedig néha úgy érzem, hogy nem bírom ki az esti alvásig, kedvem lenne szunyókálni egyet. Ilyenkor jól jön egy-két élénkítő hatású, ínycsiklandó kávéköltemény. De azt javaslom, hogy fordítsunk hátat az unalmas megoldásoknak és élvezzük az életet, továbbá az ízeket!

Pumpkin Spice Latte

A sütőtökös kávé, vagyis a Pumpkin Spice Latte egy nagyon finom és népszerű őszi italnak tekinthető. Ahhoz, hogy kipróbáld, nem kell puccos kávézóba menned, akár otthon is elkészítheted. Csak figyelj arra, hogy minden hozzávaló meglegyen és az elkészítéséhez szükséges lépéseket se keverd össze.

Hozzávalók:

  • 1 adag erős kávé
  • 1 evőkanál sütőtökpüré
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 dl tej

Elkészítés:

Első körben főzz le egy erős kévét, majd keverd össze a sütőtök pürét, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót. Ezután forrald fel a tejet egy edényben, vagy a kávéfőző tejmelegítő karjának segítségével. Önts rá a kávét az elkészített sütőtökös keverékre, kevergesd óvatosan össze és már élvezheted is az ízeket.

pumpkin-spice-latte-3750036_1280.jpg

Ír kávé

Ezt a kávékölteményt csak akkor próbáld ki, ha nem tervezel autóba ülni, mert alkohol tartalma miatt hamar összeütközésbe kerülnél a törvénnyel. Ez a kávé leginkább akkor lehet ideális, ha már munka után vagy, nincs komolyabb tennivalód, csak szeretnél valamilyen karakteresebb ízvilágot élvezni. Annyi biztos, hogy garantáltan irányba fog állítani, mert erős és karakteres.

Hozzávalók:

  • 1 csésze forró kávé
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 cl ír whiskey

Elkészítés:

Első lépésben főzz le egy csészényi kávét, majd keverd össze a barna cukrot az ír whiskey-t. Ezután öntsd rá a lefőzött kávéra. Verd fel a tejszínt és óvatosan folyasd rá a kávé tetejére, hogy az ízlésesen és tetszetősen nézzen ki. Fogyasztása frissen javasolt és a tejszínt ne helyettesítsd tejszínhabbal, mert annak egy kicsit más karaktere és íze van.

coffee-3120758_1280_1.jpg

 

Mézeskalács kávé

A mézeskalács kávé már egy kicsit a téli időszakra való hangolódás. Elhozza az ünnepi ízeket és illatokat, amelyek felmelegítik a szívünket a hideg késő őszi estéken.

Hozzávalók:

  • 1 dupla adag eszpresszó
  • 2 dl tej
  • 2 adag mézeskalács szirup
  • Cukor ízlés szerint
  • Pillecukor és/vagy mézeskalács fűszerkeverék a díszítéshez

Elkészítés:

Kezdésként főzz le egy dupla adag eszpresszót. Ezután forrald fel a tejet, de vigyázz, hogy ne futtasd ki, mert akkor kevésbé vállalható íze lesz. Ezután keverd bele a tejbe a mézeskalács szirupot és ízlés szerint adagolj hozzá cukrot! Én általában barna cukrot szoktam használni, mert a kristálycukor nagyon édes. Következő lépésben öntsd rá az eszpresszót és kavargasd benne össze. Az elkészült kávéköltemény pillecukorral és/vagy mézeskalács fűszerkeverékkel díszíthető.

dalgona-5082026_1280.jpg

Bízom benne, hogy a válogatásommal sikerült hozzájárulnom ahhoz, hogy minél teljesebbé válhasson a kávé élvezete.