Egy hűsítő kávékoktél, ami garantáltan felébreszt

A tonic-os eszpresszó az utóbbi években jött divatba. A benne lévő koffein élénkít, a kávéhoz adott kesernyés üdítő pedig frissítő hatással van a szervezetünkre. Néhány jégkockával megbolondítva pedig igazi hűsítő koktél varázsolható belőle. Következzen az eszpresszó tonic receptje!

tonic_espresso_2022_01.JPG

Aki szereti a kávét, az minden bizonnyal nyáron sem mond le róla, de kétség nem fér hozzá, a kánikulában szívesebben iszunk olyan italokat, amelyek hűsítenek egy kicsit. A tonic eszpresszó véleményem szerint sohasem fogja kiszorítani a klasszikus, tejes-fagyis jegeskávét Magyarországról, de mindenképpen egy olyan italnak nevezném, ami vélhetően még nagyobb népszerűségre fog szert tenni a közeljövőben a kávérajongók körében. A tonic eszpresszó receptje Skandináviából ered, ott is leginkább a különleges kávékért rajongók kezdték el fogyasztani. Az ital ötlete eredetileg Lunell és Charles Nystrand svéd barista bajnokokhoz köthető. Ők 2007-ben nyitották meg saját kávézójukat-pörkölőjüket Koppi néven Helsingborgban. A speciality kávékra szakosodott hely kínálatában már a kezdetektől fogva megtalálható volt a Kaffe&Tonic névre keresztelt ital. Azóta nemcsak a trendi italokért rajongók, hanem a macskajajjal küzdők kedvenc frissítőjévé vált. Vélhetően így jutott el Magyarországra is, hiszen egyes vélemények szerint olyan, mint a lórúgás.

tonic_espresso_2022_02.JPG

Mivel én általában két főre szoktam kávét készíteni (sosem iszom egyedül), ezért most adagokat is így adom meg. Tehát, ha kedved támad valakivel ilyet inni, akkor először is főzzél le két csésze friss eszpresszó kávét. Elkészítéséhez érdemes világos pörkölésű kávé szemeket választani, ez rendelkezik ugyanis olyan citrusos jegyekkel, ami jól illik ehhez a kávékoktélhoz.  Következő lépésben ízlés szerint tegyél a poharakba jégkockákat, majd öntsd rájuk a tonic-ot. Ezután óvatosan csorgasd rá a kávét, de úgy, hogy ne induljon be a szénsav miatti pezsgés. Ennek elkerülésére én általában a pohár szélénél szoktam az italba csorgatni a kávét. Ezután már nem marad más hátra, mint a kávé díszítése. Ha kedved tartja, akkor mentalevelet is tehetsz a tonic-os eszpresszóra, ha pedig még fanyarabb ízt szeretnél, akkor egy-két csepp lime-, vagy citromlevelet is önthetsz bele.

tonic_espresso_2022_03.JPG

Elképzelhető, hogy elsőre furcsának találod a kesernyés-savanykás ízt, de a hatás garantáltan nem marad el! Ha van már tapasztalatod a tonicos eszpresszóval, akkor hozzászólás formájában mindenképpen oszd meg velünk!