3 smoothie recept a tavaszi vitaminfeltöltődéshez

A tavaszi fáradtságot nem mindenki tapasztalja meg magán, de én határozottan azok közé az emberek közé tartozom, akik hetekig küzdenek ezzel a jelenséggel. Hiába alszom napi hét órát, sokszor úgy kelek, mint aki egész éjszaka dorbézolt. Ezt az állapotot csak vitaminokban gazdag tavaszi smoothie-kkal lehet elfeledtetni!

41012861-19.jpg

A botmixerekkel, vagy a smoothie mixerekkel készíthető zöldséges vagy gyümölcsös italokkal persze vigyázni kell, mert előfordulhat, hogy olyan kiadós smoothie-t készítünk odahaza, ami egyenesen kalória bombának fog megfelelni. A bikini szezonra való felkészülés idején ez persze egyáltalán nem lenne jó ötlet, ezért összeszedtem három ízletes receptet, amivel letudhatjuk a tavaszi vitaminfeltöltődést, de közben a mérlegtől sem kell tartanunk!

  1. Spenótos smoothie

A tavasz megérkezésével egyre több zöldséget lehet kapni a boltokban. Ezek közül kiemelkedik a spenót, amely alacsony kalóriatartalommal bír, leveleiben ugyanakkor C-vitamin, A-vitamin és B-vitamin is fellelhető. Önmagában fogyasztva enyhén kesernyés lenne, ezért érdemes egy „zöld” kísérővel együtt fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 30 g bébispenót
  • 1 db zöldalma
  • 1 db érett banán
  • 1,5 dl hideg víz vagy 100%-os almalé
  • 1 teáskanál lenmag

Elkészítéséhez először is mossuk meg alaposan az almát és a spenótleveleket. Utóbbi esetén természetesen ne feledkezzünk meg a magház eltávolításáról sem, majd vágjuk apró darabokra. Ezt követően a banánról húzzuk le a héját, majd karikázzuk fel. Tegyük az összes hozzávalót a smoothie mixer kelyhébe, majd öntsük bele a vizet vagy 100%-os almalevet. Ezután mixeljük össze a hozzávalókat. A tökéletes eredmény érdekében legalább 2-3 percig működtessük a gépet.

drink-g6b7af3e0d_1920.jpg

  1. A sárga smoothie

A hideg hónapok alaposan próbára teszik az ember immunrendszerét, hiszen ilyenkor minimális mértékben éri napfény a bőrünket, emiatt kevesebb D-vitamint is termel a szervezetünk. Testünk C-vitamin raktára is kiürül, ezért érdemes lehet ilyenkor citrusokból készült smoothie-t fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 1 db Nashi vagy Santa Maria körte
  • 2 db mandarin
  • 1,5 dl 100%-os narancslé
  • ½ érett banán
  • ¼ érett mangó

Elkészítéséhez először is mossuk meg alaposan a körtét, távolítsuk el belőle a magházat és vágjuk kisebb gerezdekre. A banánt, a mandarint és a mangót hámozzuk meg, illetve az utóbbiból szedjük ki a magokat is, majd a feldarabolt gyümölcsöket tegyük a smoothie mixer kelyhébe. Öntsük fel a narancslével, ezt követően néhány percen keresztül mixeljük össze a hozzávalókat azért, hogy egy megfelelően krémes állagú smoothie-t kapjunk.

mango-g9958853dd_1920.jpg

  1. Epres smoothie

Régen az eper csak május közepén, június elején került a boltokba, de az import gyümölcsöknek köszönhetően manapság már áprilisban is vásárolhatunk epret. Vagy, ha valaki jobban szereti, akkor fagyasztott eperből is elkészítheti ezt smoothie-t, mivel abban az esetben egy hűs frissítőt fogyaszthatunk. Ez a gyümölcs azonban nagyon jól társítható az almával, illetve a narancslével is. Az eper előnye, hogy magas C-vitamin, kalcium és magnéziumtartalommal rendelkezik, a búzacsíra pedig hozzájárul az emésztés egészséges működéséhez.

Hozzávalók:

  • 1 db Fuji vagy Gála alma
  • 200 g friss vagy fagyasztott eper
  • 1 dl 100%-os narancslé
  • 0,5 dl ananászlé
  • 2 teáskanálnyi búzacsíra

Az epres smoothie-hoz először is mossuk meg a friss epret, vagy vegyük ki a fagyasztóból. Van, aki szereti megvárni, hogy teljesen kiolvadjon, szerintem akkor is jó, ha jegesen dolgozzuk fel. A búzacsírát és az almát alaposan mossuk meg, távolítsuk el a magházat, majd kockázzuk fel. Végül az összes hozzávalót tegyük a smoothie készítő mixer kelyhébe, öntsük fel gyümölcslevekkel, majd turmixoljuk össze az alapanyagokat. Az eredmény egy rendkívül friss, már-már a nyári hónapokat idéző smoothie lesz!

smoothie-ge41a38b30_1920.jpg

Ha nektek is van valamilyen tuti smoothie tippeteket, akkor ne felejtsétek el megírni hozzászólás formájában!