Ez a tökéletes hamburgerhús titka

Végre itt a tavasz és végre itt a kerti sütögetések ideje is! Szerintem aligha van olyan ember, aki a hosszú téli vacogás után ne akarna kiülni a szabadba egy kicsit napfürdőzni. Szerencsére a koronavírus járvány is enyhített a szorításából, így a baráti találkozásokra is van már lehetőség. Minden adott tehát egy jó kis grillpartihoz. Na, de hogy lesz igazán finom a hús a hamburgerben? Legújabb posztomban ezt is elárulom!

sencor_kontantgrill.jpg
Minden grillparti a boltban kezdődik, hiszen meg kell venni az alapanyagokat. A vendégvárásnak ez azon része, amikor fejben nagyon ott kell lenni, hiszen úgy kell összeválogatni a hozzávalókat, hogy azt is figyelembe kell venni, ki-mit szeret, vagy mit fogyasztana szívesen. A hamburger terén szerintem konszenzus van az emberek között, ezzel nem nagyon lehet mellé lőni, mert friss és gőzölgő húspogácsa láttán mindenkinek összefut a nyál a szájában.


Figyelni kell a kiválasztására
A tökéletes hamburger pogácsa illatos, szaftos és nincs szénné égve – röviden így lehetne összefoglalni a legfontosabb ismérveit. Ahhoz, hogy ilyen állagú hús kerülhessen a hamburger zsömlék közé, néhány dolgot nem árt észben tartani. Hiába jó a fűszerezés és hiába jó a grill is, ha sütés során kiszárad, elfogyasztásakor pedig morzsálódik. Éppen ezért már a boltban oda kell figyelni arra, hogy milyen darált hús alapanyagot választunk ki. A hamburger hús pogácsa készülhet csirke-, pulyka-, borjú- vagy marhahúsból, de utóbbi két húsfajta kevésbé szárad ki a sütéskor, éppen ezért érdemes ezeket előnyben részesíteni. Ha kiválasztottad a megfelelő alapanyagot, akkor lehetőleg daráltasd le a húst a hentesnél. Ha erre nincs mód, akkor törekedj arra, hogy mindenképpen friss darált húst vegyél.

hamburger-ge1b275032_1280.jpg


Hozzávalók:
• 500 g darált hús
• 1-2 nagyobb csipet só
• őrölt bors
• fűszerek ízlés szerint (rozmaring, petrezselyem)

Elkészítése
Tapasztalataim szerint a darált hússal akkor a legjobb dolgozni, ha szobahőmérsékletű. Ekkor veszi fel ugyanis a legjobban a fűszerek ízét és formázni is könnyű. Éppen ezért mielőtt összedolgoznád a többi hozzávalóval, vedd ki a hűtőből és hagyd a konyhapulton 30 percig állni.


Ezt követően tedd a darált húst egy tálba, add hozzá a sót, az őrölt borsot és a friss, vagy szárított fűszernövényeket. Ezt követően alaposan dolgozd össze az összetevőket, hogy egy puha massza legyen belőle. Következő lépésben négy egyenlő részre osszuk szét a masszát, hogy gombócokat formázhassunk belőlük. Ha szeretnénk nagyon pontosak lenni, akkor konyhamérlegen ellenőrizhetjük a súlyukat: 120-125 gramm körül kell lennie egy húsgombócnak. Aki már sok ilyet készített, annak szemmértékkel is fog menni. Ezután egyenként kilapítjuk őket, hogy kör alakú húspogácsákat kapjunk. Ennél a lépésnél használhatunk speciális hamburgerkészítő formát is. Ízlés kérdése, hogy milyen vastag húspogácsákat csinálunk, de szerintem nem jó, ha húspogácsák vastagsága meghaladja a 2 centimétert, mert így esetleg rózsaszín maradhat a közepe.


A hamburger húspogácsákat lehet serpenyőben és sütőben is készíteni, de szerintem a legjobb kontaktgrillben sütni őket, mert olyankor mindkét oldala egyenletesen átsülhet. A kontaktgrill másik előnye, hogy olaj használata nélkül süthetjük meg a hamburgerhúsokat. Köretként én leginkább a hasábburgonyát szoktam preferálni, mert már ezt is meg lehet csinálni zsiradék használata nélkül, ha van otthon egy forrólevegős fritőz.


Ha mégsem szeretnénk azonnal kisütni a húspogácsákat, akkor sütőpapírral elválasztva egymásra tehetjük őket és a hűtőben egy napig tárolhatjuk gond nélkül. Adott esetben egy légmentesen zárható zacskóban akár le is fagyaszthatjuk őket. Fontos azonban, hogy felhasználás előtt mindenképpen hagyjuk időt a kiolvasztásukra.
Jó sütögetést kívánok mindenkinek!