3 könnyen és egyszerűen elkészíthető krémleves

Sokszor járok úgy, hogy a második fogást egészen hamar kitalálom az ebédhez, de a levessel bajba kerülök. Mert vagy ahhoz van kedvem, amit tegnap csináltam, vagy semmilyen ötletem nincs. Az a szerencse a levesekkel, hogy olyanok, mint a jó slágerek. Ha nincs ihlet, akkor elő kell venni egy jól bevált receptet. Én most rögtön hármat szedtem össze Nektek.

Őszibarack krémleves

Bár az őszibarack inkább az év második felében érhető el, ennek ellenére konzervből, vagy fagyasztott gyümölcsből bármikor lehet készíteni belőle ízletes krémlevest. Ez amolyan aduász nálam, mert előételként és desszertként is megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 420 g őszibarack konzerv
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 125 g joghurt (vaníliás)
  • fahéj ízlés szerint
  • szegfűszeg ízlés szerint
  • 10 ml rumaroma (ízlés szerint)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek cukor

Kezdésképpen először is kibontjuk a konzervet és beletesszük egy főzőedénybe. Ezt felöntjük vízzel úgy, hogy egyetlen egy barack se látszódjon ki a vízből. Ezután elkezdjük főzni a gyümölcsöket. Ez idő alatt keverjük össze a tejszínt a barack alaplevével, majd ízesítsük fahéjjal és rumaromával.

chilled-peach-soup.jpg

Amikor megfőtt a barack, akkor kézi turmix géppel összeturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínes alaplevet, ezután pedig belekeverjük a pudingport. Miután ezzel megvagyunk visszatesszük főni és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a puding miatt be nem sűrűsödik egy kicsit. Ilyenkor érdemes megkóstolni a levest, mert ha nem elég édes, akkor ezen a ponton még hozzá lehet adni egy kis cukrot. Ezt követően pedig belekeverjük a joghurtot. Miután elkészült, megvárjuk míg kihűl, mert az őszibarack levest általában hidegen szokás tálalni.

Zöldborsó krémleves

A zöldborsó krémleves nemcsak gyorsan elkészíthető, hanem szerintem nagyon laktató és egészséges is. Legfőbb alapanyaga fagyasztva januártól-decemberig elérhető a boltokban. Ha valaki pikánsabban szereti, akkor néhány fűszerrel könnyen meg lehet bolondítani.

Hozzávalók

  • fél kg zöldborsó
  • 3 dl zsírosabb főzőtejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem
  • 2 dl zöldségleves alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma

Kezdésképpen először is megfuttatjuk a borsót, a petrezselymet és fokhagymát olajban, majd felöntjük zöldségleves alaplével, plusz annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Ezután hozzáadjuk a fűszereket is, hogy kicsit izgalmasabbá tegyük az ízét. Ezután hagyni kell kicsit főni. Közben, párpercenként vegyünk ki egy-egy borsószemet és nézzük meg, hogy megpuhult-e már. Ha igen, akkor turmixoljuk össze a főzőtejszínnel. Végül tegyük vissza a tűzhelyre, hogy egyet rottyanjon, ezután pedig már fogyasztható is.

pea-soup-g0385f8959_1920.jpg

Sárgarépa-krémleves

A sárgarépa krémlevesben azt szeretem a legjobban, hogy azt is leveszi a lábáról, aki egyébként nem szereti ezt a zöldségfélét. Ez szerintem azért vagy így, mert a sárgarépa főzve sokkal jobb ízű, mint nyersen, éppen ezért ínycsiklandó krémlevest lehet belőle csinálni.  Ez a leves könnyű és kifejezetten gyomorkímélő. Tele van rostokkal, ezért nemcsak ebédre, hanem vacsorára is ideális lehet. Én szeretek ugyanakkor egy kis tejszínt is keverni hozzá, hogy „selymes” karaktere legyen.

Hozzávalók:

  • 4 db nagy sárgarépa
  • 1 db krumpli
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 db leveskocka
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • bors

Első lépésben először meghámozzuk a krumplit és a sárgarépát, majd felvágjuk őket kisebb darabokra. Ezután egy főzőedényben felmelegítünk egy kevés olajat, beledobjuk a hagymát, a felaprított répát és a burgonyát, majd legalább két percen keresztül sütjük őket alapos kevergetés mellett. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a zöldségeket, majd ízlés szerint ízesíthetjük borssal, vagy sóval, illetve hozzáadhatjuk a gyömbért, a leveskockát és a petrezselymet. Miután ezzel megvagyunk legalább 20 percen át főzzük az alapanyagokat és miután a zöldségek megpuhultak, vegyük le a főzőlapról és turmixoljuk össze az egészet krémesre. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és még 1-2 perce tegyük vissza krémlevest a tűzhelyre.

Ezután már tálalható is. A sárgarépa krémlevest krutonokkal, natúr napraforgómaggal, vagy akár pirítós darabkákkal is díszítheted.

cream-gd1759eb35_1920.jpg

Remélem ezzel a három krémleves recepttel sikerült néhány tuti tippet adnom nektek arra az esetre, ha nincs éppen ihlet a konyhában és szükségetek van egy-egy gyors és slágergyanús megoldásra.