Így tarthat rövidebb ideig a házimunka

Azt gondolom, hogy egy párkapcsolat sokszor a házimunkán áll vagy bukik. Éppen ezért most szeretnék néhány tippet megosztani azért, hogy ez kevésbé legyen vitatéma két felnőtt ember között.

A házimunkára szerintem régen „szükséges rosszként” tekintettek, amit valakinek meg kellett csinálni. Ez a valaki aztán mindig elvégezte, mások meg elkényelmesedtek mellette. � Ez a „trend” talán ma is megállja a helyét azzal a különbséggel, hogy a technika nagyon sokat fejlődött, ezért manapság a takarítás sokkal kevesebb időt vehet el az életünkből, mint az elsőre gondolnánk.

vacuum-cleaner-g82e7a81e0_1280.jpg

Szenes vasaló és a többiek

Gondoljunk csak bele, régen mennyire nem volt egyszerű néhány dolog. Elég, ha csak azt nézzük, hogy az 19. században még szénnel működő vasalókat használtak. Aztán a 20. században már egyre több háztartásban kezdett elterjedni a villanyvasaló. A technika tehát folyamatosan könnyebbé és egyszerűbbé teszi az életünket, de nem minden területen azonnal.

Ez egy hosszú folyamat. Bár manapság mindenki automata mosógépet használ, régen a keverőtárcsás Hajdúval és a centrifugával kellett elboldogulni. Míg ezekkel akár fél napig is eltarthatott egy mosás, addig ma egy automata programokat kínáló mosógéppel mindössze néhány órát vesz igénybe. A következő lépcsőfok a mikrohullámú sütő megjelenése volt, mivel régebben gázon, vagy villanytűzhelyen kellett megmelegíteni a levest, vagy a főételt, addig napjainkban ez mindössze pár percet jelent a mikróban.

sencor_robotporszivo_02.jpg

Robotporszívó dolgozik helyettünk

A technika házimunkát lerövidítő forradalma még most is tart. És bátran mondhatjuk, hogy egy teljesen új szinte léptünk, ahol már a gépek sütnek és takarítanak helyettünk. Egy fejlett robotporszívóval lényegében teljesen letudható a porszívózás, hiszen ez az akkumulátoros készülék akár 200 percig is üzemeltethető egyetlen feltöltéssel. Ahhoz, hogy elvégezze a dolgát, semmi mást nem kell tennünk, mint bekapcsolni és hagyni, hogy porszívózzon. Egyes víztartállyal ellátott változatok pedig akár nedves törlésre is alkalmasak, így komolyabb erőbefektetés nélkül varázsolhatjuk tisztává a padlót.

Ha valaki mégis saját maga szereti elintézni a dolgokat, akkor egy ultramodern rúdporszívóval is lerövidítheti a takarítással töltött időt. Ha a készülékhez van víztartály, akkor lényegében úgy tud működni, mint egy takarító gép: felszippantja az elhasznált vizet, így nem kell azt később feltörölgetni a padlóról. Én egészen addig nem tudtam miért jó egy ilyen, amig meg nem vettem életem első 4 az 1-ben rúdporszívóját. Mivel sok tartozék van hozzá, ezért nincs olyan sarok, rés, vagy bútoralj, amit ne tudnék vele kitisztítani. Azt pedig kifejezetten szeretem benne, hogy a szívófeje UV-fénnyel van ellátva, mert így a kártékony baktériumok is elpusztulhatnak a padlón.

sfr_5321bk_01.jpg

Sütés gombnyomásra

Az én szótáramban a sütés is a házimunka részét képezi, éppen ezért ezen a téren is igyekszem olyan gépeket használni, amelyek lerövidítik az ételkészítésre szánt időt. Egy megfelelő minőségű forrólevegős fritőz kifejezetten áldás lehet a konyhában, hiszen gyorsan és zsiradék nélkül készíthetünk benne csirkecombokat, halakat, hasábburgonyát, vagy éppen hamburgerekbe való húspogácsát. Az előre beállított programoknak köszönhetően pedig nem kell azon gondolkodni, hogy egy bizonyos ételhez mennyi sütési idő, vagy mekkora sütési hőfok szükséges. Az én kedvenc kombinációm, a lazac hasábburgonyával elképesztő könnyen megvan így. És nem kell ott szobroznom a tűzhely mellett, hogy vajon mikor sül meg a vacsorám.

Egy szó, mint száz, nem tudok eléggé hálás lenni azoknak, akik feltalálták a robotporszívót, a felmosó funkcióval rendelkező rúdporszívót és a forrólevegős fritőzt. Ezekkel jelentős mértékben lerövidíthető a házmunka és több idő marad a szeretteinkre, családtagjainkra, vagy a vendégeinkre. Kívánhat-e mást egy nő manapság, mint ilyen háztartási gépeket? Nos, már csak egyetlen megoldandó feladat vár a mérnökökre, ez pedig a hajmosás automatizálása. Nem tudom miért, de ezzel még mindig el tudok tölteni egy teljes vasárnap estét. Neked melyik a kedvenc időspórolós háztartási géped? Írd meg kommentben!