Ízletes, ropogós francia baguette – akár egy párizsi pékségben!

Aki már járt Párizsban, biztos, hogy nem felejti el egyhamar a helyi pékségek sajátos illatát, fenséges ízeit. Hiszen, ha valaki betéved egy párizsi pékségbe, bizonyára nem tud kijönni onnan anélkül, hogy néhány istenien foszlós croissant, vagy illatosan ropogós, francia baguette-t ne vinne magával. Az igazi baguette aranybarna, kívül ropogós, belül pedig elképesztően puha. De hogyan készítsük el mi is otthon ezt a fantasztikus, igazán sokoldalú, isteni szendvicskenyeret?

A baguette (becenevén „francia bot”) köztudottan a franciák nagy büszkesége, akik annyira szeretik ezt a hosszúkás, aranybarna kérges kenyeret, hogy évente megrendezik a baguette versenyt, hogy kiválaszthassák a legjobbat. A vásárlók pedig még frissen, ott helyben, a pékségben letörnek egy darabot, hogy azon melegében elfogyaszthassák kedvencüket.

loaf-g5eafd7c95_1280.jpg

Erről az élményről nekünk sem kell lemondanunk. Csak mert nem ott élünk az Eiffel torony lábánál, még mi is készíthetünk igazi, hamisítatlan francia baguette-t!

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy durumbúzaliszt)
  • 25 dkg finomliszt
  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 0,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl olívaolaj
  • pici só, ízlés szeri

Ebből a mennyiségből két szép, hosszúkás francia kenyeret kapunk majd. Bár elkészítése sok időt vesz igénybe, ennek ellenére csak néhány egyszerű lépést kell megtenni ahhoz, hogy finom és ínycsiklandó baguetteket süthessünk. Az idővel valahogy így kell kalkulálnunk:

  • Előkészítési idő: 30-40 PERC
  • Elkészítési idő: 30 PERC
  • Sütés: 30 PERC

baguette-g24559f4ff_1280.jpg

Elkészítés

Elsőként az élesztőt futtassuk fel. Ehhez tegyünk fél deci tejbe egy kávéskanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele a 2,5 friss élesztőt. Ezután kerül sor az első pihentetésre: én ilyenkor le szoktam takarni egy száraz konyharuhával és egészen addig hozzá sem nyúlok, míg meg nem nő a térfogata.

Ez a tapasztalataim szerint nagyjából 10-15 perc vehet igénybe. Hogy addig se teljen el haszontalanul az idő, keverjük össze a kétféle lisztet, adjuk hozzá a sót, majd alakítsunk ki egy kis mélyedést a lisztkeverék közepében. Ebbe a kis „kráterbe” öntsük bele a felfuttatott élesztőt. Ezután az egészet jól gyúrjuk össze a két és fél deci vízzel, majd locsoljuk meg olíva olajjal és dagasszuk hólyagosra a tésztát. Ezt adott esetben egy kenyérsütő segítségével is elvégezhetjük, így biztosan csomómentes lesz a tészta.

Ha ez megtörtént, egy konyharuhával letakarva hagyjuk még egy kicsit pihenni, amíg szépen megkel. Lényegében ez a második pihentetés. Ha ezzel megvagyunk, akkor vegyük ki és gyúródeszkára téve alaposan gyúrjuk át a tésztát. Ezt követően vágjuk két egyenlő részre és sodorjunk belőlük két, körülbelül egyenként 50-60 centis rudat.  Ezután helyezzük egy nagyobb, sütőpapírral kibélelt tepsibe a rudakat, majd vagdossuk be a tetejét egy késsel. Én ezt általában olyan 45 fokos szögben szoktam elvégezni, mert így olyan lesz, mint az igazi, pékségben sütött változat. Ezután takarjuk le konyharuhával és további harminc percig „kelesszük” a tésztát. Végül 180-200 fokos, előmelegített sütőben, nagyjából fél óra alatt süssük szép aranybarnára. Tetejüket sütés előtt meg is szórhatjuk egy kis liszttel, ha kedvünk úgy tartja.

french-bread-g64179d471_1280.jpg

Ha azonban azt szeretnénk, hogy a kenyereink teteje szép fényes, héjuk pedig ropogós legyen, akkor gőzfokozaton is süthetjük, de, ha a sütőnk erre nem képes, akkor vízpermetező palackból friss vizet permetezhetünk a tetejükre a sütés alatt öt perc, majd tizenöt perc elteltével. A ropogós kéreg egy igazi baguette számára ugyanis elengedhetetlen, mert így a baguette még ellenállhatatlanabb lesz.

Ha igazán finom, vasárnapi reggelit szeretnénk, akkor összedobhatunk hozzá egy kis friss, házi vajkrémet is: ehhez a vajat keverjük össze jó alaposan összezúzott fokhagymával, majd sóval, borssal ízesítsük. Végül pakoljuk meg a kenyérszeleteket sajtokkal, felvágottakkal, zöldségekkel gazdagon. Ez aztán a fenséges reggeli!