3 lélekmelegítő forró csoki receptje

Az év elején nagyon belekezdett a tél és napokban egyes helyeken éjszakánként a -10-15 Celsius fokos fagyok sem voltak ritkák. Sok helyen napközben sem megy feljebb a hőmérő higanyszála 0 foknál. Ilyenkor az ember szívesen fogyaszt forró italokat, hogy egy kicsit átmelegedjen a lelke. Én most három forró csokoládé receptet ajánlanék, kizárólag ínyenceknek! 

cup-ga6dc0a128_1280.jpg

Fahéjas-rumos forró csokoládé

A fahéjas-rumos forró csokoládé igazi jolly joker a hideg téli estéken, mert nemcsak finom, hanem elragadó illata is van, amit garantáltan jól esik magunkba szippantani a kanapén való ücsörgés során.

Hozzávalók:

  • 6 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 5 dl rum

Elkészítéséhez először melegítsük fel a tejet – ez történhet edényben, vagy olyan tejhabosítóban is, ami alkalmas a tej melegítésére. Nekem otthon Sencor SMF 4000BK típusú készülékem van, amelyben akár 3 dl tej is melegíthető. Melegítés közben adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a kakaóport. Végül pedig tegyük bele az étcsokoládét és addig melegítsük, amíg a csokidarabkák el nem olvadnak benne. Miután elkészültünk vele, öntsük ki egy pohárba, tegyük bele a fahéjrudat, a mézet, illetve a rumot is. Fogyasztása természetesen melegen ajánlott! �

coffee-gabc7557b4_1280.jpg

Diétás-forró csoki

A következő receptet azoknak ajánlom, akik már benne vannak a fogyókúrában, de azért szeretnének megengedni maguknak egy kis „bűnözést”.

Hozzávalók:

  • 2-3 dl tej
  • 2 dkg cukormentes csokoládé (3-4 kocka)
  • 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál csokoládés pudingpor

Elkészítéséhez első lépésben felmelegítjük a tejet, majd hozzáadjuk a csokikockákat és megvárjuk míg teljesen felolvadnak benne. A gyorsabb elkészítéséért mindezt úgy is el lehet végezni, hogy belereszeljük a csokoládét. Végül belekeverjük a kakaóport és a pudingport is, mert ezektől lesz szép, krémes textúrája a forró csokinak. Az elkészült forró italt tejszínhabbal és fahéjjal is díszíthetjük.

winter-g3dd8d34da_1280.jpg

Fehér forró csokoládé

Valószínűleg kevesebben vannak azok, akik a fehér csokit preferálják a barna, vagy az étcsoki helyett, de szerintem ez mindig is egy olyan kuriózumnak fog számítani, ami sohasem megy ki divatból. A fehér csoki elkészítésénél viszont figyelni kell arra, hogy ne legyen túl édes, mert akkor teljesen elronthatja az ízélményt.

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 5-6 dkg fehér csokoládé
  • 1 evőkanál tejszínhab
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítéséhez először is melegítsd fel a tejet, majd add hozzá a csokidarabokat és addig forrald míg teljesen fel nem olvadnak benne. Kiöntés előtt célszerű alaposan megkeverni az italt, hogy egységes textúrája legyen, majd díszítsd egy kis tejszínhabbal és egy kis fahéjjal. Fontos, hogy bár sokan éreznek késztetést arra, hogy ilyenkor egy-két kanál cukrot is hozzáadjanak, de erre nincs szükség, mert a fehér csoki önmagában is kellően édes, ezáltal pedig finom.

milk-g32c8fbedd_1280.jpg

Ha neked is van egy kedvenc forró csoki recepted, akkor oszd meg velünk hozzászólás formájában!