Mennyei fánkgolyócskák a szilveszteri vendégváráshoz

Bár nálunk a farsangi szezonban készül a legtöbb fánk, ennek ellenére Szilveszterkor egyre több helyen kerül idehaza ilyen finomság az asztalra. Hogy ennek hátterében mi áll, azt nem tudom, de az tény, hogy a világ több részén hagyományos ünnepi ételnek tekinthető akkor, amikor az emberek az újév első perceit ünneplik. A csokival leöntött fánkgolyócskák elkészítéséhez nem kell sok idő, ráadásul irtó finomak. Lássuk hát, hogyan is kell csinálni!

A fánk elkészítését szerintem sokan ismerik, a receptek gyakran nem is írott formában, hanem szájhagyomány útján keringenek. Nem túlzás azt állítani, hogy mostanra annyira nemzeti étel lett belőle idehaza, hogy valahogy olyan, mint a biciklizés, vagy a futás. Szinte mindenki tudja, hogyan kell csinálni. Én most éppen ezért egy kicsit különlegesebb változattal érkeztem. A csokis-fánkgolyócskák kiváló vendégvárók, de akkor is ízletes nasinak bizonyulhatnak, amikor az ember szűk körben tölti a Szilvesztert. Könnyű őket elkészíteni, mert olyan hozzávalókra van szükség, amelyek az ünnepek tájékán amúgy is kéznél vannak!

homemade-glazed-chocolate-doughnut-holes-recipe.jpg

Fotó: justataste.com 

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt           
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csipetnyi só
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 ek étolaj
  • étcsokoládé
  • drazsé

Elkészítés

Első körben az élesztőt összemorzsoljuk a robotgép keverőtáljában, majd langyos tejjel „megöntözzük”. Ezt követően hozzáadjuk a lisztet, a sót, a kristálycukrot, az étolajat és a tojást. Ezután alacsony sebesség mellett nokedli sűrűségű tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd miután megvagyunk ezzel, letakarjuk és szobahőmérsékleten egy órán keresztül kelni hagyjuk.

homemade-gc5e4ed76f_1280.jpg

Csokiöntet nélkül is finom lehet, egy kis porcukorral megszórva 

Következő lépésként a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd körülbelül 5 centiméter vastagságúra nyújtjuk. Ezután kiszaggatjuk a tésztát. Erre a célra célszerű egy feles poharat használni, mert ez kisebb átmérőjű „szájjal” rendelkezik, mint a normál üvegpohár. A kiszaggatott fánkocskákat forró olajban szép barnára sütjük. A végleges golyó formájukat sütés közben nyerik el.

Az elkészült fánkokat egy tálra tesszük és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Eközben az étcsokoládét felolvasztjuk, majd lecsorgatjuk vele a fánkokat és díszítés gyanánt színes drazséval szórjuk meg őket. Miután az étcsokoládé máz kihűlt, már fogyaszthatók is a kis szilveszteri fánkgolyócskák! Ha neked is van kedvenc szilveszteri fánk recepted, akkor oszd meg velünk hozzászólás formájában!