Így végezhetsz gyorsan a karácsonyi takarítással

Karácsony előtt jóformán semmire sincs ideje az embernek, nemhogy egy alapos nagytakarításra. A vendégek érkezése előtt azonban mégiscsak érdemes egy kicsit végig szaladni a házon, hogy legalább a sütés-főzés nyomait el lehessen tüntetni. Lássuk, milyen segítségeket vehetünk igénybe egy gyors és hatékony takarítás érdekében.

Robotporszívó

Azt nem mondom, hogy azonnal szaladj el venni egyet, de amióta van itthon, azóta nagyon sok terhet levesz a vállamról, karácsonykor pedig főleg. Egy alapváltozat is legalább 80 percig üzemeltethető, ami éppen elég ahhoz, hogy végig guruljon egy lakásban, vagy egy házban. Mivel ezek már az 1 centiméteres küszöbökkel is elboldogulnak így nem kell mást tenni, csak kinyitni a helyiségek közötti ajtókat, hogy megfelelően tudjanak közlekedni. Bár a 2 centiméteres szőnyeg sem jelent számukra akadályt, a bolyhos szőnyegekre vigyázni kell. Porszívózás pedig után érdemes egy nedves törlést is végezni a robotporszívóval ott, ahol mind a nappaliban, mind pedig a konyhában járólap van, mert így könnyen és gyorsan eltüntethetők a padlóra ragadt foltok.

sencor_robotporszivo_02.jpg

Állóporszívó

Én a karácsony előtti napokban nem szoktam elővenni a normál porszívót. Az álló porszívóval ugyanis pillanatok alatt végig lehet menni a házon, mert a kefés fejének köszönhetően nemcsak a járólapon, hanem a padlószőnyegeken is össze tudja szedni a morzsát, vagy a lehullott hajszálakat. Érdekes, hogy ez annyira hatékony, hogy még akkor is tele tudja szívni a tartályát, amikor azt gondolom, hogy a lehető legnagyobb tisztaság van a lakásban. Az ebédlőasztalnál lévő székeken rendszeresen összegyűlik a morzsa, ilyenkor jól jön a kivehető morzsaporszívó az ételmaradványok gyors eltüntetésére. Vannak egyébként kifejezetten olyan morzsaporszívók, amelyekkel folyadék is felszívható, szerintem ez menstsvár lehet azok számára, akik szeretnek mindenfajta szennyeződést egyszerűen eltűntetni az asztalról, vagy a konyhapultról.

sencor_allopor_03.jpg

Takarítás oldószerek nélkül

Régebben a gőztisztókat erős túlzásnak véltem a háztartásokban, de amióta van egy ilyenem otthon, azóta nem kell aggódnom, hogy akad-e éppen a kamrában tisztítószer, vagy sem, mert a gőztisztító a gőz segítségével a különböző felületeken tanyázó baktériumok túlnyomó részét elpusztíthatja. Ez a készülék egyaránt alkalmas padló, az ablakok, a csempék, vagy éppen a tükrök tisztítására, kiváltképpen a vízkő és különböző foltok eltávolítására. Amit pedig kifejezetten szeretek benne az az, hogy nem hagy maga után csíkokat vagy lerakódásokat. A 350 ml víztartályában lévő vizet mindössze 2,5 perc alatt fel tudja melegíteni, vagyis nem kell sokat várni arra, hogy használhassuk.

Ablaktisztító

Szintén jól jöhet a gyors takarítás érdekében egy ablaktisztító, amivel egy mozdulattal lehet eltüntetni a külső, vagy belső felületen fellelhető foltokat, szennyeződéseket. Ennek érdekében természetesen szükség van rá, hogy az ablakra először felvigyél valamilyen tisztítószert. Én ehhez egy sima szórófejjel ellátott flakont szoktam használni, majd miután megvagyok vele az ablaktisztítóval felülről lefelé haladva tisztítom meg az üvegfelületeket. Egy ilyen készülék is alkalmas lehet a tükrök, illetve zuhanykabinok megtisztítására is. Amire figyelni kell használata közben az az, hogy a szennyezett víz tárolására szolgáló műanyagtartályt időnként üríteni kell.

ablaktisztitas_02.jpg

Bízom benne, hogy sikerült néhány hasznos tippel szolgálnom a gyors karácsonyi takarítás érdekében. Ami fontos, hogy ne idegeskedj azon, ha valamit nem tudsz megcsinálni, amire nem marad idő, azt biztosan meg fogod tudni csinálni karácsony után