Így csinálhatsz otthon gyümölcskenyeret gyorsan és egyszerűen

A karácsonyi gyümölcskenyér nálam az ünnepi süteményestál egyik kedvenc szereplőjének tekinthető. Könnyű elkészíteni és jól becsomagolva sokáig eláll. Nemcsak otthoni nasiként érdemes gondolni rá, mert akár ajándéknak is tökéletes lehet.

christ-stollen-g203f42c4b_1920.jpg

Elsőre nem is gondolnád, de a gyümölcskenyér története egészen az ókori Rómáig vezethető vissza.  Egy kétezer éves recept szerint azonban akkortájt még gránátalma magot, fenyőmagot és mazsolát kevertek bele egy árpapépből készült süteménybe. A szárított gyümölcsök alkalmazása a középkorban jött divatba, így egyre többen fogyasztottak a maiakhoz hasonló gyümölcskenyereket. A 18. századi Európában aztán egyszer csak tiltott étellé vált, mert a vajjal és cukorral gazdagított sütemény már megengedhetetlen luxusnak minősült. A 19. század óta viszont sikere töretlen, máig ez a hagyományos angol esküvői édesség. Mi magyarok általában karácsonykor fogyasztjuk. Tapasztalataim szerint általában nagyon gyorsan elfogy az ünnepi asztalról.

A gyümölcskenyér elkészítése összesen egy órát szokott igénybe venni a karácsonyi előkészületekből. Azért „összesen”, mert az összetevőket kicsit pihentetni kell, de a lényeg, hogy a gyümölcskenyér miatt nem kell a konyhába szögezni magad egy teljes napra. Így marad idő másra is, például ajándékok csomagolására, vagy takarításra. Az otthon elkészített gyümölcskenyér friss, omlós és ínycsiklandó. Szabályszerűen uralkodnod kell magadon, hogy ne fald be az egészet, ha elkészül. Na, de következzen, hogyan is kell megcsinálni!

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg kandírozott gyümölcs
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 5 tojás
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg darabolt étcsokoládé
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor

41011144-13.jpg

Elkészítéséhez először is a kandírozott gyümölcsöket keverd össze egy tálban a mazsolával, az apróra vágott dióval és a mandulával. Ezt követően öntsd rá a rumaromát, majd hagyd állni legalább négy órán keresztül. Miután letelt a pihentetésre szánt idő, vedd elő a robotgép fém tálját és keverd habosra vele a cukrot és a tojásokat. Ezt követően szitáld bele a lisztet és a sütőport, majd adagold hozzá a citrom reszelt héját is. Miután ezzel megvagy, jöhetnek a kandírozott gyümölcsök a masszához! Előtte azonban érdemes őket egy kis lisztben megforgatni, mert így nem süllyednek le a tészta aljára. A robotgéppel lassú fokozat mellett keverd bele a gyümölcsöket a tésztába, majd öntsd a masszát egy kivajazott, kilisztezett, hosszúkás sütőformába.

christ-stollen-g763841940_1920.jpg

 A gyümölcskenyeret előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig kell sütni. Ha elkészült, akkor borítsd rá egy konyharuhára, majd alaposan takargasd be vele. Miután kihűlt, elegendő csak porcukorral díszíteni és már lehet is tálalni a szeretteidnek!