Elfogyott a mézeskalácsházikó? Csinálj otthon!

Az előre elkészített, csak összeragasztani való mézeskalács házikók idén gyorsan elfogytak a boltokban. Mivel én sem akartam lemondani erről, ezért elhatároztam, hogy inkább otthon készítek egyet. Ha te is vállalkozó kedvű embernek tartod magad akkor ne habozz, hanem vágj bele!

house-g8c4a8a6cf_1280.jpg

A karácsony közeledtével sokan készítenek mézeskalácsot, de nemcsak a hagyományok miatt, hanem azért is, mert mindig jó vendégváró nasinak bizonyul. A mézeskalács házikó egy kicsit más dimenzió számomra. Sohasem eszem meg, hanem inkább ünnepi díszként funkcionál. Ez egy olyan süti, amit azért csinálsz, hogy a szemed lakjon jól vele. Lássuk, hogyan is kell készíteni!

A mézeskalács házikó hozzávalói:

  • 250 g akácméz
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 125 g porcukor
  • 5 g őrölt fahéj
  • 5 g őrölt gyömbér
  • 3 g őrölt szegfűszeg
  • 8 g kakaópor
  • 500 g búzafinomliszt
  • 3 g sütőpor
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 1 csipet só

Fontos megjegyezni mindjárt az elején, hogy a fenti mennyiség két darab mézeskalács házikó elkészítésére elegendő. Én azért kalkuláltam így, mert gyakran el szoktam rontani a díszítést, vagy az illesztést, ezért amelyik jobban sikerül, azt elajándékozom, a szépséghibás darab meg itthon marad.

20211218_171459.jpg

Az otthoni mézeskalács házikó természetesen a tészta elkészítésével kezdődik. Ehhez a hozzávalókat össze kell önteni egy robotgép keverőtáljába, majd egyenletes tempó mellett körülbelül 5 percig kell mixelni az összetevőket, hogy egy közepesen sűrű masszát kapjunk. Ezután a tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk, majd betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ennél hosszabb ideig - például egy éjszakán keresztül - semmiképpen se pihentessük a hűtőszekrényben, mert túlságosan megkeményedik és akkor később nem lehet kinyújtani.

Pihentetés után a tésztát lisztezett sütőpapíron kell kinyújtani úgy, hogy a vastagsága ne haladja meg a 3-4 mm-t. Miután ezzel megvagyunk, kezdődhet a projekt kreatív része, ugyanis sablonokat kell használni a megfelelő formák kiszaggatásához. Ehhez számtalan, interneten fellelhető példány létezik, én jó ideje már saját formát használok, amit eredetileg keménypapírból vágtam ki. Ha saját magad rajzolod meg a formát, akkor figyelj arra, hogy az oldalai egyforma méretűek legyenek, illetve a tetőt is legalább két részből kell megcsinálnod. Végül ne feledkezz meg az alapról sem, vagyis mindenképpen vágj ki a tésztából egy téglalap alakú formát, amire ráteszed majd a házikót.

20211218_181313.jpg

20211218_182320.jpg

A különböző elemeket pontosan és precízen kell kivágni a tésztából, máskülönben nem fognak jól illeszkedni. Ha szeretnél ablakokat a házra, akkor egy kupak segítségével könnyen csinálhatsz. De ha jó kézügyességgel rendelkezel, akár ki is vághatod őket. A bejárati ajtót úgy szintén. Miután megvagy a ház elemeinek kivágásával, különítsd el a különböző részeket (oldalfalakat, tető elemeket, alapot) egymástól, majd kend be őket jó alaposan egy tojás felvert fehérjéjével. Ezután a formákat óvatosan a sütőpapírral együtt átesszük egy tepsibe, majd a 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük őket. Ez nagyjából 5 percet vesz igénybe, de ha a mézeskalácsok szélei elkezdenek bebarnulni, akkor mindenképp vegyük ki őket, mert nem szabad őket túlsütni!

A mézeskalácsházikó összeállítása

Ahhoz, hogy belekezdhessünk az „építkezésbe” meg kell várnunk, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek. Ez idő alatt ki lehet keverni a porcukros-tojásfehérjés mázat 2 darab tojásból és 500 g porcukorból. A ragasztáshoz szükséged lesz habzsákra, de otthon is készíthetsz egyet, ha hirtelen nincs kéznél. Az oldalfalak felállítása igazi türelemjáték, mert nagyjából 2-3 percig tart míg megszilárdul a tojásfehérjés-porcukros máz. Értelemszerűen először az oldalfalakat kell ráragasztani az alapra és ezután jöhet a tető.

gingerbread-house-gd1e3fb340_1920.jpg

Díszítés

Miután összeálltak a mézeskalácsház részei, jöhet a házikó feldíszítése. Ehhez használhatod a maradék mázat, de házikó kertjét és a tetejét is beboríthatjuk porcukorral, vagy kókuszreszelékkel, hogy olyan hatása legyen, mintha havazott volna. A díszítésnél igazából nincs szabály, minden a fantáziádra van bízva, ha van kéznél, akkor M&M’s cukorkákat is ragaszthatsz a mázba. Ha kedved tartja ételfestékkel tovább cicomázhatod a házat, pillecukorból pedig hóembert is készíthetsz a ház mellé.

A végeredmény mindenképpen százszázalékosan egyedi és megismételhetetlen lesz. Éppen ezért szépek és különlegesek az otthon készített mézeskalácsházak. Remélem, hogy segíteni tudtam ezzel a recepttel, ha elkészültetek a mézeskalácsokkal, akkor küldjétek képeket kommentben!