Hogyan készítsünk tökéletes tejszínhabot otthon?

Tapasztalatból tudom, hogy ünnepek idején a tejszínhabból sohasem elég. Rendszeresen kifogyok belőle. Általában idő előtt elhasználom, mert ilyenkor szeretek jó nagy tejszínhabos kávékat inni. De süteményekre is teszek belőle, hogy halmozzam az élvezeteket. Ebben a posztban bemutatom, hogyan lehet otthon néhány lépésben robotgéppel tejszínhabot csinálni.

A tökéletes tejszínhab könnyű, ellenállhatatlan és a sütemények, parfék, illetve fagylaltok koronája és alapja is egyben. Fogyasztható édesítve, vagy alkohollal, csokoládéval, kakaóval megbolondítva, vagy éppen gyümölcsdarabokkal színesítve. A fáma szerint már hosszabb ideje használjuk, mint azt elsőre gondolnánk. Az első , máig ismert szakácskönyv – amelyet még Cristoforo Messisbugo írt 1549-ben - is említést tett már a „felvert tejszínről”.

41012813-11_1.jpg

Az édes tejszínhab megszületése ugyanakkor a francia Chantilly kastélyának szakácsához, François Vatelhez köthető, aki a 17. században alkotta meg ezt az „édességet”. Napjainkban a boltok polcain számos ismert és kevésbé ismert gyártó tejszínhabja lelhető fel, eltérő árszinteken. Az otthon készített tejszínhab viszont felbecsülhetetlen! Íme tehát az elkészítéséhez szükséges recept.

Az észbontóan jó tejszínhab elkészítése érdekében először érdemes lehűteni a habtejszínt. Ha lehet, akkor elkészítés előtt legalább 3-4 órára tedd a hűtőbe, de még jobb, ha legalább egy éjszakára benn marad. A titok ugyanis az alapos hűtésben és a kiváló minőségű alapanyagban rejlik. Sokan arra esküsznek, hogy a habverőt is beteszik a hűtőbe. Szerintem erre nincs szükség, kivéve akkor, ha közvetlenül előtte forró, vagy meleg alapanyagok eldolgozására használtad.

whipped-cream-g85993bcea_1280.jpg

Hozzávalók:

  • 3 dl habtejszín (lehetőleg legalább 30%)
  • 100 g porcukor
  • egy csipet só

Első lépésben öntsük a robotgép keverőtáljába a tejszínt, majd kezdjük el felverni közepesnél alacsonyabb fordulatszámon. Körülbelül 3-4 perc elteltével a tejszínhab már elkezd összeállni, ezért ilyenkor már hozzáadhatjuk az előre kimért porcukrot és egy csipet sót. Ezután emelhetünk a fordulatszámon és még nagyjából 7-8 percig kell működtetni a robotgépet ahhoz, hogy igazán kemény tejszínhabot kapjunk végeredményben. Ennél tovább már nem nagyon érdemes keverni, mert egy idő után kicsapódhat és vaj állagúvá válhat. Ha valaki szeretne biztosra menni, akkor elkészítés előtt egy tojásfehérjét is hozzáadhat a habtejszínhez, néhány csepp citromlé kíséretében.

hot-chocolate-g1774f40dc_1920.jpg

A kemény tejszínhabot aztán nemcsak a kávéköltemények ízesítésére, hanem torták, sütemények, gyümölcstálak díszítésére is használhatjuk. Ha krémekbe szeretnénk felhasználni, akkor nem muszáj kemény tejszínhabot készíteni, ebben az esetben elegendő lehet annyira habosítani a robotgépben, hogy az éppen csak kanalazható legyen.

Ha neked is vannak ötleteid, praktikáid a szuperjó tejszínhab elkészítésére, akkor, ne habozz, oszd meg velünk kommentben!