Járja be kenyérillat a házat a kenyér világnapján!
A svájci székhelyű pékek világszövetsége 20 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy október 16. lesz a Kenyér Világnapja. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó – kenyérnek a jelentőségét. Ebből az alkalomból egy egyszerű rozskenyér receptet hoztam.
Mivel én teljes mértékben teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyereket túlságosan intenzívnek és sűrűnek érzem, ezért egy olyan recept alapján dolgoztam, amiben nagyjából fele-fele arányban van rozsliszt, illetve fehér liszt.
Hozzávalók:
- 300 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 300 g búzaliszt
- 250 g tejföl
- 150 ml langyos víz
- 1,5 evőkanál étolaj
- 1,5 kávéskanál élesztő por
- 2 kávéskanál barnacukor/kristálycukor
- 3 kávéskanál só
Egy edényébe pontosan mérjük ki és adagoljuk kétféle lisztet. Fontos, hogy ne a szemmértékre hagyatkozzunk, ne engedjünk teret a „jólvanazúgy” hangulatnak, hanem tényleg akkora mennyiségeket adagoljuk az alapanyagokból, amelyek a receptben meg vannak adva.
Második lépésben tegyük a keverőlapátokat a helyére a kenyérsütő gépben, majd öntsük az edényébe a vizet, az olajat, valamint a tejfölt. Ezután borítsuk bele a lisztkeverék felét, majd az élesztőt. De figyeljünk arra, hogy az élesztőpor ne érintkezzen a folyékony alapanyagokkal!
Következő lépésként kanalazzuk rá a maradék lisztet, majd a keverék egyik oldalára a sót, a másik oldalára pedig a cukrot öntsük. Figyeljünk arra, hogy egyik se érintkezzen az élesztőporral! Ezt követően kapcsoljuk be a gépet és válasszuk ki a „teljeskiőrlésű” programot a gépen, emellett adjunk meg mennyire intenzíven átsütött kenyérhéjat szeretnénk. Ha a kenyérgépen van ilyen funkció, akkor természetesen késleltetni is lehet a sütést, így a kívánt pillanatban biztosan friss és ropogós kenyeret fogyaszthatunk.
Amire figyelni kell, hogy miután lejárt a program óvatosan konyharuhával emeljük ki a tartályt és konyharuhára borítsuk ki a kenyeret az asztalon. Miután teljesen kihűlt érdemes papírral, vagy konyharuhával körbetekerni, hogy ne száradjon ki, de gyakorlatilag már frissen melegében is fogyasztható. A kenyérsütő gép takarításánál figyeljetek arra, hogy ne dobjátok ki a keverőlapátokat. Jó étvágyat kívánok!