Járja be kenyérillat a házat a kenyér világnapján!

A svájci székhelyű pékek világszövetsége 20 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy október 16. lesz a Kenyér Világnapja. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó – kenyérnek a jelentőségét. Ebből az alkalomból egy egyszerű rozskenyér receptet hoztam.

41011831-09.jpg

Mivel én teljes mértékben teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyereket túlságosan intenzívnek és sűrűnek érzem, ezért egy olyan recept alapján dolgoztam, amiben nagyjából fele-fele arányban van rozsliszt, illetve fehér liszt.

Hozzávalók:

  • 300 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 300 g búzaliszt
  • 250 g tejföl
  • 150 ml langyos víz
  • 1,5 evőkanál étolaj
  • 1,5 kávéskanál élesztő por
  • 2 kávéskanál barnacukor/kristálycukor
  • 3 kávéskanál só

Egy edényébe pontosan mérjük ki és adagoljuk kétféle lisztet. Fontos, hogy ne a szemmértékre hagyatkozzunk, ne engedjünk teret a „jólvanazúgy” hangulatnak, hanem tényleg akkora mennyiségeket adagoljuk az alapanyagokból, amelyek a receptben meg vannak adva.

41011831-11.jpg

Második lépésben tegyük a keverőlapátokat a helyére a kenyérsütő gépben, majd öntsük az edényébe a vizet, az olajat, valamint a tejfölt. Ezután borítsuk bele a lisztkeverék felét, majd az élesztőt. De figyeljünk arra, hogy az élesztőpor ne érintkezzen a folyékony alapanyagokkal!

Következő lépésként kanalazzuk rá a maradék lisztet, majd a keverék egyik oldalára a sót, a másik oldalára pedig a cukrot öntsük. Figyeljünk arra, hogy egyik se érintkezzen az élesztőporral! Ezt követően kapcsoljuk be a gépet és válasszuk ki a „teljeskiőrlésű” programot a gépen, emellett adjunk meg mennyire intenzíven átsütött kenyérhéjat szeretnénk. Ha a kenyérgépen van ilyen funkció, akkor természetesen késleltetni is lehet a sütést, így a kívánt pillanatban biztosan friss és ropogós kenyeret fogyaszthatunk.

loaf-g418479a7f_1280.jpg

Amire figyelni kell, hogy miután lejárt a program óvatosan konyharuhával emeljük ki a tartályt és konyharuhára borítsuk ki a kenyeret az asztalon. Miután teljesen kihűlt érdemes papírral, vagy konyharuhával körbetekerni, hogy ne száradjon ki, de gyakorlatilag már frissen melegében is fogyasztható. A kenyérsütő gép takarításánál figyeljetek arra, hogy ne dobjátok ki a keverőlapátokat. Jó étvágyat kívánok!