Ezért kell figyelni arra, hogy elegendő folyadékot igyanak a gyerekek

Szeptember elsejével elindult a jelenléti oktatás a nebulók számára. A sok teendő mellett ilyenkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy elegendő folyadékot igyanak a gyerekek.Ezt a nővérem rendszeresen elmondja, ha esetleg én vigyázok a gyerkőceire. Ha ugyanis valaki nem iszik eleget, akkor felborul a vízháztartás egyensúlya és dehidratálttá válik a szervezete.

Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai, mind pedig a szellemi teljesítőképesség. Dehidratáltság esetén fejfájás, a koncentrálóképesség romlása és általános fáradtság léphet fel.Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által megállapított vízbeviteli értékek szerint a 4-8 éves gyerekeknek 1600 ml, míg a 9-18 éves gyerekeknek 1,9 liter (lányok), illetve 2,1 liter(fiúk) folyadékot kell meginniuk egy nap

soda_stream_back_to_school_1.png

Szakemberek szerint a legideálisabb, ha a bevitt folyadék túlnyomó része tiszta víz. A gyermekek azonban hajlamosak megunni a csapvizet, ezért szívesebben fogyasztják a cukros üdítőket. Sajnos azonban ezek hozzájárulhatnak a gyors testtömeg gyarapodáshoz: fél liter cukrozott üdítőben megközelítőleg 10 teáskanálnyi cukor van.

A csapvízből készített ízesített frissítő ugyanakkor jó választás lehet.Egy otthoni szódagéppel ízlés szerint készíthetők otthoni frissítők. Egy ilyen készülékkel akár egészen enyhén is lehet szénsavasítani a csapvizet. A megfelelő ízesítés érdekében pedig javasolt a mesterséges színezékektől, édesítőszerektől és tartósítószerektől mentes, kifejezetten gyerekek számára készült szörpkoncentrátumok alkalmazása.