Közeledik a parlagfű szezon! Te felkészültél már?

Hamarosan itt az allergiások mumusának, a parlagfűnek a szezonja. A szemviszketés, folyamatos tüsszögés, időszakos gyengeségérzés és torokirritáció ilyenkor 1-2 hónapig biztosan megkeseríti a pollen allergiások mindennapjait. Éppen ezért az alábbi posztban egy hatásos védekezési lehetőséget szeretnék felvázolni.

Nem mennék most abba bele, hogy hazánkban hol vannak jobban, illetve hol vannak kevésbé parlagfűtől szennyezett területek. Ha 10 háztartásból csak egy nem írtja ki, akkor tulajdonképpen már mindegy is, mert egyetlen ilyen gyomnövény óriási mennyiségű pollent képes termelni. A parlagfű által kibocsátott pollenek nagyon-nagy távolságokat is megtehetnek a levegőben.

woman-698974_1920.jpg

Első lépések

Azt hiszem a parlagfű allergiásoknak mondani sem kell, hogy ilyenkor mindenképpen be kell szerezni a tüneteket csökkentő, kifejezetten allergiások számára kifejlesztett készítményeket. Természetesen ezzel kapcsolatban mindenképpen javasolt konzultálni a háziorvossal és a gyógyszerésszel. Ha ezekkel megvagyunk, akkor megvan az első frontvonali védelem a pollenekkel szemben. Ezután jöhet a lakás felkészítése.

Nyáron evidens, hogy az ember szellőztet, sőt, a meleg levegőben kifejezetten jól eshet egy kis légmozgás. Ettől függetlenül a nappali órákban érdemes inkább mobil klímával felfrissíteni a levegőt, mert ebben egy olyan HEPA szűrő van, ami már eleve megszűri a helyiségben a levegőt. Kiegészítésképpen érdemes az egyik szobában - leginkább ott, ahol alszunk - egy légtisztító berendezést is használni. A polleneket ugyanis sajnos a hajunkon, a ruházatunkon és a használati tárgyainkon is be tudjuk vinni a lakásba. A légtisztító berendezések ugyanakkor olyan bemeneti szűrőkkel vannak felszerelve, amelyek felfogják az allergén anyagokat.

A kiáramló levegő pedig egy HEPA H13-as szűrőn halad keresztül, amely kiszűri a különféle baktériumok, vírusok, porszemcsék, illetve pollenek 99 százalékát. Így a légtisztító képes könnyen és hatékonyan tisztítani a helyiség levegőjét. Így abban a szobában, ahol légtisztító működik tisztább levegőt lélegezhetnek be az ottlévők.

sencor_legtisztito_02.jpg

Levegő fertőtlenítés egyszerűen

Ha valaki még ennél is többet vár el egy légtisztítótól, akkor érdemes egy próbát tennie a fejlettebb változatokkal, amelyek UV-C technológiát használnak. Ennek azért van jelentősége, mert a készülékek által és az egészségügyben is használt 254 mm-res hullámhosszon terjedő UV-C sugárzás 99,92%-ban elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és penészgombákat. Az igazán fejlett légtisztítók nemcsak fertőtlenítik a levegőt, hanem a bennük lévő szénszűrővel, valamint az ionizáló funkció segítségével csökkentik a kellemetlen szagokat. Ha pedig csecsemő is van a családban, akkor kifejezetten jól jöhet, hogy alacsony teljesítménynél, rendkívül halk üzemmódban (29dB) üzemeltethetők, kikapcsolásuk előre programozható, így az éjszakai alvást sem zavarják meg működésükkel A legmodernebb változatok pedig a levegő finom részecske, vagy portartalmát is kijelzik.

A légtisztítók kezelése egyáltalán nem bonyolult. Mindennapi használatukat pedig nagyban megkönnyítik a könnyen cserélhető szűrők, valamint a szűrőcsere kijelző funkció. Nyilván az allergiát elmulasztani nem tudják, de képesek olyan környezetet teremteni egy-egy helyiségben, ahol minimálisra csökkenthető az allergizáló parlagfű pollenek jelenléte.