A tökéletes húsvéti sonka elkészítésének titka

A Húsvét mindig valami újnak a kezdete: sokaknál egyet jelent a tél végével és a böjt lezárásával. Ez az ünnep számomra egy kicsit „félidei pihenőnek” is számít a nyári vakáció előtt, egy utolsó szusszanás az előttünk álló két hónap előtt, ami alatt biztosan el fog dőlni, hogy szabad nyarunk lesz-e, vagy csak a teraszon fogunk tudni barnulni.

Szeretek Húsvétkor főzni, mert ilyenkor viszonylag egyszerű a dolgom. Csak a sonkáról, a tojásról és tormáról kell gondoskodnom, na meg a kalácsról. Ezeket szereti a család apraja-nagyja és ha erre az ünnepre gondolok, akkor szinte már a nyelvemen érzem a jellegzetes ízeket. Tojást főzni mindenki tud, de a tökéletes húsvéti sonka elkészítése egy kicsit nagyobb figyelmet igényel. Na, de lássuk, mitől is lesz ínycsiklandó az ünnepi asztalra kerülő sonka!

food-159787_1280.png

Beszerzés

A húsvéti sonkánál én a kevés zsírral rendelkező, a szép, vörösesbarna húsút preferálom. Sok-sok év alatt megtanultam, hogy a tökéletes húsvéti sonka egyik legfontosabb titka a megfelelő helyről történő beszerzés. Én leginkább a füstölt parasztsonkát ajánlom, a gyorspácolt, állományjavítókkal és adalékanyagokkal felturbózott sonkát semmiképpen sem gondolom jó alapanyagnak. A kötözött sonka sem a legjobb választás, de ha erre esik a választásunk, akkor lehetőleg olyat válasszunk, ami még nem eresztett levet.

Miután beszereztük a megfelelő példányt teszteljük le, hogy valóban friss-e. Először is mossuk meg, majd a forgójába szúrjunk egy kötőtűt. Ha a tűnek nem jó az illata, vagyis inkább kellemetlen szagú, akkor a blokkal együtt vigyük vissza a sonkát. Amennyiben viszont rendben van, akkor áztassuk be legalább egy éjszakára, vagy egy napra. Az áztatás idejét elsősorban az szabja meg, hogy mennyire sós az asztalra kerülő sonka. Minél több ideig áztatjuk annál kevésbé lesz sós és ráadásul még puhul is. Ezt követően tegyük fel főni tiszta, hideg vízben. Aki szereti, az már ilyenkor is fűszerezheti, tehetünk a főzővízbe vöröshagymát, fokhagymát, borsot, babérlevelet, borókabogyót, vagy akár fahéjat, vagy csillagánizst.

bacon-417999_1280.jpg

Ennyi ideig főzzük

Az ideális főzési idővel kapcsolatban mindenki másra esküszik. Én általában elektromos kuktában szoktam megfőzni a sonkát, ahol előre beállított program van a lassú főzésre. A főzési idő nagyban függ a sonka súlyától, vagyis kilónként 30-40 perccel érdemes számolni. Ez azt jelenti, hogy egy 1,5 kilogrammos parasztsonkát kb 45-55 percig kell főzni ahhoz, hogy íze és állaga megfelelő legyen.

A szükséges főzési idő letelte után érdemes egy villával megszúrni a sonkát, így ellenőrizve annak puhaságát. Ha ugyanis a villa könnyen beleszalad a húsba, akkor kellően megpuhult, vagyis a főzés megtette a hatását. Kapcsoljuk le a főzőedényt és várjuk meg, amíg kihűl a sonka. Ezt követően szedjük le a víz felszínén úszó zsírt, majd emeljük ki a sonkát. Miután megszáradt, csomagoljuk be egy fóliába, hogy ne vegye át a szagokat és tegyük be a hűtőszekrénybe.

Azt hiszem azt meg sem kell említeni, mivel érdemes tálalni a sonkát, de nálunk a torma és a sonka mellé általában mustár is kerül. Illetve elmaradhatatlan kísérő a fehérkenyér és egy csipetnyi medvehagyma. Bízom benne, hogy sikerült segítenem a tökéletes húsvéti sonka elkészítésében. És abban is biztos vagyok, hogy egy finom sonkával el lehet feledtetni, hogy idén bizony nincs vendégség, sem pedig vendégségbe menés. A locsolkodás és a sonkaevés kizárólag szűk családi körben kivitelezhető. Ám a klasszikus húsvéti ételek ízéből ez cseppet sem von le, sőt!