Így tartsd tisztán a gyakran használt konyhai gépeket

Amióta többet vagyunk otthon, azóta a konyhai gépeink nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Több kávét és tehát iszunk odahaza, mivel most minden vendéglátóhely zárva van, csak elvitelre lehet kérni italokat, vagy ételeket. Ha valaki home office-ban dolgozik, mint én, akkor szinte egész nap használja vízforralót, a kávéfőzőt, vagy éppen a mikrohullámú sütőt. A gyakoribb használat miatt nem árt jobban odafigyeli a konyhai gépek tisztítására és karbantartására, hogy még sokáig élvezhessük az általuk nyújtott kényelmet. Következzen most néhány tipp és tanács a mindennap használt konyhai kisháztartási gépek karbantartására és tisztítására.

chrome-493101_1280.jpg

Vízforraló

Napjainkban nehezen lehet elképzelni egy konyhát vízforraló nélkül, hiszen ennek a készüléknek az előnyeit mindenki ismeri és szereti. A vízforralókból sokféle változat létezik, én például inoxosat használok, de a vízkő ezen is megjelenik, persze leginkább a belsejében és a kiöntőnyílásnál.

Éppen ezért ajánlott bizonyos időközönként, például havonta egyszer, de intenzívebb használatnál legalább hetente-kéthetente vízkőteleníteni. Ehhez tegyünk 2-3 evőkanál citromsavat a tartályba és engedjük fel 2-3 dl vízzel. Ezután hagyjuk hosszabb, fél-egy órán át állni, majd engedd tele a tartályt a maximum jelzésig, ezt követően pedig kapcsold be a készüléket és forrald fel a vizet. Forralás után pedig öntsd ki a vizet és esetleg egyszer öblítsd át a vízforralót.

Mikrohullámú sütő

Ma már rengeteg zsíroldó tisztítószer létezik, amelyekkel hatékonyan ki lehet takarítani a mikró belsejét. Sokan vannak azonban úgy ezzel a kérdéssel, hogy nem szeretnének vegyszert használni egy olyan készülékben, amit alapvetően ételmelegítésre és ételek készítésére használunk. Számukra én azt tanácsolom, hogy akkor a mikrónál is éljünk egy praktikus módszerrel.

kettle-357178_1280.jpg

A mikró tisztításához először is öntsünk egy mikrózható edénybe, vagy pohárba vizet. Ezt követően melegítsük az edény tartalmát legalább öt percen keresztül. Az így keletkezett gőz segít fellazítani a makacs szennyeződéseket, ezért ezután már könnyen és egyszerűen ki lehet törölni a mikró belsejét egy nedves mosogatószivaccsal.

Automata kávéfőző tisztítása

Az otthoni kávéfőző tisztítása ugyanolyan figyelmet igényel, mint például egy munkahelyi változaté, mert a rendszeres, napi használat mellett bizonyos helyeken lerakódhat benne a vízkő, emellett a nehezen hozzáférhető részeken akár a penész is megjelenhet benne. A vízkőtelenítéshez mindenképpen a gyártó által ajánlatot oldatot használjuk. Ezt általában a víztartályba kell önteni, majd az előírásoknak megfelelően le kell vele főzni egyszer-kétszer forróvizet, hogy a készülék thermo rendszerén kellőképpen érvényesüljön a vízkőtelenítő hatás. A művelet után mindenképpen öblítsük ki a víztartályt a csapnál folyóvíz mellett! A legtöbb automata kávéfőző jelzi magától, ha vízkőtelenítésre van szükség, de véleményem szerint havonta legalább egyszer érdemes megtenni ezt, ha mondjuk naponta rendszeresen lefőzünk vele 1-2 csésze kávét.

coffee-5769721_1280.png

A másik kellemetlenség a penészedés, ami leginkább akkor tud megtörténni, ha sokáig hagyjuk a kávézaccot a műanyagtartályban. Igaz, hogy általában az automata kávéfőzők emiatt szólnak, de csak akkor, ha a tartály már megtelt. Tapasztalatom szerint azonban már pár nap után be tud penészedni a kávézacc, ezért sokkal egyszerűbb a nap végén kiönteni, mintsem napokat várni ezzel, mert utána sokkal nehezebb kitakarítani. Arról nem is beszélve, hogy már melegszik az idő és nyáron sokkal gyorsabban be tud penészedni, mintahogy azt az ember gondolná. Ha viszont már megvan a baj és bepenészedett, akkor első lépésben önts ki a zacctartályból amit csak tudsz! Ezt követően önts bele forró vizet, majd egy kiskanálnyi háztartási citromsavat. Ezután hagyd állni legalább 20-30 percig, majd öntsd ki a vizet és öblítsd ki a tartályt többször egymás után. 

Az automata kávéfőző nehezen elérhető részeit is érdemes néha karbantartani, a legtöbbnél praktikusan kivehető a forrázó egység, amit érdemes egy nedves ronggyal áttörölgetni megszabadítva ezáltal a kávémaradványoktól.

Ha Nektek is vannak praktikus tippjeitek és tanácsaitok a leggyakrabban használt konyhai gépek tisztántartására, akkor nyugodtan osszátok meg kommentben!