Könnyen elkészíthető nyuszi pogácsa a húsvétra

A húsvét a családról, a vendégvárásról és a finomabbnál-finomabb ételekről szól, legalább is szerintem. De azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül! A húsvéti ünnepek gyakran a tavasz ünneplésével is összekapcsolódnak, hiszen végre ki lehet ülni a kertbe, vagy a teraszra beszélgetni. A pogácsa ilyenkor mindig jó vendégvárónak bizonyulhat, a nyuszis pogácsával pedig a gyerekeket is le lehet nyűgözni. Következzen most egy rendhagyó pogácsa recept!

delicious-g71d257d02_1920.jpg

A nyuszis pogácsából sokféle recept található meg az interneten, én most egy viszonylag könnyen elkészítő változatot szeretnék bemutatni. Ez ugyanúgy készül, mint a hagyományos pogácsa, de a végeredmény érdekében azért egy kis kézügyességre is szükségünk lehet. Nagy ördöngösségről nincs szó, nem kell azért megijedni!

Hozzávalók

  • 3 csésze liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csomag élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • egy pohár víz

Elkészítés:

Kezdésképpen először is melegítsük fel a vajat egy magasabb falú serpenyőben. Vigyázzunk arra, hogy ne tegyük túl nagy lángra, mert akkor hirtelen megolvad és túlforrósodik. Melegítés közben adjuk hozzá a vizet és a tejfölt. Keverjük össze a serpenyőben ezeket a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojást, a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot. Ezután öntsük át egy tálba és gyúrjuk csomómentesre a tésztát. Ilyenkor, ha úgy látjuk, hogy szükség van rá, még nyugodtan hozzá adhatunk egy fél pohárnyi vizet a masszához. Miután jól összegyűrtük, tegyük félre a tésztát egy kicsit pihenni. Takarjuk le egy konyharuhával és lehetőleg szobahőmérsékeleten, vagy egy melegebb helyiségben tartva kelesszük egészen addig, míg duplájára nem nő.

Amikor már láthatóan a térfogata kétszerese az eredetinek, akkor borítsuk ki egy nyújtódeszkára, lapítsuk ki, majd vágjuk fel a tésztát 16 egyenlő része. Ezekből formáljunk kis gömböket. Erre a célra általában egy kávéspohár is tökéletesen megfelel. Én mindig be szoktam vizezni a pohár széleit, mert akkor jobban ki lehet vele vágni a kör alakú formákat.  

1.jpg

Fotó: Finomreceptek.com

Ezután jön az a lépés, amitől nyuszis pogácsának lehet hívni ezeket a finomságokat. Vegyünk elő egy közönséges háztartási ollót és csípjünk bele a tésztadarabok tetejébe úgy, hogy nyuszifüleket formázhassunk belőle. Ne felejtsük el az olló hegyével kivágni a nyuszi száját és a szemeit is. (Utóbbit úgy szoktam, hogy benyomom az olló hegyét a tésztába. Ahhoz, hogy ez tökéletes legyen érdemes egy-két pogácsán gyakorlatozni előtte.)

Ezután helyezzünk egy tepsibe sütőpapírt, majd sorakoztassuk fel rajta a pogácsákat! A sütőt melegítsük fel 190 Celsius fokosra, majd tegyük be a pogácsákat sülni. Addig süssük őket, amíg a nyuszi fülei meg nem barnulnak egy kicsit. Ha szép barna pogácsákat szeretnénk kapni, akkor egy kis tojásfehérjével is le lehet kenni őket sütés előtt.  Ettől szép fényes lesz a tetejük, de ez nem kötelező csak jótanácsként írom.

Bízom benne, hogy sikerült hozzájárulnom a húsvéti készülődéshez! Ha esetleg Nektek is van valamilyen tippetek nyuszi pogácsa sütésére, akkor kommentben írjátok le saját ötleteiteket!