A tökéletes habkarika elkészítésének titka

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy imádom a habkarikát. Nem tudom elképzelni enélkül a karácsonyt, kicsit olyan, mint a szaloncukor, vagy a bejgli. Elmaradhatatlan része a karácsonynak. A habkarika nemcsak ízletes nasi, hanem tökéletes dísz is lehet a karácsonyfára. Lássuk, hogyan készíthetünk magunknak ilyet otthon!

A pehelykönnyű, lebegő habkarikák a behavazott erdő hangulatát hozhatják el a karácsonyfákra. Mivel idén sem lesz fehér karácsony, legalább a fán legyen némi „fehérség”, nemde? Készíthetünk natúr változatokat otthon, de akár tetszés szerint ki is díszíthetjük ezt az édességet. Ha valaki eddig tartott attól, hogy otthon csináljon habkarikát, annak van egy jó hírem: összeállítása egyáltalán nem nehéz, viszont néhány szabályt be kell tartanunk a siker érdekében!

 _dsc0969.JPG

Hozzávalók:

  • 1 db tojásfehérje
  • 7 dkg porcukor
  • 3 csepp ecet
  • 5 csepp ételfesték (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tökéletes habkarika készítése érdekében először is öntsük bele a tojásfehérjét egy fém keverőtálba, majd adjuk hozzá a porcukrot és az ecetet. Ezt követően egy kisebb edényben tegyünk fel vizet forrni, majd helyezzük rá a forrásban lévő vízre a fém keverőtálat. Ily módon kezdjük el kézi haberővel felverni a tojásfehérjét és egészen addig verjük, amíg nem kapunk egy sűrű, egyáltalán nem folyós masszát.

Ezután nyomózsákba tesszük a habot, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe szabályos köröket nyomunk. Ha valaki szereti a habcsókot, akkor természetesen ilyen formákat is készíthet kedvére a nyomózsákkal. A karikák megformázásánál arra kell figyelni, hogy határozott mozdulatokkal végezzük, máskülönben nem ér össze a karika rendesen. Ezt követően a sütőbe rakjuk a tepsit és a habkarikákat 80 fokon, légkeveréssel, körülbelül 2 órán keresztül „szárítjuk”.

_dsc0970.JPG

Az elkészült habkarikák olvasztott csokival, vagy akár különböző színű cukormázas dekortollakkal is könnyedén feldíszíthetők. Ha színes habkarikákat szeretnél, akkor nincs más dolgod, mint a habverés közben pár csepp, tetszőleges színű ételfestéket hozzáadni a keverékhez. Ha több adagot csinálsz, akkor mindig figyelj az arányokra, vagyis egy tojásfehérjéhez mindig 7 dkg porcukrot adagolj. Az elkészült habkarikák nem igényelnek hűtést, már mehetnek is a karácsonyfára, vagy az asztalra díszítés gyanánt.

Ha neked is van egy jó tipped a mennyei habkarika elkészítése érdekében, ne felejtsd el megosztani a poszt alatt!