A mérlegek többet is tudhatnak, mint az elsőre gondolnánk

A legtöbben a személymérlegre mindössze valamiféle testsúly mérésre alkalmas eszközként gondolunk. Ami ott lapul a fürdőszobában és amikor túl vagyunk egy home office időszakon, akkor ráállunk, hogy ellenőrizzük, mennyi kiló szaladt fel a semmittevés és a folytonos evés közben. Pedig a személymérlegek ennél többre is képesek, mindjárt el is árulom, hogy miért!

Régen a személymérlegek mechanikus elven működtek, azaz ráálltál és csendben szorítottál magadban, hogy a mutató ne ugorjon ki jobb oldalra, mert akkor az azt jelentette, hogy egyre közelebb vagy a 100-hoz. Na jó túloztam, de tényleg kész izgalom volt, vajon hol áll meg a mutató. Napjainkban már kicsit más a helyzet, minden mérleg digitális, szinte pár másodperc alatt kijelzik, hogy ténylegesen mennyi is a súlyod.

De tényleg nem tudnak többet a régieknél? Dehogynem, hiszen ma már vannak úgynevezett személyi fitnesz mérlegek is, amelyek jóval több információval tudnak téged ellátni a testsúlyodat illetően. Egy egyszerűbb – és a sima mérlegnél alig pár ezer forinttal többe kerülő – fitneszmérleggel már olyan dolgokat tudsz nyomon követni, mint az aktuális testtömegindex (BMI) vagy a testzsír, illetve ami szerintem nagyon fontos, a tested víztartalmát %-ban kifejezve.

szemelymerleg_01.jpg

Impulzusok a talpad alatt

Honnan tudja a személyi mérleg mindezeket? Úgy, hogy a felületébe plusz fém elektródák vannak beépítve, így amikor ráállsz a mérő felületre, akkor a mérleg gyenge elektromos impulzusokat küld. Ezt követően az emberi szövetek elektromos ellenállásából a BIA-módszer segítségével meghatározza a testzsír és a testvíz arányt. Előbbinél a minél alacsonyabb, utóbbinál pedig a minél nagyobb %-os érték számít jónak. A rendkívül alacsony testzsír érték azonban veszélyes lehet az egészségre!

A testparaméterek elemzése és mérése közben a készülék kiszámolja testünk Alap Anyagcsere Értékét (BMR). A BMR nem más, mint egy becslés arra vonatkozóan, hogy szerveztünk nyugalmi állapotban hány kalóriát éget el. Figyelembe kell-e ezt venni? Nos, ha fontos számodra, hogy elkerüld a felesleges súlygyarapodást akkor igen. A készülék a BMR kiszámításhoz ugyanis figyelembe veszi a testtömeget, a testmagasságot, az életkort és a nemet is. Szerencsére egy ilyen mérleget akár azok is használhatják, akik átjönnek vendégsébe, például barátok, vagy rokonok, mert minden felhasználó külön kódszámot kap, így nem keverednek össze a mérési eredmények.

szemelyi_merleg_02.jpg

Okostelefonnal is kombinálható

Egy kicsit komolyabb finteszmérleghez viszont már Bluetooth kapcsolatot és applikációt is adnak. Így az okostelefonodon követheted nyomon a paramétereidet, így a mért tömeget, a testvíztartalmat, a zsírszázalékot, vagy akár a csontsűrűséget is. Statisztikákat készíthetsz és monitorozhatod a fejlődésedet. Ha fogyókúrázól, vagy szinten tartod magad, vagy csak fontos az egészséged, akkor egy ilyen mérleg ideális lehet számodra!

Van aztán olyan fitneszmérleg is a piacon, amit kifejezetten amatőr és profi sportolóknak terveztek. Az ára sokszorosa lehet egy sima változatnak, de egészen új távlatokat nyithat. Rengeteg olyan sport van, ahol számít a súly, elég, ha a birkózókra, bokszolókra, kajakozókra és a futókra gondolunk. Egy fejlett nagytudású fitneszmérleg nagyjából ugyanazokat tudja, mint az előbb említett alkalmazással kombinált példány, de lényeges különbség, hogy jóval nagyobb tárhellyel rendelkezik a mért adatok tárolásához. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert edzés előtt, illetve edzés után is lehet mérni a fontosabb értékeket. Egy sportoló hetente többször edz, így rengeteg adat összegzésére és kimutatására van szükség. Egy fejlett fitneszmérleg erre képes lesz, hiszen erre tervezték! Emellett kihúzható okostelefontartó panellel is rendelkezik, így az applikáción keresztül a mérlegen állva számtalan paraméter tekinthető meg valós időben, amiből egy amatőr sportoló, vagy egy sportorvos már messzemenő következtetéseket tud levonni.

szemelyi_merleg_04.jpg

A mérlegkínálat rendkívül széles és színes is. Ha bemész a boltba, akkor még akár a különféle árnyalatok között is válogathatsz. Én most elsősorban technikai értélemben próbáltam meg némi mankót nyújtani, megmutatva, hogy manapság már olyan finteszmérlegekre is szert tehetsz, amikkel odafigyelhetsz az egészségedre.