Erre figyelj, ha mobil klímád, vagy légtisztítód van

Nyáron az ember rendszeresen használja a mobil klímát, de ha van otthon légtisztító, akkor előbb-utóbb az is előkerül az allergiaszezon miatt. Tévhit azonban, hogy ezeket a készülékeket ne kellene karbantartani. Most elárulom, mi az, amire oda kell figyelni, hogy ne egy kánikulai időszak közepén, vagy a parlagfű szezon közben kelljen szervizbe vinned a géped.

sencor_mobilklima_01.jpg

Alapvetően minden géphez adnak egy használati utasítást, de tapasztalatom szerint a környezetemben a legtöbb ember csak addig olvassa el ezt, ameddig be kell azokat üzemelni. Holott minden ilyen vastag füzetben van egy „karbantartás” elnevezésű fejezet. Ezt sokan kihagyják, pedig ahhoz, hogy egy mobilklíma megfelelően üzemeljen, mindenképpen figyelmet kell fordítani néhány dologra. Az egyik, hogy működés közben ezeknél is keletkezik úgynevezett kondenzvíz. Általában ennek gyűjtésére egy tartály áll rendelkezésre. Nem árt ezt a tartályt időnként kiüríteni. Meg lehet természetesen várni, hogy a készülék szóljon magától, de ha például tudjuk előre, hogy huzamosabb ideig nem fogjuk a mobil klímát használni, akkor érdemes a tartály tartalmát egyszerűen kiüríteni, mert hosszabb állás után elszaporodhatnak benne a baktériumok, illetve akár be is penészedhet.  Évente egyszer-kétszer pedig érdemes klímafertőtlenítő spray-t használni azokon a részeken, ahol kifolyik, vagy ahol tárolja a készülék a kondenzvizet. Ezt a fertőtlenítést el lehet végezni üzembe helyezés előtt, illetve az utolsó használat után is.

Szűrőt ne felejtsd

Van a mobil klímáknak még egy sarkalatos pontja, ez pedig a szűrő. Ha valaki folyamatosan használja a készüléket, amire mondjuk jó esély van egy nagyobb nyári hőhullám esetén, akkor érdemes az alsó és bemeneti rácsok mögött található szűrőket 14 naponként megtisztítani. Ellenkező esetben ezek a szűrők eltömődnek és a ventilátor lapátokra komolyabb szennyeződés rakódhat le. Na jó, de hogyan is kell ezt csinálni? Most elárulom.

A megfelelő tisztítás érdekében először vegyük le a rácsot, majd emeljük ki a szűrőket. Következő lépésben a szűrőket porszívóval tisztítsuk meg és ha esetleg erősebb szennyeződéssel van dolgunk, akkor mosogatószeres, langyos vízben alaposan ki tudjuk őket tisztítani. Végül pedig öblítsük ki a szűrőket tiszta folyóvíz mellett. Fontos, hogy a szűrőket ne akarjuk extra gyorsan megszárítani, mert a tűző nap és a hajszárító is hatékony megoldásnak tűnhet, ámde ha így szárítjuk őket, akkor egyszerűen eldeformálódhatnak. Tegyük inkább őket olyan helyre, ahol békében, különféle hőhatás nélkül meg tudnak száradni. A készülékbe ugyanakkor csak száraz szűrőt szabad visszaszerelni, ezért azt a gondolatot is gyorsan hessegessük el, hogy nedvesen visszarakjuk és bekapcsoljuk a gépet.

mobil_klima.jpg

A mobil klímákat gyakran használják olyan helyeken is, ahol kutyusok, vagy cicák is vannak a háztartásban. Ilyenkor előfordulhat, hogy a mobil klíma légszűrő rácsain összegyűlnek a szőrpamacsok. Ezeket időnként érdemes kiporszívózni, hogy ne tömítsék el a nyílásokat.

Légtisztítóra is figyelni kell

Ha valaki otthon légtisztítót is használ, akkor ennek karbantartására is oda kell figyelni. A tisztítás gyakorisága nyilván ebben az esetben is függ attól, hogy milyen gyakran kapcsoljuk be a készüléket. Általános szabályként elmondható, hogy havonta egyszer érdemes a karbantartására időt fordítani. Elsőként kezdhetjük mindezt a bemeneti szűrő megtisztításával. Fontos szabály, hogy a mobil klímánál használt szűrőhöz hasonlóan ezt is csak langyos vízzel szabad kezelésbe venni és ugyanúgy meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon, mire visszatesszük a készülékbe.

 A légtisztítóban lévő HEPA-filter és a szénszűrő is egy kicsit speciálisabb odafigyelést igényel. Mindkét szűrőt háromhavonta egyszer célszerű megtisztítani. A tisztítás megkezdése előtt természetesen a gépet ki kell kapcsolni és ki kell húzni a fali aljzatból is. A HEPA-szűrőt és a szénszűrőt ezt követően ki kell venni a készülékből, hogy jobban hozzáférjünk. A szénszűrőre tapadt por és egyéb szennyeződéseket porszívóval érdemes eltávolítani. Néha egészen megdöbbentő mennyi koszt szednek ki a levegőből! A HEPA-filtert szintén ki lehet porszívózni, de ha mosható szűrővel van dolgunk, akkor langyos víz mellett el lehet öblögetni. A tisztítás után mindkét szűrőt érdemes kitenni a napra egy kicsit, hogy az UV-sugarak lefertőtlenítsék őket. Miután megszáradt a HEPA-filter, vissza is lehet tenni a készülékbe. Előfordulhat az is, hogy esetleg cserélni kell a két szűrőt, ezzel kapcsolatban nem árt észben tartani, hogy nagyjából egy évig lehet őket használni, tehát még véletlenül se felejtsük bennük őket évekig, mert egy légszűrő csak úgy tudja ellátni a feladatát hatékonyan, ha tiszta és egészséges szűrők vannak benne!

legtisztito_blog.jpg

A néhány perces, rendszeres karbantartásokkal a mobil klímák és a légszűrők is meghálálják a gondoskodást. Ennek köszönhetően egészséges és tiszta levegőt szippanthatunk be mellettük. Manapság ez igazi kincs!