Erre figyelj, ha cseppmentes ablaktiszítást szeretnél

Bár az időjárás csak nyomokban emlékeztet a tavaszra, azért lassacskán végre felmelegszik az idő. És ilyenkor jó dolog csodálni az éledő természetet, a virágzó gyümölcsfákat és a nyíló orgonát. Mivel az az ablakra ragadó szürke kosz rontja a kilátás fennkölt élményét a lakásból, ezért érdemes tavasszal beiktatni egy alapos ablaktisztítást.

ablaktisztitas_02.jpg

Ha ablakpucolásról van szó, akkor nem biztos, hogy jók az ősi módszerek. Gyerekkoromban anyám az összes ablakról leszedte a függönyt, elővette a felhalmozódott Expressz újságokat, plusz az ablaktisztító sprayt és nekilátott a megszabadítani az ablakokat a téli hónapok alatt lerakódott portól és szennyeződésektől. Úgy fél nap alatt végzett is és akkor még el sem jutott a függönyök mosásáig.

Mivel az ablaküvegeknek természetszerűleg két oldaluk van, ezért minden egyes felület kihívást jelentetett számára. A külsők inkább a száraz kosz, a belsők pedig miattunk, mivel az elérhető ablakfelületeket rendszeresen összemaszatoltuk (a nővérem egyszer össze is festette). Gyanítom, hogy ott ahol kisgyermekek vannak a családban, ma sincs másképpen.

A jó hír azonban, hogy ma már lényegesen könnyebb az ablaktisztítás. Legalább is a módszert illetően, mert nyilván nagyban függ a művelet attól, hogy mennyi üvegfelületet kell megtisztítani egy nagyobb takarítás során. A lehető leghatékonyabb – vagyis a gyors és látható - eredmény érdekében érdemes beruházni egy ablaktisztítóra. De mire is való egy ilyen készülék?

Szennyeződések fellazítása

Az ablaktisztító használata előtt érdemes a felületet egy szórófejjel ellátott flakon segítségével vízzel, vagy tisztítószerrel kevert vízzel bepermetezni. Ez nyilván függ az ablakfelület szennyezettségének mértékétől is van, amikor elég csak szimplán egy kis meleg vizet spriccelni rá, de a makacsabb, például poros, koszos szennyeződéshez elengedhetetlen a boltokban kapható ablaktisztító folyadék használata, hogy kellően feloldódjon az ablakfelületeken lévő poros, esetleg olajos-zsíros szennyeződés. A legjobb, ha ezt az ablaktisztító készülékhez biztosított 2 az 1-ben MOP-permetező flakonnal hajtjuk végre, amelyen egy széles törlőkendő is van, mert így a makacsabb koszfoltokat is el lehet távolítani.

ablaktisztitas_01.jpg

Cseppmentes tisztítás

Az ablaktiszító készülékkel elsősorban az ablakra permetezett vízcseppeket lehet eltávolítani, ennek köszönhetően az ablakmosás során felvitt vízpermet oldat nem szárad rá az üvegre. Persze nemcsak az ablakok esetében vethető be egy ilyen készülék, hanem akár a tükrök, zuhanykabinok és csempék tisztítására is. A végeredmény pedig egy makulátlanul tiszta, csík- és foltmentes, csillogó üvegfelület lesz, amit garantáltan mindenki észre fog venni a családból. Az én ablaktisztítóm 20 percig tud működni egy feltöltéssel, ez általában elég szokott lenni. És a tisztítási folyamat végén mindig ki szoktam üríteni a 100 ml folyadéktartályát, amit menet közben „felszippantott”, hogy később ne poshadjon vele a víz.

Az, hogy ezek után meddig maradnak tiszták az ablakok, az már nyilván más kérdés. Aki szerencsés, nyilván sokáig, de ha jön egy szaharai homokot hozó ciklon, akkor már másnap úgy nézhet ki, mintha semmit sem csináltál volna. Egy ablaktiszító készülékkel viszont mindig könnyen és gyorsan meglehet szabadulni az ablakokra ragadó finomporszerű szennyeződéstől.

Remélem tudtam segíteni, írjátok meg kedvenc ablaktiszítási praktikáitokat kommentben!