Mennyien finom túrós rétes édesszájúaknak

A túrós rétes olyan, mint a fánk tél végén. Közkedvelt csemege, ami pillanatok alatt elfogy az asztalról. Én általában a vasárnapi ebéd mellé szoktam csinálni bizonyos időközönként, de szerintem bármikor könnyen és gyorsan elkészíthető. Csak arra kell figyelni, hogy minden hozzávaló meglegyen hozzá, mert ez nem az a nassolnivaló, amiből bármit is ki lehet spórolni, vagy helyettesíteni.

turos_retes.jpg

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • 8 db réteslap
  • 500 g tehéntúró
  • 2 db tojás (bio vagy tanyasi)
  • 5 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
  • 1 csipet só
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 50 g vaj
  • 100 ml napraforgó olaj

1 rúd elkészítése

Első lépésben a töltelékhez a túrót villával összetörjük, majd hozzáöntjük a tojásokat. Ezt követően hozzáadjuk a többi hozzávalót, így a cukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a sót. Miután minden, a töltelékhez való alapanyagot összeöntöttünk, jöhet ezeknek az alapos elkeverése. Ha valaki biztosra akar menni, akkor használhat akár botmixert is, mert így biztosan alaposan el tudja dolgozni a hozzávalókat.

Ezután felolvasztjuk a vajat és hozzáöntjük az olajat. Majd az első tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük és az olvasztott vajas-olajos keverékkel lecsepegtetjük, ezután pedig egy ecsettel szétkenjünk. Ezt a lépést megismételjük még a másik 3 lappal, de az utolsóra már ne csepegtessünk vajas-olajas keveréket. Ezután a tészta felénk eső részére, egy körülbelül 6 centiméteres sávban szórjunk zsemlemorzsát. Erre aztán rákanalazzuk a kikevert túró felét és közben óvatosan, a behajtjuk a tészta szélét, hogy ne folyjon ki a töltelék. Következő lépésben a konyharuha segítségével szépen feltekerjük a tésztát, majd rátesszük egy kipapírozott tepsire és megkenjük a tetejét, illetve az oldalát a vajas-olajos keverékkel.

Ha ezzel megvagyunk, akkor az előbb leírt módon elkészítjük a másik rúd rétest is, majd mindkettőt betesszük a sütőbe. A réteseket egészen addig kell sütni 220 fokon, ameddig szép aranybarnára nem sül a teteje. Általában ez nálam 25-30 perc szokott lenni. Amennyiben menet közben kissé megrepedezik, amiatt ne aggódj, ez teljesen természetes, sőt ettől lesz igazán rétes jellege. Az elkészült réteseket frissen tálaljuk. A hatás nem marad el, mindenki többször fog kérni belőle a családból és várhatóan hamar elfogy ez a mennyien finom rétes!