A tökéletes farsangi fánk receptje

Az igazi farsangi fánk szalagos, a tésztája pedig légiesen puha, könnyű és bő zsiradékban sül. Elkészítésének kulcsa a jó minőségű háztáji tojás, a szobahőmérsékletű hozzávalók és egy profi robotgép, ha nem szeretünk kézzel dagasztani.

Fontos ismertető jegye még, hogy hamar elfogy és gyakran mondják rá, hogy „ilyet még boltban sem lehet venni”. Ez az ünnepi étel a mi családunkban is népszerű és mivel a járvány miatt amúgy sem szabad kimozdulni, ezért szívesen elkészítem itthon figyelve arra, hogy mindenkinek jusson, aki szereti. Na, de hogyan is kell elkészíteni? Következzen a kedvenc, klasszikus receptem!

fank.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 db tojás
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • 0,5 citrom héja

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez az élesztőt egy kevés cukorral és körülbelül fél deci tejjel felfuttatjuk. Ezt követően beöntjük a keverő tálba a lisztet, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a rumot, valamint a citrom lereszelt héját. Majd hozzá öntjük a felfuttatott élesztőt, illetve meglocsoljuk a tésztát annyi langyos tejjel, amennyit képes magába szívni. Következő lépésben összekeverjük a robotgépben a hozzávalókat, ezzel túl is vagyunk a tészta első dagasztásán.

A robotgép dagasztó karjával könnyedén elvégezhető ez a művelet. Először célszerű lassú sebességfokozattal végezni a keverést, majd később a legmagasabb fokozatra állítva a fánktészta biztosan megfelelő állagú lesz. A tészta akkor jó, ha már nem ragad az edény falára és hólyagos. Fontos az alapos dagasztás, mert különben nagyon kemény marad. Az első dagasztást az első kelesztés követi: meleg helyen konyharuhával vagy fóliával letakart tálban. A lényeg, hogy a tésztának duplájára kell nőnie!

sencor_stm_3750wh.jpg

Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük és kézzel átgyúrjuk, hogy ne legyen levegős, majd sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk és a maradékot összegyúrjuk és újra szaggatjuk. Amikor elfogyott a tészta, még legalább negyedórát kelesztjük a nyers fánkokat, ezt nevezik a receptek második kelesztésnek.

Következő lépésben olajban kisütjük a fánkokat. A tésztát mindig nagyon óvatosan kell az olajba helyezni és a legjobb, ha először fedő alatt sütjük, majd ezután fordítjuk meg. Az elkészült fánkokat mindig ajánlott olyan mély edénybe, vagy üvegtálba tenni, amit le tudunk takarni egy konyharuhával, mert így el lehet kerülni a fánkok kiszáradását. Még akkor is, ha tapasztalatom szerint az összes megsütött szalagos fánk 1-2 nap után biztosan eltűnk valamilyen úton-módon. Az elkészült fánkokat tölthetjük lekvárral, vaníliakrémmel, csokival, megszórhatjuk porcukorral, vagy színes drazséval is.

A fánkok elfogyasztása közben ne legyünk szerények, zsebeljük be a családtagoktól a finom fánkokért járó elégedett mosolyokat és elismerő szavakat!