Így őrizd meg a hajad természetes szépségét!

Bár manapság rengeteget vagyunk otthon, attól még ugyanúgy fontos a tetszetős, ápolt megjelenés. Soha ennyit nem videókonferenciáztam, mint az elmúlt hetekben, de a karácsony alatt is csak így tudtam beszélni rég nem látott rokonokkal és barátokkal. De mit csináljunk a hajunkkal, ha azt akarjuk, hogy szép emléket őrizzenek rólunk egy beszélgetés után?

Korábban sokat görcsöltem a frizurámon, most már inkább a természetes megoldások híve vagyok. El is mondom miért. A túlzottan beállított és szinte már-már parókaként álló hajkorona nem illik az otthoni környezetbe. Akivel beszélsz, az vagy azt fogja hinni, hogy tiltott koronavírus-tagadó partikra jársz, vagy azt, hogy annyi a szabadidőd, hogy akár barbibabát is tudsz készíteni magadból. Na, de ki hiszi ezt el? Amikor otthon csináljuk a kenyeret, otthon vágjuk a hajunkat, sőt, még inni is csak otthon iszunk. A természetes haj mellett szól továbbá, hogy hosszútávon könnyebb „karban tartani” és a haj úgy is akkor a legszebb, amikor ápolva van, a megfelelő odafigyelést és törődést egyetlenegy frizkó sem tudja pótolni.

girl-163695_1280.jpg

A samponok és hajformázók, amelyek szinte minden háztartásban ott vannak, rengeteg egzotikus olajat és virágokból, gyógynövényekből származó kivonatot tartalmazhatnak, de valójában csak nagyon kevés olyan összetevő van, ami a hajat ténylegesen egészségesebbé teszi. Mire érdemes akkor mégis odafigyelni, hogy a hajunk természetesnek hasson?

Rendszeres hajmosás

Első számú szabály beszerezni egy nagyteljesítményű, alacsony hőmérsékletű levegőt fújó hajszárítót. Ha ez megvan, akkor figyeljünk arra, hogy bizonyos időközönként – függően attól, hogy milyen a haj tűrőképessége – rendszeresen mossunk hajat. Ezzel kapcsolatban nincs általános érvényű szabály, van, akinek könnyen zsírosodik, van akinek kevésbé. Szüleinktől azt tanultuk, hogy hetente hajat kell mosni, én inkább 3-4 naponta szoktam. Minden hajmosás után fordítsunk kiemelt figyelmet a hajápolásra, mert ez a kulcs mindenhez. Aki csak utána megszárítja és megy a dolgára, az nagy valószínűséggel nem fog változást tapasztalni.

shower-1807499_1280.jpg

Hajhullás ellen

Ha valakinek hullik a haja, mert mondjuk dohányzik, vagy éppen szoptat, akkor célszerű rozmaringolajat használni, mert ez az olaj nagyon jó hatással van a fejbőr vérkeringésére. A rozmaring olajjal elősegíthető a haj regenerációja, emellett támogatja a haj növekedését, így rendszeres használatával a hajkoronád természetesebbnek és dúsabbnak hat. A rozmaring olajat hajmosás után kell alaposan a fejbőrbe dörzsölni és 5-10 percig rajta kell hagyni a hajadon. Utána ismét hajat kell mosni, hogy az olaj teljesen lejöjjön a hajszálakról. A „kezelést” hetente többször, legalább 2-3 alkalommal meg lehet ismételni.

Dús és csillogó haj

Ugye, milyen idegesítők azok a dús morning-1369446_1280.jpghajú csajok a plakátokon, vagy a magazinok címlapjain? Mert, ha lenne mindennap 2-3 felesleges órám, akkor én is úgy tudnék kinézni, mint aki most jött a kifutóról. A dús hajról ennek ellenére nem szabad lemondani! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a nők a feromonok nagy részét a hajukban hordják, tehát a dús haj nemcsak szép, hanem hasznos is. Van azonban egy praktikám, amit bátran ajánlok minden csajnak. Ez pedig nem más, mint az olíva olaj, ami nemcsak a konyhában hasznos, hanem a fürdőszobában is. Fontos azonban, hogy mindig extra szűz olíva olajat használj és a rozmaring olajjal szemben ezt mindig hajmosás előtt kell felvinni a hajra. Nincs előírt mennyiség, mindig hajtömeg hosszúságát és vastagságát kell figyelembe venni. Túl sokat azért ne használj, mert elnehezítheti a hajat. Én fésűre szoktam tenni és úgy húzom végig a hajszálakon, kiemelt figyelmet fordítva a választékokra. Elrontani nem lehet, az olíva olaj mindenhogyan jó. Viszont, ha fested a hajad, akkor ne használd, mivel sárgás elszíneződést okozhat a tincseken.

woman-3075704_1280.jpg

Korpa és viszketés

A természetes haj ellensége a viszkető fejbőr, ezáltal a korpa folyamatos jelenléte. Ha valaki nem tudja ezt kezelni, akkor inkább elrejti a hajkoronáját a világ elől, azaz összegumizza a haját és ezáltal a haj sokkal kevesebb levegőt és fényt kap, ami még inkább rontja a természetes hajfrizura előállításának lehetőségét. Ha ilyen problémákkal küszködsz, akkor oldj fel meleg vízben mézet, mert ugyan bár kissé ragacsos, a méz gyulladáscsökkentő mivolta miatt hatékonyan szünteti meg a gyulladt fejbőr jelenséget, ezáltal a viszketést is. Érdemes terápiás jelleggel használni és néhány naponta megismételni a melegvizes-mézes hajpakolást, mert akkor garantáltan megszűnik a probléma. Ugye azt mondanom sem kell, hogy a művelet előtt és után is hajat kell mosni.

hair-4110634_1280.jpg

Némi odafigyeléssel, kevés időráfordítással tehát bárki sokkal természetesebbé teheti a haját. Fontos azonban, hogy kitartó és elszánt legyél, mert pár alkalommal nem lehet érdemi változásokat elindítani. Bármelyik ápolási tippet is választod, arra figyelj, hogy hajszárításnál lehetőleg olyan hajszárított használj, ami rendelkezik hajtöredezettség elleni védelemmel, illetve ionizáló funkcióval. Utóbbi megszünteti a haj statikus elektromosságát, ennek köszönhetően a haj könnyen fésülhetővé válik.

Vannak persze ennél radikálisabb, népi praktikák is, van aki ugyanis úgy teszi például hullámosabbá a haját, hogy hamut kever a hajszálak közé. Én ettől azért még messze vagyok, de ha a hajad ápolt, akkor azt észre fogják venni és szerintem ez a kulcs mindenhez.