Kókuszkocka, avagy a véletlen szüleménye

Népszerű édesség cukormentesen

Az én nagymamám régóta cukorbeteg, de ennek dacára megtanult finomabbnál-finomabb süteményeket csinálni. A recepteket mesterien dolgozza át, leginkább azzal, hogy jóval kevesebb cukrot tesz a készülő süteményekbe, hogy egészségesebb nassolnivalókat fogyaszthassunk. Egyszer én is nagymama leszek és mivel egyelőre nincs olyan applikáció, ami megsüti a sütit helyettem, ezért elhatároztam, hogy készítek neki valamilyen finomságot. A kókuszkockára esett a választásom, mert ez alapsüteménynek számít. Ha valaki ezt nem tudja megcsinálni, akkor mehet krumplit pucolni inkább.

sweets-1224509_1280.jpg

Maga a sütemény egyébként egy érdekes véletlennek köszönheti létezését. A fáma szerint több mint száz éve az ausztráliai Queenslandben, az akkor kormányzó Lord Lamington szakácsa véletlenül a csoki szószba ejtette kedvenc süteményét, a piskótát. Mivel az angol férfi takarékos ember hírében állt, azt adta utasításba, hogy forgassák meg egy kis kókuszban, hogy nem maszatolja össze a kezét. Egy másik verzió szerint ugyanakkor Lady Lamington nevéhez köthető a megszületése, aki egy váratlan parlamenti küldöttség érkezése miatt döntött úgy, hogy a korábbról megmaradt, kissé száraz piskótát áztatta csokiszószba, hogy a küldöttségnek legyen mit nassolnia.

Akárhogy is történt, annyi bizonyos, hogy messze földön népszerű sütemény lett belőle, amit ma már egészségesen is el lehet készíteni.

A piskóta elkészítéséhez szükséges hozzávalók:

  •     6 db tojás
  •     100 g xilit (vagy édesítő)
  •     45 g diabetikus liszt
  •     45 g fehér liszt
  •     5 g étkezési keményítő
  •     5 g szódabikarbóna
  •     só ízlés szerint

A máz elkészítéséhez szükséges összetevők:

  •     25 dkg vaj
  •     25 dkg xilit (vagy édesítő)
  •     5 ek cukrozatlan kakaópor
  •     1 dl tej
  •     15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Első lépésben szétválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől. Bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük 180 fokosra. Eztán kimérünk 6 evőkanál xilitet, illetve legalább ugyanennyi lisztkeveréket, majd összeöntjük őket és hozzáadjuk a szódabikarbónát és keményítőt is. Itt figyelni kell arra, hogy a xilit és a lisztkeverék arányának nagyjából megegyezőnek kell lennie.

sponge-cake-389071_1280.jpg

Már csak csokiba bele kell mártani és meg kell forgatni kókuszreszelékben és olyan lesz, mint a nyitóképen!

Következő lépésként a fehérjéhez hozzáadunk kevés sót, majd a konyhai robotgépben habot csinálunk belőle. Ezt követően kanalanként hozzáadjuk a xilitet és a tojássárgáját, végül pedig a lisztkeveréket. Az így kapott masszát végül beleöntjük egy sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe és légkeveréssel arany barnára sütjük. Innen már nem lehet elrontani a sütit, feltéve, ha szénné égetjük, mert túl sokáig hagyjuk benn. Én azt szoktam ezért csinálni, hogy szimplán beleszúrom a villát, és ha nem tapad rá semmi, akkor már nem nyers, tehát ki lehet venni. Miután a piskótát kivetted, ne aggódj, ha összeesik kicsit a tészta, szerintem ez normális.

Miután kivettük a piskótát, kockára vágjuk. Következő lépésként nekiállunk a máz elkészítésének. Először a vajat felmelegítjük a xilittel, a tejjel és a kakaóval. Itt érdemes arra figyelni, hogy egy folyós, de kicsit sűrűbb masszát kapjunk. Miután ez megvan, belemártogatjuk a kockákat a csokiszószba, majd a kókuszreszelékbe és miután kihűlt, már fogyasztható is a finomság!