Tejszínes sütőtökleves gyorsan és egyszerűen

Az őszben két dolgot imádok: a lehulló falevelek illatát és a sütőtökrémlevest. Utóbbit nemcsak a színe, hanem az íze miatt is. Ezért most egy tejszínes sütőtöklevessel készültem számotokra. Én ezt a levest évente 4-5 alkalommal biztosan megcsinálom. A sütőtök fogyasztása jót tesz a bőrnek, védi a szívet és segít az esős, őszi, melankolikus idő átvészelésében.

pumpkin_soup.jpg

A sütőtökkrémleves elkészítéséhez 1 kg sütőtökre, 2 gerezd fokhagymára, 2 darab kis méretű vöröshagymára, 3 darab sárgarépára, 3 darab közepes méretű krumplira, egy zellerre, növényi olajra, leveskockára, egy csipet borsra és gyömbérre, illetve 80 ml, maximum 30%- os főzőtejszínre van szükség.

Első lépésben egy nagy edényben melegíts meg két evőkanálnyi növényi olajat. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Körülbelül 5 percig pároljuk őket, mígnem üvegessé nem válnak (ez idő alatt ne hajolj az edény fölé, mert garantáltan könnyezni fogsz). Mikor már szép áttetszőek, akkor hozzáadjuk a kimagozott, felszeletelt sütőtököt majd kis ideig magas hőfokon főzzük, utána visszavesszük közepes hőmérsékletre a főzőlapot.

pumpkin_soup_sencor.jpg

A következő lépésben elkészítjük a leves alapját. Ehhez egy liter vízbe teszünk egy leveskockát, majd hozzáadjuk a megmosott, meghámozott, apróra vágott répát és krumplit. Ezt követően felöntjük a sütőtök masszát az alaplével, majd letakarjuk az edényt és húsz percig főni hagyjuk. Ezután ízlés szerint fűszerezzük a levest sóval, borssal, gyömbérrel, illetve hozzáöntjük a főzőtejszínt és még 5 percig főni hagyjuk. Végül összeturmixoljuk a masszát kézi mixerrel, alaposan eldolgozva ezzel a hozzávalókat. Arra figyelj, hogy végeredményben egy sűrű, nehezebben keverhető krémlevest kapj! Ha túl híg, akkor nem követted az arányokat megfelelően! A másik amin még el lehet hasalni, az az, ha a krumplidarabok nincsenek megfelelően eldolgozva. A répa szétfő, de a krumpli kitartó zöldség, ezért figyelj arra, hogy alaposan keverd össze a hozzávalókat a kézimixerrel!

sencor_pumpkin.jpg

A tejszínes sütőtök krémlevest pirított tökmaggal, vagy kenyérkockákkal is megbolondíthatjuk. Én a pirított tökmagra szavazok, ha pedig valaki szereti, akkor néhány petrezselyem levélkével is díszítheti a leves tetejét!