Érdemes-e még klímát venni?

Az idei nyár valószínűleg nem az elmúlt évek legforróbbjaként fog bevonulni a történelembe, de talán nem is baj, mert legalább a meleg kevésbé terhelte meg a szervezetünket.Most mégis olyan, mintha lelkiismeret fordulása lenne az időjárásnak, mer jó ideje tart az indiánnyár.Vajon érdemes még ilyenkor mobilklímát venni? 

Nyilván ennek eldöntéséhez először is figyelembe kell venni az eddigi tapasztalatainkat. A régi bérházakban még a kánikulában is viszonylag elfogadható belső hőmérsékletet uralkodik, de a paneleknél jobban beszorul a meleg. Nálunk általában az van, hogy ősszel csak akkor lesz megfelelő hőmérséklet a lakásban, ha tartósan lehűl a levegő. Az pedig általában októberben valósul meg, de emlékszem olyan évre is, amikor még október végén is 30 fok volt odakinn. Szóval azért van bennem némi félsz az időjárást illetően.

Tény, ami tény: szezon végén nyilván már senki nem akar klímát telepíteni. Mire megtalálod a megfelelő szakembert és sikerül időpontot egyeztetni vele, addigra le is megy a szezon. Szerintem az ilyen átmeneti időszakban jó megoldás lehet a mobilklíma, aminek a telepítéséhez nincs szükség szakemberre. Később, a fűtésszezon előtti időszakban akár melegíteni is lehet vele a lakást, mivel akár meleg levegőt is képes befújni. Fontos előnye, hogy nincs szükség a fal vésésére, mindössze egy gégecsövet kell kivezetni a lakásból, amit mondjuk meg lehet oldani két nyitott ablakon keresztül is. Ha megnézzük a kínálatot, akkor látszik, hogy rengeteg készülék van, de mégis hogy lehet kiválasztani a legjobbat?

mobilklima_2020.jpg

Összeszedtem néhány fontos tudnivalót segítségül:

  • A kiválasztás előtt először is érdemes átgondolni, hogy pontosan mekkora helyiségben szeretnénk használni. Bár nevéből adódóan szabadon át lehet tenni a lakás egyik pontjából a másikba, ettől függetlenül érdemes a legnagyobb területű szobát alapul venni a kiválasztáshoz. Alapvetően 10 négyzetméterre 1 kW teljesítményt érdemes számolni, de egyes gyártók feltüntetik a készülékeknél, hogy mekkora területű helyiségekhez ajánlják.

  • Kérdés, hogy a Nap mennyire süti az adott helyiséget. Egy nappalinál például esélyes, hogy legalább a nap egyik felében jelentős mennyiségű fényt kap, ezáltal hő is éri a helyiséget. Célszerű tehát ezt is figyelembe venni a vásárláskor, különös tekintettel a készülék teljesítményére.

  • Másik fontos tényező a zaj. Szerintem fontos, hogy halkan dolgozzon a klíma, amikor alszunk. Azoknál a készülékeknél, amelyeknél elérhető a halk üzemmód, a „Sleep”-opciót kell választani.

  • Szintén fontos kérdés, hogy az adott készülék tisztítja-e a levegőt. Egyáltalán nem hátrány, ha a mobilklíma fel van szerelve valamilyen szűrővel, például HEPA-filterrel, ami képes a mikroszennyeződések kiszűrésére. A magamfajta allergiások számára ez különösen fontos, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy a mobilklíma benyomja-e a pollenekkel, baktériumokkal és vírusokkal teli levegőt az utcáról.

  • Érdemes azt is figyelembe venni, hogy rendelkezik-e párátlanító funkcióval? A mobilklímák páramentesítésre is kiválóan alkalmazhatók, hiszen egyes változatok akár 36 liternyi nedvességet is ki tudnak vonni a levegőből, ha szükséges. Mindez a fülledt, csapadékos nyári napokon jöhet jól, hiszen az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel küszködőket különösen megviselheti a levegő magas páratartalma.

  • Egyáltalán nem mindegy még az energiabesorolás sem. Minden elektromos készülék esetében, így a mobilklímánál is fontos figyelmet fordítani arra, hogy lehetőleg A+ vagy ennél magasabb energiaosztállyal rendelkezzen, így ugyanis nem megy rá az ember gatyája az üzemeltetésére.

  • Bármilyen mobilklímára is esik a választásunk, fontos, hogy rendszeresen gondoskodjuk a megfelelő tisztításról és karbantartásról. Amennyiben ez nem valósul meg bizonyos időközönként, romlani kezd a teljesítménye, ráadásul a beszívott levegő minősége sem lesz olyan, mint megfelelően karbantartott szűrővel.

keep-cool-5094748_1280.jpg