Egészséges és tápláló italok a nyári hőségben

A smoothie mixerek és a turmixgépek manapság minden magyar konyhában ott vannak, hiszen könnyen és egyszerűen készíthetünk velük tejes és gyümölcsös italokat tízórai, vagy uzsonna gyanánt. A lassú gyümölcsprések, másnéven a slow juicerek talán nem annyira közismertek, ami nagy kár, mert szerintem ugyanolyan hasznos és praktikus kiegészítői lehetnek egy konyhának.

Félni egyáltalán nem kell tőlük, szerintem semmivel sem bonyolultabbak a smoothie mixerenél. Használatkor egyszerűen behelyezzük az adagolóba a gyümölcsöket, majd a gép alacsony fordulatszám mellett feldolgozza őket. Mivel a gép alapvetően lassan dolgozik, ezért nem a reggeli rohanásban kell elővenni, hanem akkor, amikor kicsit több időnk van. Viszont mindenképpen érdemes rászánni az időt, mivel a slow juicer alacsony fordulatszám mellett maximális mennyiségű lét tud kinyerni a gyümölcsökből. A gép vitathatatlan érdeme továbbá, hogy teljes mértékben megőrzi a gyümölcsökben megbúvó ásványi anyagokat és vitaminokat. A lassú feldolgozás révén pedig kevesebb oxigén kerül a gyümölcslébe, így kevésbé oxidálódik. Ezért az elkészült italok akár 24 órán keresztül is tárolhatók így nincs az, ami a smoothie mixereknél, hogy szinte azonnal el kell fogyasztani a gyümölcskoktélokat, máskülönben elkezdenek levet erjeszteni, besárgulni, meg hasonlók. Nálam tehát a slow jucier bebizonyította létjogosultságát. Vannak már vele kapcsolatban kedvenc receptjeim, amiket szívesen osztok meg Veletek. Ezúttal jöjjön a három legnépszerűbb.

ssj-4041bk.jpg

Elkészítésük előtt nem árt észben tartani, hogy a gyümölcsprések használatakor a hozzávalókat általában nem kell meghámozni (kivéve a vastag héjú déligyümölcsök, illetve a dinnyefélék), de megmosásukról semmiképpen se feledkezzetek meg. Csak így távolíthatók el a gyümölcsökről a különféle szennyeződések, valamint permetszer maradványok.

Fahéjas-almás-körtés ital
Ha emlékeztek rá, régen szokás volt a menzákon alma, vagy körte ízű ivóleveket adni, de egyes kifőzdékben még most is nagy Keletje van a dolognak. Ezeket azonban a legtöbbször csapvízzel hígítják, ami miatt elvesztik igazi karakterüket. A fahéjas-almás körtés ital számomra egy tökéletesített retrós ivólé, amelyben a folyadékot az alma és a körte magas nedvességtartalma adja. Minél érettebb gyümölcsöket sikerül szereznünk annál lédúsabbak lesznek, ráadásul ennek a két gyümölcsnek júliusban és augusztusban szezonja van, így nem nehéz őket beszerezni. Tálalásnál érdemes némi fahájat szórni az elkészült italok tetejére, de ínyencek akár fahéj rúddal is kínálhatják.

almas_kortes_ital.jpg

Egészségmegőrző ital
Bár nyáron nincs annyira előtérben az immunrendszer erősítése, ettől függetlenül még a melegebb hónapokban sem lehet biztos az ember éppen abban, hogy milyen évszak lesz éppen akkor, amikor kilép az ajtón. Ezért érdemes nyáron is gondolni egészségünk megőrzésére, hogy immunrendszerünk mindig eredményesen vehesse fel a harcot a fertőzésekkel és a stresszel szemben. Az egészségmegőrző ital elkészítéshez szükségünk van 1 lime-ra, 1 almára, 250 g kék áfonyára, valamint 2 rúd sárgarépára. Mielőtt behelyeznénk az összetevőket az adagolócsőbe, a lime-ot érdemes meghámozni a répát pedig megpucolni, hogy eltűnjenek a felszíni szennyeződések.

Gyerekek kedvence
Természetesen nyáron sem kell lemondani a népszerű kombinációkról, így a répa-körte-banán italról, amely enyhén édes, selymes íze miatt a nap bármely szakában kiváló frissítő lehet. Ez az ital ráadásul élettani szempontból is nagyon hasznos a szervezetünk számára. Míg a körte a benne lévő rostoknak köszönhetően kiváló salaktalantó hatással bír, addig a banán elsősorban magas energiatartalma miatt, a répa pedig a bőr megfelelő hidratáltságának megőrzése szempontjából lehet fontos tápanyagforrás. A répa rengeteg béta-karotint tartalmaz, amely védelmet nyújt a napégés ellen, így nyáron különösen fontos lehet a fogyasztása. A répa-körte-banán ital elkészítése előtt természetesen érdemes a répát először megpucolni és megtisztítani, a banánt pedig el kell választani a héjától, illetve ki kell vágni belőle az erősen bebarnult részeket annak érdekében, hogy kellemesen selymes íz világot kapjunk. Az arányokkal érdemes kísérletezni, én általában vigyázok arra, mennyi répát teszek bele, mert karakteres zöldségről van szó, ami elnyomhatja a másik kettő összetevő ízét, ha túlzásba esünk vele.

carrot-orange-smoothie-600x883.jpg

Kép forrása: allnutribulletrecipes.com

Bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom a gyümölcsitalokhoz, ha nektek is vannak kedvenc italötleteitek, akkor kérlek, kommentben osszátok meg!