Jegeskávék, amelyekkel elviselhetőbb a kánikula

A kávénál csak egy jobb dolog van szerintem és ez nem más, mint a gigantikus kiszerelésű jegeskávé. Édesen és kevésbé édesen is el lehet készíteni, függően attól, ki hogyan szereti. A most következő 3 kávés receptet nemcsak az édesszájúak, hanem az egészségtudatos táplálkozást előnyben részesítők is kipróbálhatják otthon.

Vanília gombócos élvezet

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető jegeskávé a freddo espresso. Megvalósításához először is vegyünk egy vastag falú, hosszú nyakú üvegpoharat és tegyünk az aljára 1 dl tört jeget. Erre azért van szükség, mert ezzel a jégaljjal ágyazunk meg a csoki- és vanília ízű fagylat gombócnak, amit lehetőleg rögtön a fagyasztóból vegyünk elő, mert még így is gyorsan olvadásnak indulhat. A pohárba tett fagyigombócra ízlés szerint jöhet egy kis reszelt csokoládé, netalántán előre összetört tej-, vagy étcsokidarabkák, majd a jégágyra és a fagylaltra öntsük rá az előre lefőzött hideg eszpresszó kávét, valamint 1-2 deciliter tejet.  Az elkészült kávékülönlegességet tejszínhabbal, illetve mazsola darabokkal is díszíthetjük! A környezetbarát fém- vagy papírszívószálról pedig semmi estre se feledkezzünk meg, hiszen így tovább tarthat a jeges élvezet!

1404223628_ecommerce.jpg

Erőteljes ízvilág

Nemcsak kávéfőzőre, hanem egy turmixgépre is szükség lesz a konyhában a mocha frappé elkésztéséhez. Ez a jeges ital egy erőteljes ízű, frissítő kávéital, amely nem igényel nagyobb időráfordítást. Elkészítéséhez olvasszunk fel egy teáskanálnyi csokoládédarabot egy adag eszpresszóban. Adjunk hozzá körülbelül 1¼ csészényi hideg tejet és öt darab jégkockát, majd kis sebességgel turmixszoljuk össze úgy, hogy egységesen selymes textúrájú italt kapjunk. Ezt követőn öntsük ki egy nagy pohárba a végeredményt, majd a tetejét díszítsük tejszínhabbal, illetve karamell sziruppal.

iced-coffee-mocha_shutterstock_172477499.gif

Tejmentes- és cukormentes élvezetek

A mindenmentes jegeskávé elkészítéshez először tegyünk édesítőszert egy vastagfalú pohár aljába. Adott esetben az édesítőt cukormentes sziruppal is helyettesíthetjük. Ezt követően engedjük rá a forró eszpresszót és keverjük el, majd öntsük fel hideg növényi tejjel. (Ez lehet mandula, kókusz, rizs, zab, vagy szójatej). Végül tegyünk bele egy gombóc cukormentes vanília fagyaltot a pohárba néhány kockajég kíséretében. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, vagy holland kakaóporral. Ezt a fajta kávét mindenkinek ajánlom, de egyik legfontosabb előnye, hogy ételallergiások és cukorbetegek is fogyaszthatják, emellett azok számára is ízletes lehet, akik csak egyszerűen szeretnének odafigyelni az egészséges táplálkozásra.

shutterstock_116212006.jpg

Kis furfanggal és kísérletező kedvvel számos jeges kávé kombináció készíthető. Akik egész évben örömmel isszák a „fekete levest”, azoknak a nyár hőségben egyenesen felüdülés lesz az édes ízekkel megbolondított jegeskávékat fogyasztani. Ezeket elrontani nem lehet, feltéve, ha olyan kávéfőzővel dolgozunk, amely a jegeskávék alapját képező eszpresszókat megfelelő erősséggel és nagyszerű cremával készíti el.

Ha neked is van kedvenc jegeskávé recepted, akkor oszd meg itt hozzászólás formájában. Élményekben gazdag kávézást kívánok a forró nyári napokra!