Jegeskávék, amelyekkel elviselhetőbb a kánikula
A kávénál csak egy jobb dolog van szerintem és ez nem más, mint a gigantikus kiszerelésű jegeskávé. Édesen és kevésbé édesen is el lehet készíteni, függően attól, ki hogyan szereti. A most következő 3 kávés receptet nemcsak az édesszájúak, hanem az egészségtudatos táplálkozást előnyben részesítők is kipróbálhatják otthon.
Vanília gombócos élvezet
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető jegeskávé a freddo espresso. Megvalósításához először is vegyünk egy vastag falú, hosszú nyakú üvegpoharat és tegyünk az aljára 1 dl tört jeget. Erre azért van szükség, mert ezzel a jégaljjal ágyazunk meg a csoki- és vanília ízű fagylat gombócnak, amit lehetőleg rögtön a fagyasztóból vegyünk elő, mert még így is gyorsan olvadásnak indulhat. A pohárba tett fagyigombócra ízlés szerint jöhet egy kis reszelt csokoládé, netalántán előre összetört tej-, vagy étcsokidarabkák, majd a jégágyra és a fagylaltra öntsük rá az előre lefőzött hideg eszpresszó kávét, valamint 1-2 deciliter tejet. Az elkészült kávékülönlegességet tejszínhabbal, illetve mazsola darabokkal is díszíthetjük! A környezetbarát fém- vagy papírszívószálról pedig semmi estre se feledkezzünk meg, hiszen így tovább tarthat a jeges élvezet!
Erőteljes ízvilág
Nemcsak kávéfőzőre, hanem egy turmixgépre is szükség lesz a konyhában a mocha frappé elkésztéséhez. Ez a jeges ital egy erőteljes ízű, frissítő kávéital, amely nem igényel nagyobb időráfordítást. Elkészítéséhez olvasszunk fel egy teáskanálnyi csokoládédarabot egy adag eszpresszóban. Adjunk hozzá körülbelül 1¼ csészényi hideg tejet és öt darab jégkockát, majd kis sebességgel turmixszoljuk össze úgy, hogy egységesen selymes textúrájú italt kapjunk. Ezt követőn öntsük ki egy nagy pohárba a végeredményt, majd a tetejét díszítsük tejszínhabbal, illetve karamell sziruppal.
Tejmentes- és cukormentes élvezetek
A mindenmentes jegeskávé elkészítéshez először tegyünk édesítőszert egy vastagfalú pohár aljába. Adott esetben az édesítőt cukormentes sziruppal is helyettesíthetjük. Ezt követően engedjük rá a forró eszpresszót és keverjük el, majd öntsük fel hideg növényi tejjel. (Ez lehet mandula, kókusz, rizs, zab, vagy szójatej). Végül tegyünk bele egy gombóc cukormentes vanília fagyaltot a pohárba néhány kockajég kíséretében. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, vagy holland kakaóporral. Ezt a fajta kávét mindenkinek ajánlom, de egyik legfontosabb előnye, hogy ételallergiások és cukorbetegek is fogyaszthatják, emellett azok számára is ízletes lehet, akik csak egyszerűen szeretnének odafigyelni az egészséges táplálkozásra.
Kis furfanggal és kísérletező kedvvel számos jeges kávé kombináció készíthető. Akik egész évben örömmel isszák a „fekete levest”, azoknak a nyár hőségben egyenesen felüdülés lesz az édes ízekkel megbolondított jegeskávékat fogyasztani. Ezeket elrontani nem lehet, feltéve, ha olyan kávéfőzővel dolgozunk, amely a jegeskávék alapját képező eszpresszókat megfelelő erősséggel és nagyszerű cremával készíti el.
Ha neked is van kedvenc jegeskávé recepted, akkor oszd meg itt hozzászólás formájában. Élményekben gazdag kávézást kívánok a forró nyári napokra!