Hogyan válasszunk hordozható rádiót?

Édesapám nagyon szeret rádiót hallgatni. Mindenhová magával viszi a kis táskarádióját, legyen szó borotválkozásról, kerti munkákról, vagy a teraszon való ücsörgésről. Nemrég azonban tönkrement, ezért újat kellett venni. Hát persze, hogy rám hárult a feladat.

Szerencsére sikerült alaposan körül járnom a témát, ami az elektronikai boltok eladóinak, illetve hozzáértő ismerősök meginterjúvolásával kezdődött. Aztán lassanként szert tudtam tenni egy kis tudásra ezzel kapcsolatban. Ezt szeretném most átadni nektek. Ha ajándékba, vagy saját használatra akarsz venni rádiót, akkor alapvetően egy dologban kell biztosnak lenned. A szokásos, országos és esetleg helyi rádióállomásokat akarod elérni, vagy inkább csak az interneten hallgatható állomásokra vágysz? Most mindegyikre kínálok alternatívát.

radio-964684_1280.jpg

Zsebrádió

Ha valaki egy egyszerű és gyors megoldásra vágyik, akkor ott vannak a tipikus zsebrádiók, amelyek előnye, hogy könnyűek és kevés helyet foglalnak. Általában strapabíró kivitelben gyártják őket, azaz nem kell őket óvni úgy, mint mondjuk az okostelefonokat, a gumírozott részeknek köszönhetően simán ki lehet tenni őket akár az ablakpárkányra, vagy a kerítésre is, akkor is hallani fogjuk az aktuális híreket. Ha valaki viszont szeretné a közvetlen környezetében tudni, akkor egy övcsipesszel egyszerűen felcsatlakoztathatja. Így bárhová mész, elkísér téged az aktuális rádióadás hangja is. A zsebrádiókkal általában a 87,5 és 108 MHz közötti frekvencián fogható FM-rádiókat hallgathatjuk. Az AUX-bemenetnek köszönhetően az old-school MP3 lejátszók is csatlakoztathatók hozzá, így kvázi hangszóróként is tud funkcionálni.

srd1100b.jpg

Rádió vájtfülűeknek

Amennyiben valaki olyan hordozható rádiót szeretne, amin nehezen elérhető állomások is bejönnek, akkor célszerű egy olyat választania, ami nem csak az FM, hanem az AM, valamint az SW1 és SW2-es frekvenciát is tudja fogni. Egy jobb készülék szinte a középhullám teljes tartományán (530 - 1600 kHz) meg tudja szólaltatni a rádióállomásokat, vagyis nemcsak a határon túlról, hanem annál jóval messzebbről is hallhatóvá válnak egyes rádióállomások. Az SW1-es és az SW2-es rövidhullámokkal pedig akár más kontinensekről is hallgathatunk rádiókat, feltéve, ha van elképzelésünk arról, hogy pontosan melyik adóra vadászunk. A hosszú antenna segítségével, magasabb helyen – például dombtetőn – tartózkodva egészen sok külföldi rádióadás bemérhető így.

srd2806.jpg

Internetes rádió

Manapság egyre több minden az internetre költözik fel, nincs ez másképpen a rádióállomásokkal sem. Éppen ezért ideális választás lehet egy netes rádiókészülék választása annak, aki már meglehetősen céltudatos hallgatónak számít és mondjuk nem a mainstream állomásokra fáj a foga, hanem vannak kedvenc internetes rádióállomásai. Egy ilyen készülékkel 26 ezer rádió állomáshoz lehet csatlakozni és ebből 250-et lehet elmenteni. Ezek között rengeteg külföldi, vagy idegen nyelvű adó van éppen ezért egy ilyen rádió nyelvtanuláshoz is ideális lehet. Működtetéséhez mindössze egy erős wifi-kapcsolatra van szükség, de mivel ez a készülék is vezeték nélküli, nem kell azon törni a fejed, hogy hova helyezed el, ha éppen a kedvenc számaidat hallgatod. Az internetes rádió a színes kijelzővel és a távirányítóval egyszerűen és könnyen kezelhető. 

sir6000.jpg

Bízom benne, hogy sikerült bemutatni a három fő csapásirányt. Ha van olyan hordozható rádió, amire esküszöl, akkor dobd ide kommentben!