Ezeket még a karácsonyi roham kellős közepén se felejtsd el!

Már csak néhány nap van hátra karácsonyig. Talán nem tippelek rosszul, ha azt mondom, hogy a magyarok többsége még mindig az ajándékok után futkos. Ettől szép ez az időszak. Mindenből a legjobbat és a legszebbet akarjuk. Éppen ezért nem árt átismételni pár dolgot azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni ajándékvásárlásnál. Ha most éppen a villamoson ülsz, vagy a vonaton, akkor fusd át ezt a posztot, hidd el megéri!

paris-1930761_1920.jpg

Jótállás vagy garancia?

Háztartási gépeknél, kütyüknél és minden olyan terméknél, ami elromolhat, tönkremehet, annál gyakran fogsz találkozni ezzel a két szóval. Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent a jótállás, vagy a garancia, ami félreértéseket szülhet. Az igazság azonban az, hogy ez a két szó szinonimája egymásnak, vagyis ugyanazt értjük alatta. A garancia vagy jótállás azonban nem összekeverendő a szavatossággal. A szavatossági idő minden termékre alapból jár, a garancia azonban hosszabb is lehet a törvényben rögzített minimumnál, ha a kereskedő úgy dönt.

A szavatossági idő a 10 ezer forint feletti műszaki cikkeknél két év, amelyből egy esztendő a jótállás.  Vagyis a termék meghibásodása esetén egy évig a kereskedőt terheli a bizonyítási teher, a jótállás pedig speciális jogokat biztosít neked, mert például egyszerűen visszacseréltetheted a hajvasalódat, vagy az epilátorodat, de akár a pénzedet is visszakérheted. Azt viszont nem árt fejben tartani, hogy a jótállás érvényesítéshez szükség van a garancia jegyre. Ha ez nincs meg, akkor csak akkor tudsz „tüntetni”, ha még a termék a szavatossági időn belül van.

Akciósan is számít a garancia

Ha egy készüléket három munkanapon belül visszaviszel olyan hibával, ami miatt azt egyáltalán nem lehet használni, mert mondjuk, be sem kapcsol, vagy folyton kikapcsol, akkor a kereskedő nem mérlegelhet, hogy javításra küldi-e a terméket, hanem azonnal ki kell cserélnie egy működőre. És nem számít, hogy akciós áron vásároltad, a garancia akkor is vonatkozik rá.

A jótállás szabályai egyébként szigorodnak január elsejétől. Ez nekünk vásárlóknak lesz jó, mert ez ezentúl a javítási idő nem számít bele a jótállási időbe. Egészen mostanáig azzal trükköztek egyes kereskedők, hogy annyira sokáig tartott egy termék javítása, míg szimplán lejárt a jótállása. Jövő évtől ezt nem tehetik meg, sőt, nem követelhetik meg azt sem, hogy egy készüléket az eredeti csomagolással együtt add le, mert életszerűtlen, hogy egy hűtő dobozát évekig tárold. Főleg, ha nincs hol. És egyébként is a gyerek, vagy a kutya sokkal hamarabb tönkreteszi!

Mi van, ha meggondoljuk magunkat?

A tévhitekkel ellentétben személyes vásárlás esetén nincs 8 napod arra, hogy meggondold magad a vásárlás kapcsán. Azaz csak „úgy” nem lehet visszavinni a terméket a boltba. Ha termék gyártási hibás, akkor viszont lehet élni minőségi kifogással. Internetes vásárlásoknál viszont valóban lehetőség van arra, hogy meggondold magad. Ilyenkor a vásárlás napjától számított 14 napon belül még visszaküldheted a terméket, ha a kereskedő esetleg nem döntött úgy, hogy saját maga szállítatja vissza azt.

Ha az adott határidőn belül küldted vissza a készüléket, akkor a kereskedő mindig köteles visszatéríteni. Addig viszont nem kell visszaadnia az árát a terméknek, amíg vissza nem küldted azt. Mondjuk ez evidens, nemde? J A folyamat meggyorsítása érdekében ilyenkor lehetőséged van igazolni a visszaküldést például a postai feladóvény e-mailben történő megküldésével. Így a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy nem kapta meg a terméket. Az internetes vásárlásokkal kapcsolatos tudnivalókról egyébként a Black Friday kapcsán már írtam, ha mélyebben érdekel a téma, akkor ide kattints.

Pénzvisszafizetési garancia

Bizonyos esetekben a forgalmazók és a kereskedők dönthetnek úgy, hogy kiterjesztett a garanciát biztosítanak. Ezek között népszerű megoldás a pénzvisszafizetési garancia, ami klassz biztosíték lehet, ha karácsonyi ajándékot veszel. Hiszen előfordulhat, hogy valamiért mégsem sikerül jól választani. Most például a Sencor kínál ilyet, vagyis akkor is visszakérheted a készülék árát, ha mondjuk, nem tetszik a színe.  Ráadásul erre a vásárlás napjától számított 60 napon belől van lehetőséged, ami azért meglehetősen tág intervallum. Az akcióról ezen a linken találsz több infót. De ha nem műszaki cikkben gondolkozol, hanem mondjuk lakberendezéssel kapcsolatos ajándékban, akkor például ez a webáruház is kínál hasonló konstrukciót.