Erre figyelj, ha nem akarod a koronavírust lakótársnak

Tippek és trükkök takarításra járványhelyzet idején

Az elmúlt hónapokban szinte ömlött a médiából „a hogyan fertőtlenítsünk és takarítsunk otthon” téma. Én rájöttem, hogy keveset tudok. Mivel sokat ültem otthon, elhatároztam, hogy kiokosítom magam. Hátha tudok segíteni másoknak is.

Ez jó és nemes elhatározás volt, de rájöttem, hogy legegyszerűbb talán az lenne, ha szimplán betennék a lakás közepére egy fertőtlenítő szeres vizes vödröt és felrobbantanám úgy, ahogyan azt Mr. Bean tette a festékkel, mikor csinosította a lakását. Jó, ennek megvalósítása súlyos károkkal járna, így, hát maradtam a jó öreg a klasszikus „gumikesztyűs, egész nap takarítós” megoldásnál. Mielőtt megosztanám Veletek a tippjeimet, jó egy dolgot előre tisztázni, mert különben nem ér semmit a lakás kinyalása.

Futár az ajtóban
Kezdjük az alapoknál: Te is kint akarod tartani a koronavírust? Hát, akkor ne engedd be! A legfontosabb, hogy mielőtt bármit átveszünk, maszkban menjünk ki az ajtóba, mert így nem tudjuk belélegezni a levegőbe jutott vírusokat. Biztos emlékszel, a járvány elején ment a nagy maszk vita a sajtóban, hogy milyet érdemes viselni, de a National Geographic cikke arra világított rá, hogy egy textil maszk, vagy egy sál is megfelelő védelmet nyújthat. Sose tudhatod, hogy Veled szemben álló éppen mikor tüsszenti, vagy köhögi el magát. A koronavírus viszont cseppfertőzéssel terjed és a vírusok a levegőben terjedő nyálcseppeken utaznak. De rajta lehetnek a bankjegyeken és a pénzérméken is, ezért, ha lehet kártyával, vagy átutalással fizess.

maszk_2020_2.jpg

Ha beviszel valamit a lakásba, például egy nagy kartondobozt, vagy papírzacskót, akkor lehetőleg minél gyorsabban tedd el egy olyan helyre, ahol nem érintkezhet vele senki. Ilyen lehet egy zárható szekrény, esetleg az erkély. A kartonon és a papíron ugyanis 24 órán keresztül életképes maradhat.

Konyha takarítása
Erre nem gondoltam volna, de anyám mondta, hogy a lakásba bevitt élelmiszereket, használati tárgyakat mindig egy olyan meghatározott helyen fertőtlenítsük, ahol gond nélkül el lehet végezni a műveletet. Általában erre a legalkalmasabb hely a konyhapult szokott lenni. Nekem ott eddig halomban álltak az elviteles műanyag dobozok, de most száműztem őket.

Szeretek biztosra menni, ezért a zöldségeket és a gyümölcsöket a szokásosnál több ideig mosom a csap alatt. Az élelmiszerek csomagolását pedig mindig alaposan áttörlöm egy 70%-os alkoholtartalmú törlőkendővel. A járvány elején ezekből hiány volt, de most már választék is van belőlük a boltokban.

konyha_2020.jpg

Én általában az élelmiszerek fertőtlenítése után mindig áttörlöm alkoholos törlőkendővel azokat a felületeket a konyhában, amelyekhez gyakran nyúlok. Elmondom miért. Egy hónapja, amikor még javában emelkedett a fertőzöttek száma, láttam egy férfit a benzinkúton, aki maszk nélkül, készpénzzel fizetett a kasszánál, a visszajárót pedig zsebre vágta. Vett egy Mars-szeletet is, amit kicsomagolt és koszos kézzel evett meg, majd beült az autójába. Ezzel nemcsak a koronavírust vihette be a szervezetébe, hanem más, eddig talán nem azonosított baktériumot is.

És ekkor jöttem rá, hogy az emberek néha tényleg úgy viselkednek, mint a Stephen King-filmekben. De lehet túldramatizálom. Apám mindig azt mondja, hogy az evolúció lényege, hogy csak az életképes egyedek maradhatnak fenn. Na, igen. Ezért inkább a konyhát is fertőtlenítem, ahol szükséges. Gondolj bele, vajon hányszor fogjuk meg egy nap a mikrohullámú sütőt, a vízforralót, a hűtőt, vagy a tűzhelyet?

konyha_takaritas_1.jpg

Távkapcsoló, mint potenciális felület
A konyha mellett természetesen a lakás többi pontjáról sem szabad megfeledkezni. Szerintem első körben érdemes a porszívózással kezdeni, majd jöhet a törölgetés, lehetőleg fertőtlenítő kendővel. A törölgetés során az eddigieknél nagyobb figyelmet kell fordítani a lakásban azokra a felületekre, amelyekhez gyakran nyúlunk a mindennapjainkban. Ha igaz, amit mondanak, akkor a koronavírus a műanyagon és a rozsdamentes acélon két-három napig is életképes maradhat, ezért szükséges alaposan áttörölni az asztalokat és a székeket, valamint azok lábait, továbbá az ajtókilincseket, a villanykapcsolókat, a szekrények gombjait, a távirányítókat és a digitális eszközöket. Kihagytam volna valamit?

Gyakran és alaposan
Szakértők azt ajánlják, hogy a lakás takarítását és fertőtlenítését érdemes a fürdőszobával befejezni. A fürdőszobában és a WC-ben lévő felületek a korábban megszokott vegyszeres fertőtlenítést és törölgetést igénylik, de fontos, hogy olyan tisztítószereket használjunk, amire az van írva, hogy „elpusztítják a baktériumok és vírusok 99%-át”.

sencor_ablaktisztito.jpg

A fürdőszobában és a WC-ben egyetlenegy felület sem maradhat tisztítás nélkül, de a csaptelepet és a környékét, valamint a WC-t és a víztartály öblítő gombját, vagy fogantyúját érdemes a szokásosnál gyakrabban, akár mindennap fertőtleníteni. A törölgetést és a felmosást persze lehetőleg nyitott ablaknál csináld, mert a sok fertőtlenítő szer káros lehet az egészségre! Bízom benne, hasznos volt ez a poszt, de van ötleted mit csinálhatnék jobban, nyugodtan írd le!